15 μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Κατάφερε να “εξαφανίσει” τον φόρο στα μερίσματα


Περιορισμένα απολύτως τα μέτρα, που είναι κυρίως φορολογικά, τα οποία εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και τα περισσότερα παραπέμπονται στο 2020 και κυρίως στο 2021 και μετά, με προφανή την επιδίωξη να σταθμίσει τότε τις περιστάσεις και βεβαίως να πάρει την άδεια της τρόικας για την εφαρμογή τους.

Εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση προξένησε η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη μείωση, στην ουσία “εξαφάνιση”, του φόρου στα μερίσματα στο 5%, μετά την προκλητική μείωση στο 10% που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, η εξαγγελία αυτή σημαίνει το τέλος στη φορολόγηση των μερισμάτων που αποκομίζουν κυρίως οι μεγαλομέτοχοι και τα οποία κατευθύνονται στον ιδιωτικό πλουτισμό τους και στην πλούσια κατανάλωσή τους σε μια περίοδο, μάλιστα, που το πρώτο που χρειάζεται η χώρα είναι επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Βεβαίως, δίπλα στην “εξαφάνιση” της φορολόγησης των μερισμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέφερε άμεσα από τα εισοδήματα του 2019 άλλο ένα “δώρο” στις επιχειρήσεις, με μείωση του φορολογικού συντελεστή από 28% σε 24% μέτρο που ευνοεί τους πιο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο μέτρο, στην ουσία “ψίχουλο”, που αφορά πλατιά λαϊκά στρώματα είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 10.000, από 22% σε 9%, το οποίο, όμως, καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του εισοδήματός τους που αφορά 1.360 ευρώ. Και αυτό, όμως, το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2020, ενώ οι μειώσεις φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα μερίσματα ισχύουν και για τις χρήσεις του 2019.

Την ίδια ώρα, ο Κ. Μητσοτάκης ξέχασε ν’ αναφερθεί στον στραγγαλισμό της ρευστότητας από τις τράπεζες, που πνίγει τις επενδύσεις στη χώρα, και βεβαίως στη συνεχιζόμενη ληστρική συμπεριφορά τους, με τις υπέρογκες προμήθειες για την παραμικρή συναλλαγή και για τις κλιμακούμενες κατασχέσεις και το ογκούμενο κύμα πλειστηριασμών εισοδημάτων, επαγγελματικών ακινήτων και πρώτων κατοικιών.

Όπως ξέχασε ότι συνεχίζεται η μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στη χώρα, κρίσιμο μέγεθος για την ανάπτυξή της, αλλά δεν παρέλειψε να εξυμνήσει τις περιβαλλοντοκτόνες και χαριστικές φαραωνικές επενδύσεις του Λάτση στο Ελληνικό και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, στις οποίες προσέφερε νέα ευνοϊκά μέτρα για την αναβάθμιση και την απρόσκοπτη επιζήμια συνέχισή τους.

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ:

1. Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
3. Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
4. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
5. Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%.
6. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
7. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
8. Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
9. Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
10. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
11. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
12. Θα δοθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
13. Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
14. Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
15. Θεσπίζεται άμεσα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου