Λιτότητα στην Ελλάδα, παροχές στην Ευρώπη

Χωρίς την ένταση των προηγούμενων συνεδριάσεων αναμένεται να γίνει το σημερινό Eurogroup, το οποίο γίνεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη λόγω των ευρωεκλογών περιορίζει την σκληρή λιτότητα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα επικεντρωθούν στις προβλέψεις της Κομισιόν που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ δεν αποκλείεται να στριμωχθεί ο Τσακαλώτος για το θέμα των «κόκκινων δανείων».
Οι Βρυξέλλες έχουν επαναπροσδιορίσει προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη στην ΕΕ, την οποία αποδίδουν στην επιβράδυνση των οικονομιών της Γερμανίας και Ιταλίας, που θα έχουν ανάπτυξη 1,1% και 0,2% αντίστοιχα. Μειωμένη κατά ένα δέκατο εκτιμάται η ανάπτυξη και στην Ισπανία, η οποία αναμένεται να κυμανθεί έως και 2,1%.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και προκειμένου να αποφευχθεί βαθύτερη ύφεση οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους Financial Times, χαλαρώνουν εδώ και μήνες την λιτότητα, ανοίγοντας την κάνουλα και υιοθετώντας την ανάγκη ύπαρξης δημοσιονομικών κινήτρων. Η χαλάρωση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών είναι εμφανής άλλωστε, κυρίως στην περίπτωση της Γαλλίας, η οποία έτσι κι αλλιώς παρουσίαζε έλλειμμα, το οποίο αμβλύνθηκε με τις παροχές του Μακρόν για την αντιμετώπιση των Κίτρινων Γιλέκων.

Κίτρινα Γιλέκα και ευρωεκλογές

Οι παροχές αυτές αντιμετωπίστηκαν ως αναγκαστικές από τις Βρυξέλλες, όχι μόνο για να σωθεί ο Μακρόν, αλλά και για να μην εξαπλωθεί το κίνημα. Οι Ιταλοί άρπαξαν βέβαια την ευκαιρία και πέρασαν τα δικά τους, αυτό όμως άνοιξε την όρεξη και άλλων εθνικών κυβερνήσεων.

Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές και ότι πανευρωπαϊκά υπάρχει μια έντονη τάση αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, από λαϊκιστικά και εθνικιστικά κινήματα όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν οι Βρυξέλλες, η χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας ήταν αναμενόμενη.

Σε αυτήν την γενικότερη τάση φαίνεται ότι θέλει να πατήσει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παραμένει υποχρεωμένη να παράγει «ματωμένα» πλεονάσματα. Η Αθήνα επιδιώκει να πετύχει τώρα την παράταση του νόμου Κατσέλη και να μεταθέσει την αντικατάστασή του με άλλο νομοθετικό πλαίσιο, εκ των πραγμάτων λιγότερο ασφαλές για τους δανειολήπτες, για μετά τις εκλογές.

Την άποψη αυτή αναμένεται να μεταφέρει στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος, την ώρα που στην Αθήνα κορυφαίοι υπουργοί θα συναντώνται με τραπεζίτες προκειμένου να βρουν μια λύση. Στην συνάντηση αυτή δεν θα παρίσταται όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκφράζει μια πιο «σκληρή» γραμμή από αυτήν της κυβέρνησης.

Εν μέσω πιέσεων

Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο αναμένεται να δεχθεί πιέσεις στο Eurogroup, παρότι πληροφορίες φέρουν αρκετούς παράγοντες στις Βρυξέλλες έτοιμους να συναινέσουν σε μια μικρή παράταση. Το σχέδιο όμως που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη για την ώρα δεν δείχνει να περνάει και έτσι για να μην δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι είναι καλύτερο να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς.

Σε πολιτικούς λόγους άλλωστε απέδωσε την «προσωρινή» οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στην σύνοδο. «Ξέρουμε ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως πολιτικοί και αυτό είναι μία έκκληση για εμάς τους πολιτικούς να αναλάβουμε δράση» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει στην συνέχεια ότι υπάρχουν ανοιχτές προκλήσεις. Και αυτέ όπως είπε είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και η μείωση των κινδύνων από τον εμπορικό πόλεμο και το Brexit.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να τεθεί και το θέμα του ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, μία ιδέα που, αν και εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δεν έχει προχωρήσει σημαντικά, εξαιτίας των επιφυλάξεων που προτάσσουν ορισμένα κράτη-μέλη.

Πηγή: SLpress




Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου