Αργεντινή, η χώρα των εκπλήξεων!


Του  Λεωνίδα Βατικιώτη
Μπορείτε να σκεφτείτε τις αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου στην περίπτωση που ένας ηγέτης εν μέσω κρίσης, καλπάζοντος πληθωρισμού και συνεχούς κατρακύλας της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος ανακοίνωνε αυξήσεις στους μισθούς, μείωση στο φόρο εισοδήματος, αυξήσεις στις επιδοτήσεις, κατάργηση του ΦΠΑ και πάγωμα για 90 ημέρες στις τιμές των καυσίμων;
Και το οποίο μάλιστα πάγωμα προκαλούσε την οξύτατη αντίδραση βιομηχάνων, εισαγωγέων  και παραγωγών πετρελαίου που αντέτειναν ότι σε ένα περιβάλλον καθημερινής μείωσης της αξίας του εθνικού νομίσματος το πάγωμα των τιμών θα οδηγήσει είτε στη χρεοκοπία τους είτε σε ανεπαρκή τροφοδοσία της αγοράς και σε ελλείψεις;

Διεθνής Τύπος και οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ για παράδειγμα, θα κατακεραύνωναν την κυβέρνηση που προχώρησε σε τέτοιες εξαγγελίες κατηγορώντας την για λαϊκισμό και ανευθυνότητα, ενώ θα ζητούσαν την εσπευσμένη επιστροφή στον …ορθό οικονομικό δρόμο. Όλα αυτά θα συνέβαιναν με απόλυτη βεβαιότητα, και τα έχουμε δει να υλοποιούνται ουκ ολίγες φορές, εκτός κι αν…

Εκτός αν ο πολιτικός που τα εξαγγέλλει είναι άνθρωπος των αγορών κι αυτές οι ανακοινώσεις αποτελούν την τελευταία του ελπίδα να διατηρηθεί στην εξουσία, όπως συμβαίνει με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, που στις 11 Αυγούστου δέχθηκε μια ταπεινωτική, αν και 100% προβλέψιμη, ήττα. Στην πολιτική όμως συχνά μετράει και το μέγεθος.

Κι η διαφορά των 15,6 μονάδων με την οποία κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών ο Αλμπέρτο Φερνάντες (κερδίζοντας 47,7% των ψήφων έναντι 32,1% του νεοφιλελεύθερου και βαθύπλουτου σημερινού προέδρου) δεν είναι μόνο ταπεινωτική, αλλά επίσης αποκλείει υπό κανονικές συνθήκες και το ενδεχόμενο της πολιτικής ανάκαμψης. Γι’ αυτό και επιστράτευσε εργαλεία που ο ίδιος καταδίκαζε απερίφραστα, χαρακτηρίζοντάς τα υπεύθυνα για τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Φυσικά, επ’ ουδενί δεν πρόκειται ακόμη κι αυτά τα μέτρα να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση στον δεξιό πρόεδρο, εκλεκτό των αγορών. Στην καλύτερη περίπτωση να μικρύνουν τη διαφορά και να κάνουν την ήττα πιο αξιοπρεπή, μιας και οι μνήμες της φτωχοποίησης τα 3,5 χρόνια που διήρκεσε η θητεία του δε σβήνουν σε 1,5 μήνα. Η σύγκριση μάλιστα με τη θητεία των Κίρχνερ, πρώτα του Νέστορ Κίρχνερ που κυβέρνησε από το 2002 μέχρι το 2010 οπότε πέθανε από έμφραγμα κι έκτοτε της συζύγου του, Κριστίνα Κίρχνερ, είναι συντριπτική εναντίον του δεξιού Φερνάντες, ο οποίος το 2008 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Κίρχνερ, διαφωνώντας για την γενναιόδωρη οικονομική του πολιτική.

Αποτέλεσμα ωστόσο εκείνης της περιόδου, που αποκαλείται και Κιρχνερισμός, ήταν η φτώχεια να μειωθεί κατά 71% και ακραία φτώχεια κατά 81%! Επί Μάκρι, αντίθετα, όχι μόνο φτώχεια και ανεργία αυξήθηκαν ξανά, αλλά χτύπησαν επίσης «κόκκινο» ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος. Κατάφερε δηλαδή το ακατόρθωτο: ενώ οι δεξιοί συνήθως καμαρώνουν για την τιθάσευση των δημόσιων οικονομικών και των κάθε λογής οικονομικών δεικτών θυσιάζοντας στο βωμό τους την κοινωνική συνοχή, η νεοφιλελεύθερη συνταγή του Μάκρι, όπως επιβλήθηκε με την αμέριστη βοήθεια του ΔΝΤ που χορήγησε στη χώρα δάνειο ρεκόρ ύψους 57 δισ. δολ., οδήγησε στα βράχια και τους δείκτες και τους ανθρώπους!

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το έδαφος στην οικονομία της Αργεντινής τρίζει κι αυτό όχι λόγω των φιλολαϊκών εξαγγελιών του απερχόμενου προέδρου Μάκρι. Τρίζει γιατί οι οίκοι αξιολόγησης ενεργοποίησαν ήδη τον γνωστό φαύλο κύκλο που μετατρέπει τον μακρινό κίνδυνο σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πρωταγωνιστές ήταν οι Fitch και S&P Global Ratings που την Παρασκευή 16 Αυγούστου υποβάθμισαν την οικονομία της Αργεντινής (σε CCC από B και B- από B, αντίστοιχα) δίνοντας νέα ώθηση στην πτώση των τιμών των μετοχών, της ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου και της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων.

Οι επιπτώσεις όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων στη καθημερινή ζωή είναι κατακλυσμιαίες καθώς μεταφράζονται σε ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών (ακόμη και το βοδινό κρέας έχει αυξηθεί κατά 67% από τον Μάιο του 2018 ως τον Μάιο του 2019), μείωση της ζήτησης και κατάρρευση της αγοράς που αδυνατεί να λειτουργήσει σε τόσο απρόβλεπτες συνθήκες.

Στο έδαφος αυτής της εν εξελίξει επίθεσης των αγορών στην Αργεντινή, που ισοδυναμεί με την τιμωρία ενός λαού επειδή δεν ψηφίζει τον εκλεκτό τους, ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών που ως αντιπρόεδρο θα έχει την Κριστίνα Κίρχνερ εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια του Κιρχνερισμού, ήδη προανήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού από το ΔΝΤ.

Με άρθρο που έγραψε στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Αργεντινής, Clarin, χωρίς μισόλογα, αμφισημίες και λεονταρισμούς χαρακτήρισε επιβλαβή για την Αργεντινή τη συμφωνία με το ΔΝΤ και ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει μόνο μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα κι αυτή είναι ότι η Αργεντινή σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε».

Παρότι ο Φερνάντες δεν προανήγγειλε παύση πληρωμών, παρά μόνο τροποποίηση των όρων αποπληρωμής (με πιθανή επιμήκυνση των δόσεων εξόφλησης) δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Αργεντινή θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Η αβεβαιότητα πηγάζει από το γεγονός ότι το 80% του δημόσιου χρέους της είναι σε δολάρια, με την αποπληρωμή του να γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη όσο υποτιμάται το πέσο. Για το 2019 οπότε έχει να αποπληρώσει 33,7 δισ. δολ. τα 6,3 δισ. που αναμένει από το ΔΝΤ προσφέρουν μια μικρή ανακούφιση. Δεν εγγυώνται ωστόσο ότι θα αποπληρωθούν στο ακέραιο όλες οι λήξεις. Για το 2020 τα πράγματα είναι ακόμη πιο αβέβαια, ειδικά αν συνεχιστεί η υπονόμευση της νέας κυβέρνησης από τις διεθνείς αγορές…

Αρχική δημοσίευση: Εφημερίδα Νέα Σελίδα
Πηγή: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου