Η Γερμανία κρατικοποιεί, εμείς ξεπουλάμε


Του Δημήτρη Μηλάκα

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το δόγμα της «παγκοσμιοποίησης» και της υποτιθέμενης «ελεύθερης αγοράς». Έχει ενδιαφέρον να φέρει κανείς στον νου του όλα όσα ακούμε αυτά τα χρόνια περί του «άχρηστου» δημόσιου τομέα, περί της ανάγκης το Δημόσιο να ξεφορτωθεί επιχειρήσεις - βαρίδια γιατί δεν είναι δουλειά τού κράτους να είναι επιχειρηματίας. Έχει ενδιαφέρον, τέλος, να θυμηθούμε πόσα κερδοφόρα τμήματα του Δημοσίου ξεπουλήθηκαν μ’ αυτή την επιχειρηματολογία (το… νομισματοκοπείο του ΟΠΑΠ, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι) και πόσα έχουν πακεταριστεί για ξεπούλημα (ΔΕΗ, νερά, αρχαιολογικοί χώροι και πάει λέγοντας).

Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν δούμε τι κάνουν την ίδια στιγμή που εμείς ξεπουλάμε κάθε δυνατότητα ανασυγκρότησης της οικονομίας οι Γερμανοί στη χώρα τους, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι αυτοί που μας επέβαλαν το ξεπούλημα των πάντων.

Στη Γερμανία, λοιπόν, η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που διατάζει την Ελλάδα να «κάνει διαρκείς εκπτώσεις» και να δώσει στο τζάμπα ό,τι πουλιέται, φροντίζει να προστατέψει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας έτσι ώστε να εμποδίσει το ξεπούλημά του σε ξένους – κατά κύριο λόγο κινεζικούς – κολοσσούς.

Όπως διαβάζουμε λοιπόν (Reuters), το γερμανικό Δημόσιο προετοιμάζει τη δημιουργία ταμείου με στόχο την αγορά μεριδίων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την οικονομία της χώρας. Τέτοιοι τομείς είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, εταιρείες όπως η Siemens, η Thyessen - Krup καθώς και επιχειρήσεις σε ζωτικούς κλάδους όπως ο χάλυβας, η κατασκευή μηχανημάτων, τα χημικά κ.λπ.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση για την «Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική 2030», είναι να αποτρέψει τη φυγή των επιχειρήσεων από τη χώρα. Οι συνέπειες του περάσματος αυτών των επιχειρήσεων σε «ξένα χέρια», σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης, θα είναι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η οποία θα οδηγούσε σε επιδείνωση του επιπέδου παιδείας, σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τελικά σε πτώση του βιοτικού επιπέδου…

Έχουν λοιπόν ενδιαφέρον όλοι αυτοί οι εγχώριοι κήρυκες του (νεο)φιλελευθερισμού και οι απόψεις που παπαγαλίζουν όταν πανηγυρίζουν για ένα ξεπούλημα ή όταν διαμαρτύρονται γιατί αργούν τόσο οι αποφάσεις που – κατά τη γερμανική τετράγωνη λογική – οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση της παραγωγής και σε πτώση όλων των δεικτών που συνθέτουν την ευημερία μιας χώρας.

Τέλος, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις που διατυπώνουν όλοι αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν, οι οποίοι ανεξάρτητα από την ιδεολογική αφετηρία τους και τις κοσμοαντιλήψεις τους το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να υλοποιήσουν τη βασική εντολή των μνημονίων που υπέγραψαν και η οποία υπήρξε πραγματικά απλή: ξεπουλήστε.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ



Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

  1. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όλα τα ξεπουλήματα που τα μηδαμινά τους έσοδα πήγαν για το δήθεν χρέος μας, θα επιστραφούν στο δημόσιο μόλις αυτοί που τα έκαναν καταδικαστούν για εσχάτη προδοσία.
    Μάλιστα, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κατατεθεί από τον Καζάκη του ΕΠΑΜ, μήνυση για εσχάτη προδοσία. Αφορά τους πρωθυπουργούς και υπουργούς οικονομικών, από τον ΓΑΠ μέχρι και τον Τσίπρα. Με την λογική ότι όλα τα ξεπουλήματα (λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΒΟ, κλπ κλπ) να επιστραφούν στο δημόσιο, μόλις αυτοί που τα έκαναν καταδικαστούν για αυτές τους τις πράξεις, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

    Αφού όμως δεν γίνεται ούτε καν αναφορά της μήνυσης, ούτε βέβαια διερεύνηση ή ακόμα και φυλάκιση (όπως έγινε με τον Μπαρμπαρούση και μάλιστα χωρίς άρση βουλευτικής ασυλίας αφού αυτό δεν απαιτείται σε κατηγορία για εσχάτη), είναι φυσικό ότι με την επόμενη κυβέρνηση θα φυλακιστούν όλοι οι προδότες.
    Αφού οι πράξεις της ...ανεξάρτητης “Δικαιοσύνης”, εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

    Και όταν αναφέρομαι σε ...δήθεν χρέος, θα αναφέρω ότι ο Ιταλός Ντ Αλέμα είπε πριν κάτι χρόνια, ότι η Ελλάδα έδωσε προς γαλλικές και γερμανικές τράπεζες περισσότερα από 200 δις. Νόμιζε ότι ήταν …τόκοι. Ενώ εμείς νομίζομε ότι κάναμε …ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.
    Και τα χρήματα αυτά προστέθηκαν στο χρέος μας. https://www.youtube.com/watch?v=YUhb1Xoo7Zg
    Εξάλλου, όλοι ξέρουν ότι με τα μνημόνια μας έδωσαν οι «σύμμαχοι» περίπου 240 δις. Πού πήγαν λοιπόν αυτά τα …240 δις, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός μας ...έβγαινε δεν έβγαινε;

    Μάθετε ότι και στην Ισλανδία ξεκίνησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο κόλπο, παρόλο που δεν είναι καν στην ΕΕ και φυσικά δεν έχει Ευρώ. Χρωστούσε η χώρα πολλά δισεκατομμύρια για τις “ανακεφαλαιοποιήσεις” των τραπεζών της. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χρωστούσε περισσότερα ακόμα και από ότι το δικό μας “χρέος” και οι ιδιωτικές της τράπεζες ήθελαν και άλλα. “Χρειάζονταν” να κάνουν και άλλη …ανακεφαλαιοποίηση.
    Παρόλο λοιπόν που το δέχτηκαν όλοι οι πολιτικοί της και το ψήφισαν όλα της τα κόμματα στη βουλή, αρνήθηκε ο πρόεδρος της Ισλανδίας να δώσουν και άλλα χρήματα, αρνήθηκε να δανειστεί η Ισλανδία και άλλα χρήματα για τις τράπεζές της.
    Ο πρόεδρος της Ισλανδίας (κύριος Γκρίμσον) έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει βάσει Ισλανδικού συντάγματος. Αρνήθηκε να υπογράψει για να πάρουν επιπλέον δάνεια και να ανακεφαλαιοποιήσουν ξανά τις τράπεζές τους και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα.
    Το ίδιο που θα μπορούσε να κάνει και ο δικός μας πρόεδρος της δημοκρατίας.
    Στο δημοψήφισμα αυτό, το 93% του λαού της Ισλανδίας αρνήθηκε να ξεχρεώσει τις τράπεζες εις βάρος του, αρνήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών. Το 93% των Ισλανδών. Αυτό σε ποιο ΜΜΕ μας το άκουσε κανείς; Οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι τραπεζίτες κλείστηκαν στη φυλακή για τα χρέη αυτά. Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και την πήγαν Αγγλία και Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε οριστικά η Ισλανδία και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν.
    Που σημαίνει ότι ακόμα και αν εμείς ως Ελλάδα χρειαζόμασταν πράγματι τόσο χρήμα για τις τράπεζές μας (αποκλείεται αλλά …λέμε) και εάν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις “χρηματοδοτήσεις” των ιδιωτικών μας τραπεζών (και όχι η ΕΚΤ όπως σίγουρα ισχύει αλλά λέμε …εάν) θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό, με παράδειγμα την Ισλανδία.
    Τα δικαστήρια θα μας δικαίωναν και όσοι μας έδωσαν χρήματα μπορούν να ξεχάσουν τα χρήματα αυτά εφόσον πήγαν για τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών.
    Ή να τους τα δώσει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ κατά το δοκούν, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε.
    Αφού φημολογείται ότι η ΕΚΤ πληρώνει τα πρόστιμα στην Αμερική για τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
    Φημολογείται επίσης, ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει και η Ισλανδία τεράστιο ορυκτό πλούτο στην τεράστια ΑΟΖ της.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή