Αποθεώνουμε το τίποτε, σκοτώνουμε τις αξίες, φτιάχνουμε fake ήρωες

Είναι πρότυπο ο κάθε τραγουδιστής, ηθοποιός, ποδοσφαιριστής ή κάθε ατάλαντος influencer που λέει την αποψάρα του στο διαδίκτυο και σπεύδουμε να κάνουμε like, παρ’ ότι γράφει ανόητες, mainstream μπουρδολογίες.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Οποιος μπορεί να ασχοληθεί επί ώρες με τα social media θα διαπιστώσει ότι το νούμερο ένα θέμα τις τελευταίες ημέρες είναι η Ελένη Αντωνιάδου. Η «Ελληνίδα της Nasa» που βγήκε πριν από μερικούς μήνες στο προσκήνιο ως η μεγάλη επιστήμονας η οποία κάνει περήφανη τη χώρα της.
Διθύραμβοι για τη νεαρή κοπέλα που «εκπαιδεύει αστροναύτες», για το νέο, θηλυκό Χόκινγκ, την αστροφυσικό που έχει καταπλήξει τους πάντες.

Τι βραβεία της έδωσαν, τι αφιερώματα της έκαναν, τι κούκλες έφτιαξαν προς τιμήν της.
Είναι άλλωστε, νέα και όμορφη, ιδανικά… πρότυπα για όσους θέλουν να φτιάξουν είδωλα, να θεοποιήσουν πρόσωπα, να δημιουργήσουν τους νέους ήρωες του διαδικτύου.

Και ξαφνικά το αστέρι έπεσε. Η αποκαθήλωση ξεκίνησε. Η Αντωνιάδου αποδείχθηκε ότι δεν είχε τα πτυχία που έλεγε, δεν ήταν η κορυφαία επιστήμονας που κάποιοι χαρακτήρισαν.
Δεν ήταν μια από τις κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες που θα άλλαζαν στο μέλλον τα πράγματα όπως τα ξέρουμε.

Η Ελληνίδα που μας έκανε όλους περήφανους –γιατί έτσι διαβάσαμε στα social media ή στα media γενικώς- δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια… κοινή θνητή.

Μια νεαρή, όμορφη, επικοινωνιακή κοπέλα η οποία ακόμη κυνηγά το όνειρό της και ποιος ξέρει; Μπορεί να το πιάσει, μπορεί να γίνει κορυφαία επιστήμονας και να κλείσει τα στόματα όλων.


Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με το αν είπε ψέματα ή αν κάποιοι έστησαν γύρω της φωτοστέφανα και την αποθέωσαν χωρίς καν να μπουν στον κόπο να ψάξουν. Αλλωστε, δεν ξεγελάστηκαν μόνο στην Ελλάδα και της έκαναν διθυραμβικά αφιερώματα.

Και φυσικά η ίδια είναι νέα και μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να γίνει αυτό που όλοι θέλαμε (και ζηλεύαμε) βλέποντάς την.

Οι ήρωες της εποχής μας

Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που γεννιούνται οι ήρωες στη σημερινή εποχή.
Ο τρόπος που φτιάχνονται τα είδωλα, τα πρότυπα για τους νέους, κι όχι μόνο.

Η Ελένη Αντωνιάδου στο κάτω – κάτω είναι στο δρόμο της γνώσης, το ψάχνει, το κυνηγά, μπορεί να το πετύχει.

Όλα τα υπόλοιπα «πρότυπα», οι «ήρωες» του διαδικτύου που γίνονται διάσημοι από τις αναρτήσεις, από τα like και από τα ποσταρίσματα στο facebook ή στο instagram τι είναι;

Για σκεφτείτε ποιοι είναι οι πιο προβεβλημένοι των τελευταίων ημερών.

Δεν είναι κάποιοι επιστήμονες, ποιητές, οικονομολόγοι ή πολιτικοί που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.


Είναι για παράδειγμα «πρότυπο», «είδωλο» ο… Sin Boy.

Ο οποίος απολαμβάνει μια πρωτοφανή δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι είναι ένας ανόητος, ρατσιστής, θύμα της εικόνας του και των μανατζεραίων που του λένε πώς θα κρατήσει περισσότερο από τα 15 λεπτά της δημοσιότητας που του αναλογούν.

Είναι «πρότυπο» ο Τούρκος ηθοποιός μιας σαπουνόπερας που κάνει επιτυχία και στη χώρα μας.
Ναι, αυτός για τον οποίο εκατοντάδες έξαλλα κοριτσάκια (και ώριμες γυναίκες) έσπευσαν στο αεροδρόμιο για να βγάλουν μια σέλφι μαζί του.

Για να τον… αγγίξουν, να του μιλήσουν του… «φτερωτού θεού».


Γιατί; Μα απλά γιατί είναι δημιούργημα των Media. Μια εικόνα όμορφη, όπως τα πρότυπα που μας περιβάλλουν, χωρίς περιεχόμενο.

Δεν ξέρουμε τίποτε γι’ αυτόν, δεν μας ενδιαφέρει το «ίχνος» που αφήνει στη ζωή μας, μας νοιάζει μόνο πώς θα τον δούμε από κοντά.

Ολα για τα like

Είναι πρότυπο ο κάθε τραγουδιστής, ηθοποιός, ποδοσφαιριστής ή κάθε ατάλαντος influencer που λέει την αποψάρα του στο διαδίκτυο και σπεύδουμε να κάνουμε like, παρ’ ότι γράφει ανόητες, mainstream μπουρδολογίες.

Όχι, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο η αποθέωση του τίποτε. Παντού συμβαίνει και μετά κλαίμε γιατί δεν υπάρχουν ηγέτες να μπουν μπροστά και να φτιάξουν τον κόσμο.
Βρίζουμε τους πολιτικούς που ψηφίζουμε, αλλά τους ψηφίζουμε γιατί τους είδαμε κάπου, στην τηλεόραση, στο facebook, στο instagram.

Απλά τους είδαμε γιατί τις απόψεις τους ούτε καν ασχολούμαστε.
Βλέπουμε τον τραγουδιστή της σημερινής εποχής να «γρατζουνάει» τα αυτιά μας με τους βλακώδεις στίχους, και τον αποθεώνουμε.

Βλέπουμε τον Τούρκο, τον Αμερικανό, τον Βρετανό χαζογκόμενο (ή χαζογκόμενα) που «πουλάει» στο διαδίκτυο και τρέχουμε να τον κάνουμε θεό.

Οι άξιοι στη γωνία

Αυτά είναι τα σύγχρονα πρότυπα, γι’ αυτό πλέον οι ποιητές, οι συγγραφείς, οι πραγματικά άξιοι ηθοποιοί, οι επιστήμονες και οι ταλαντούχοι τραγουδιστές είναι στη γωνία.
Εκεί που κυριαρχεί το τίποτε, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα επικρατήσουν αξίες και πρότυπα που θα μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Ο ηρωισμός, η φιλία, η αγάπη, η συντροφικότητα, η μάθηση, τα πρόσωπα – πρότυπα, έχουν υποχωρήσει.

Η επιβράβευση των άξιων σε μια κοινωνία αξιών χάνεται από τις βλακώδεις ειδήσεις που μας κατακλύζουν.

Τόσο από την παραπολιτική όσο και από το life style.

Γι’ αυτό λοιπόν, ας μην πετροβολούμε την Ελένη Αντωνιάδου. Είναι το λιγότερο μέσα στον διαδικτυακό – μιντιακό κουβά με ό,τι πιο ευτελές και ψεύτικο υπάρχει.

Όμως, όπως έχει γράψει ένας Ινδός γκουρου: «Είναι πάντα τα ψεύτικα που σε κάνουν να υποφέρεις: οι ψεύτικοι φόβοι και επιθυμίες, οι ψεύτικες αξίες και ιδέες, οι ψεύτικες ανθρώπινες σχέσεις. Παράτα τα ψεύτικα και θα απελευθερωθείς από τον πόνο. Η αλήθεια φέρνει την ευτυχία, η αλήθεια απελευθερώνει.

Πηγή: in.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου