Η μετά-μνημονιακή εποχή!

Του Κώστα Βενιού

Νοέμβριος του 2018 και διανύουμε ήδη τον δέκατο χρόνο οικονομικής κρίσης και αισίως τον όγδοο και τελευταίο χρόνο παραμονής μας στα μνημόνια. Από τον Αύγουστο έχουμε ήδη «απαλλαγεί» από τη θηλιά των μνημονίων οπότε και μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ας πάμε οκτώ χρόνια πίσω να δούμε πως ήταν η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας και ποιοι ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν στα μνημόνια και το ΔΝΤ.
Πρώτον, το υπερβολικό χρέος ως ποσό αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ (ΑΕΠ = Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ή με άλλα λόγια ο πλούτος που παράγει μια χώρα σε ένα έτος). Το μεν ποσό ήταν 320 δις ευρώ το δε ποσοστό ήταν 110% (για τις αγορές ποσοστό πάνω από 80% θεωρείται άκρως επικίνδυνο).
Δεύτερον, η γενικότερη πιστωτική κρίση που είχε ενσκήψει στις διεθνείς αγορές λόγω της χρεοκοπίας Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών τραπεζών με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε απαγορευτικά ύψη.

Αυτοί οι δύο λόγοι ήταν αρκετοί ώστε να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές τα χρήματα που ήταν απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μοιραία η «μόνη» λύση που προβλήθηκε ήταν να δανειστούμε από το ΔΝΤ τα απαραίτητα χρήματα. Μόνο που το ΔΝΤ για να δανείσει μια χώρα την υποχρεώνει να λάβει και μια σειρά από (επώδυνα) μέτρα. Δυστυχώς, προχωρήσαμε σε αυτή τη λύση, χωρίς να εξεταστεί καμία άλλη, με όλες τις γνωστές επακόλουθες τραγικές συνέπειες που ζήσαμε, για την οικονομία, τους πολίτες και τη χώρα.

Οκτώ χρόνια μετά, το ονομαστικό χρέος υπερβαίνει τα 340 δις ευρώ ενώ το ποσοστό επί του ΑΕΠ έχει ανέλθει στο εξωπραγματικό 184% μιας και όλα αυτά τα χρόνια το ΑΕΠ κατρακύλησε από 250 δις ευρώ στα 185 δις ευρώ (συνεπεία των καταστροφικών μνημονιακών μέτρων). Και βέβαια, η ανάγκη δανεισμού της χώρας ώστε να εξυπηρετείται το χρέος συνεχίζει να υπάρχει αμείωτη!

Μετά από οκτώ χρόνια σκληρών μέτρων που μας υποχρέωσαν να υιοθετήσουμε οι δανειστές μας (ΔΝΤ και ΕΚΤ) με τη μορφή μνημονίων, προκειμένου να μας δανείσουν, η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από αυτή που ξεκίνησε. Σε αυτά τα οκτώ μνημονιακά χρόνια το χρέος αυξήθηκε, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 35%, οι μισθοί και οι συντάξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κατανάλωση μειώθηκαν 35-40%, η ανεργία εκτινάχτηκε στο 25-30%, την ίδια ώρα που 500 χιλιάδες νέοι επιστήμονες ξενιτεύτηκαν για αναζήτηση εργασίας αντί να στηρίζουν την ανοικοδόμηση της Ελληνικής οικονομίας. Όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για αναστροφή του κλίματος γενικής κατάρρευσης, στην οικονομική ανάπτυξη που θα προέλθει από ξένες επενδύσεις όταν το φορολογικό καθεστώς και η γραφειοκρατία τις στέλνουν αλλού!

Παρόλα αυτά οικονομικοί αλλά και κυβερνητικοί ιθύνοντες διαλαλούν σε όλους τους τόνους ότι «…βγήκαμε από τα μνημόνια…» και πως «…όλα από εδώ και πέρα θα είναι καλύτερα…».

Ποια είναι όμως η ζοφερή αλήθεια; Τι σημαίνει πρακτικά η έξοδος από τα μνημόνια;

Σημαίνει ότι δεν θα ξανά-δανειστούμε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών μας και δεν θα ξανά-υπογράψουμε μνημόνια με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που θα μας υποχρεώνουν να παίρνουμε ως χώρα επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα.
Όμως η ανάγκη δανεισμού της χώρας δεν σταμάτησε να υπάρχει! Έτσι, για να δανειστούμε τα απαιτούμενα χρήματα, θα πρέπει να προστρέξουμε στις αγορές, δηλαδή σε τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οίκους του εξωτερικού. Όμως, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας από αυτούς τους οίκους είναι τριπλάσια έως τετραπλάσια από αυτά που δανειζόμασταν μέχρι τώρα και οι όροι κρύβουν νέα επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα. Πρακτικά, εάν προστρέξουμε σε δανεισμό από τις αγορές θα δανειστούμε με υπέρογκα επιτόκια και θα υποχρεωθούμε στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων.

Άρα, η έξοδος από το δανεισμό, τα μνημόνια και την εξάρτηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι η είσοδος στο δανεισμό, τα μνημόνια και την εξάρτηση των αγορών! Και όπως όλοι γνωρίζουμε στις αγορές κοιτούν μόνο το κέρδος και τους αριθμούς αγνοώντας ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται άνθρωποι. Και να μην ξεχνάμε επίσης ότι εάν δεν μας δανείσουν οι αγορές πάλι θα παρακαλάμε το ΔΝΤ να μας δανείσει και να μας επιβάλλει μνημόνια!

ΥΓ: Την στιγμή που γράφονταν το παρόν κείμενο το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές ήταν γύρω στο 5,5%! Με τέτοιο επιτόκιο είναι αδύνατο να δανειστείς και σε περίπτωση που το πράξεις τότε μιλάμε για καθαρή οικονομική αυτοκτονία!

Αγρεύων εξ Αγριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου