Το παράξενο ξέφωτο

Του Στάθη Σταυρόπουλου

Μπορεί ο καιρός να έχει χαλάσει εδώ και οκτώ χρόνια, μπορεί να «έχει έρθει ο χειμώνας», μπορεί η χώρα να κατοικείται από εργαζόμενους των 350 ευρώ, ανέργους και αναλώσιμους συνταξιούχους, αλλά οι κυβερνήσεις μας μοιάζουν να ζουν σε ένα ξέφωτο με ένα αιώνιο εύκρατο κλίμα, όπου όλα είναι φωτεινά κι ελπιδοφόρα. Ένα ξέφωτο σαν τους κήπους του αυτοκράτορα στη Βασιλεύουσα, όπου επικρατούσε ένα εαρινό μικροκλίμα, ασχέτως αν γύρω έριχνε καρεκλοπόδαρα, χιόνι, παπάδες κι αρκούδες.

Τον τελευταίο καιρό στο ηλιοφώτιστο μυαλό του Τσίπρα συμβαίνουν όλα τα χαρούμενα: έχει έρθει η ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται, βγαίνουμε στις αγορές, θα μοιράσουμε μερίσματα, η αλληλέγγυα οικονομία είναι ένα παράλληλο σύμπαν, συγνώμην, πρόγραμμα προς τον σοσιαλισμό.

Θα έλεγε κανείς ότι ο Τσίπρας και η (στην κυριολεξία) παρέα του αισθάνονται την παιδαριώδη απόλαυση που νιώθει κάθε φορά η ομάδα εκείνη των Nomads που κατακτάει το έπαθλο της βίλας. Είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο! Γύρω απ’ αυτό το παράξενο ξέφωτο ό,τι χαλασμός γίνεται είναι fake news του αντιδραστικού Τύπου. Εκπλειστηριάζονται σπίτια και τα εκπλειστηριάζουν οι κακοί διαπλεκόμενοι (οι άλλοι διαπλεκόμενοι, όχι οι δικοί μας). Μπορεί με κυνισμό (που δεν τον αντιλαμβάνεται καν) να παραδέχεται ο κ. Χουλιαράκης ότι ενσυνειδήτως υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά αυτό είναι ο σοσιαλισμός του κακομοίρη.

Σε αυτό το παράξενο ξέφωτο είναι νόμιμο και ηθικό να ληστεύεις και ύστερα να αποδίδεις ένα μέρος από τα κλοπιμαία στους ασθενέστερους για να φρακάρεις μυαλά και να κλείσεις στόματα. Είναι νόμιμο και κάργα ηθικό να δημιουργείς φτωχούς για να μπορέσεις ύστερα να τους βοηθήσεις! Ούτε καν τα αντιδραστικά συγκροτήματα Τύπου έτσι! άτινα αφού βοήθησαν να εφαρμοσθούν τα Μνημόνια σπεύδουν να βοηθήσουν τα θύματά τους.

Σε αυτό το παράξενο ξέφωτο, όλα τα αηδόνια, Σόιμπλε, Μέρκελ, Τραμπ, Γιούνκερ, Μοσκοβίσι, επαινούν τον Τσίπρα! Ουδείς άλλος θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά καλύτερα, λένε. Και αυτή η βρισιά (για τη δυστυχία των Ελλήνων) εκλαμβάνεται απ’ τους τσιπραίους ως επιδοκιμασία για τα έργα του Τσίπρα. Εκλαμβάνεται και είναι! Κι ακόμα περισσότερο. Χρησιμοποιείται αυτός ο θλιβερός έπαινος από την αιδήμονα προπαγάνδα για να ανέβει σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη η κομπορρημοσύνη Τσίπρα.

Πράγματι ο Τσίπρας βλέπει χαμογελαστά πρόσωπα γύρω του σε αυτό το παράξενο ξέφωτο. Δεν βλέπει το 30% της πολύμορφης φτώχειας, ούτε το υπόλοιπο 60% της πολύμορφης δυσπραγίας. Δεν βλέπει το 40% των νοικοκυριών που δαπανά μόνον για τη στέγαση το 41% του εισοδήματός του, ούτε βλέπει τις στρατιές των ξενιτεμένων.

Ο Τσίπρας όμως γνωρίζει ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκεί. Γνωρίζει συνεπώς για την άγρια επιτροπεία που θα ακολουθήσει. Μπορεί να μην το γνωρίζει ο κ. Καρανίκας, αλλά ο Τσίπρας γνωρίζει.

Οι μέρες τους σ’ αυτό το παράξενο ξέφωτο είναι μετρημένες. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης με την μπουνταλοσύνη του να κάνει ό,τι μπορεί για να τις επιμηκύνει, μπορεί οι Δυνατοί της Δύσης να επαινούν τον εφ’ ημάς μπιστικό τους, αλλά η πραγματικότητα δεν τα βγάζει πέρα, αλλού κρυώνει, αλλού πεινάει, είναι μελαγχολική κι απελπισμένη, ζει στη ζούγκλα γύρω απ’ αυτό το παράξενο ξέφωτο, εξόριστη και εξοστρακισμένη…

Ίσως και να βρυχάται. Εξαρτάται πώς ερμηνεύουν οι θεοί τους ήχους.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου