Πώς σκοπεύει η Ρωσία να απεξαρτήσει την οικονομία της από το δολάριο ΗΠΑ ως το 2024


Brett_Hondow / pixabay
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την απεξάρτηση της χώρας από το δολάριο των ΗΠΑ. Αναμένεται να είναι μια μακρά και οδυνηρή διαδικασία ενώ το RT ζήτησε από τους αναλυτές να εξηγήσουν πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Απόδοση-παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, η Ρωσία επιδιώκει την αποδολαριοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2024. Το πρόγραμμα είναι μακρύ και περίπλοκο, αλλά το βασικό σημείο είναι ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς που χρησιμοποιούν ρούβλια αντί για δολάρια θα έχουν τεράστια φορολογικά οφέλη, όπως ταχύτερες επιστροφές φόρων καθώς επίσης κι άλλα κίνητρα για να χαλαρώσει το δολάριο.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι ενίσχυσης του ρόλου του ρουβλίου στη Ρωσία. "Είναι απαραίτητο να στραφούμε σταδιακά σε ένα τέτοιο σύστημα διεθνών πληρωμών, το οποίο συνεπάγεται την πληρωμή σε ρούβλια των καλύτερων και πιο δημοφιλών αγαθών της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα όπλα", δήλωσε ο Αντρέι Περεκάλσκι, αναλυτής της ασφαλιστικής εταιρείας FinIst.

Η Ρωσία πρέπει επίσης να ενώσει τις δυνάμεις της με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημιουργία ενός καναλιού πληρωμών που δε θα μπορεί να ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εναλλακτική λύση στο διατραπεζικό διακανονισμό SWIFT που θα μπορούσε να παρακάμψει τις ιρανικές κυρώσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο αναλυτής.

Ο Πίτερ Πουσκάρεφ, επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade, λέει ότι η Ρωσία με τα συναλλαγματικά αποθέματα σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερό το ρούβλι παρά την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων. Η σημερινή περίοδος υψηλών τιμών πετρελαίου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

Ωστόσο, η Ρωσία πρέπει να διαφοροποιηθεί όχι μόνο με τα ρούβλια, αλλά και να χρησιμοποιήσει το κινεζικό γιουάν, το βιετναμέζικο dong, την ινδική ρουπία, ακόμα και το ευρώ, αναφέρει ο αναλυτής. "Το ευρώ δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Το δολάριο είναι πολύ υπερτιμημένο έναντι του ευρώ. Το ΔΝΤ προβλέπει μια σταδιακή υποτίμηση του δολαρίου κατά 10-15%", δήλωσε ο Πουσκάρεφ.

"Η αμερικανική πολιτική είναι ανεπιθύμητη και όχι μόνο στη Ρωσία. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ήδη αναγγείλει ανοικτά ότι αρχίζουν να δημιουργούν το δικό τους σύστημα διευθετήσεων με το Ιράν, στο οποίο οι συναλλαγές δε θα είναι φανερές για τις αρχές των ΗΠΑ και συνεπώς δε θα υπόκεινται σε κυρώσεις", πρόσθεσε.

Η χρήση του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει και τα μειονεκτήματά του, υποστηρίζει ο Eldiyar Muratov, Πρόεδρος του Castle Family Office της Σιγκαπούρης. "Το Σεπτέμβριο, το επιτόκιο κατάθεσης της ΕΚΤ παρέμεινε στο επίπεδο -0,4%. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να κρατήσετε τα χρήματά σας σε ευρώ - πληρώνετε για αυτό. Συνεπώς, οι ρώσοι εξαγωγείς θα πρέπει να κάνουν εκπτώσεις στους καταναλωτές προκειμένου να τους πείσουν να στραφούν σε υπολογισμούς σε ευρώ", δήλωσε.

Η μεταβλητότητα του ρωσικού ρουβλίου είναι μια άλλη δυσκολία για τις ρωσικές αρχές στην προσπάθειά τους να αποδολαριοποιήσουν την οικονομία. Το ρωσικό νόμισμα έχει μια ελεύθερη κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία και τους τελευταίους 12 μήνες κυμάνθηκε από 56 σε 71 έναντι του δολαρίου.

"Ενώ το ρούβλι αυξάνεται ως νόμισμα διακανονισμού, η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αστάθεια που υπονομεύει το ρόλο του στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Η ρυθμιστική αρχή πρέπει να εξετάσει τη θετική εμπειρία της Κίνας ή ακόμα και της Λευκορωσίας», δήλωσε στο RT ο Βλαντιμίρ Ρογκανκόφσκι, εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Κέντρου.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει τις χρηματοοικονομικές της αγορές, προειδοποιεί ο Ivan Kapustiansky, κορυφαίος αναλυτής στο Forex Optimum. "Είναι απαραίτητο να αντισταθμίζουμε τους συναλλαγματικούς κινδύνους τουλάχιστον με τη βοήθεια επιλογών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, κλπ. Ένα ισχυρό σύστημα εκκαθάρισης είναι επίσης απαραίτητο για τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα", ανέφερε.

Η πλειονότητα των αναλυτών συμφώνησαν ότι η μείωση του μεριδίου του δολαρίου ΗΠΑ στη ρωσική οικονομία είναι μια μακρά, οδυνηρή και δαπανηρή διαδικασία. Αλλά αυτή η τάση είναι αναπόφευκτη όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: freepen.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου