Νέα «σεμινάρια» φιλοΝΑΤΟικής δημοσιογραφίας


Συνεχίζονται επί κυβέρνησης ΝΔ τα αμερικανοΝΑΤΟικά σεμινάρια για θέματα ΜΜΕ, με στόχο την προπαγάνδιση στο λαό των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών προταγμάτων, για τα οποία «έδωσε τα ρέστα του» ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία.

Θυμίζουμε πως στις 3 του Ιούλη ο εδώ αμερικανός πρέσβης -βλ «δηλώσεις Τζέφρι» Geoffrey Pyatt: η καλή δουλειά που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και με τη ΝΔ σε συνέντευξη του αναφέρθηκε επιλεκτικά στο «εργαστήρι για την παραπληροφόρηση» που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη (25-26 Ιούνη) το ΑΠΕ, το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, το Παγκόσμιο Κέντρο Διασύνδεσης του State Department (GEC), η Αμερικανική Υπηρεσία Παγκόσμιων Μέσων (US Agency for Global MediaUSAGM, «ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία που επιδιώκει να ενημερώνει, να δεσμεύει και να συνδέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας») και το λεγόμενο Centre for European Perspective, οργανισμός του ΥΠΕΞ της Σλοβενίας, με τη στήριξη των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Αθήνα και Σκόπια (ΣΣ |>Το εργαστήριο οργανώθηκε βασιζόμενο στο «Μνημόνιο Κατανόησης» που υπογράφηκε μεταξύ του USAGM και του ΑΠΕ το 2018 για να σηματοδοτήσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως «τιμημένη χώρα» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης).

Στη συνέχεια (5-12 Ιούλη) έγινε στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» στη Θεσσαλονίκη η «Διεθνής Θερινή Ακαδημία» «Thessaloniki International Media Summer Academy 2019» (THISAM), που διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Εφερε τον τίτλο «Νέες Τάσεις στα ΜΜΕ και τη Δημοσιογραφία», ενώ ξεχωριστή θέση στις θεματικές ήταν και η «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», θεματική που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δείχνοντας προς τις παρεμβάσεις που επιχειρούν άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με τους δικούς τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς.

Η όλη διοργάνωση είχε ως «εταίρους» φορείς όπως η «Ακαδημία» της «Deutsche Welle», το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου, το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο «Temple», η ελληνική ΜΚΟ «Media Literacy Institute», η αμερικανική ΜΚΟ «Proof» και το Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ. Σπόνσορες ήταν μεταξύ άλλων το γερμανικό Ιδρυμα «Konrad Adenauer» και το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Πήραν μέρος 42 άτομα από Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Αίγυπτο και Τουρκία. Ομιλητές ο Christoph Schmidt, στέλεχος της «Deutsche Welle Akademie», η Sherri Hope Culver, στέλεχος του Temple University, η Anita Fabos, καθηγήτρια στο Clark University των ΗΠΑ, ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος της «Καθημερινής». Μίλησαν επίσης ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρ. Πφλέγκερ και ο Αμερικανός ακόλουθος Τύπου Μπ. Μούραντ.

Θυμίζουμε επίσης πως οι δύο τελευταίοι είχαν κάνει εισηγήσεις και στο αντίστοιχο «εργαστήρι» για την «παραπληροφόρηση» που διοργανώθηκε στις 25-26 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, που στήθηκε στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά για δημοσιογράφους ειδησεογραφικών πρακτορείων από την Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία.

Πηγή: atexnos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου