Μαργαρίτης Σχοινάς, ένας γραφειοκράτης αφοσιωμένος στην Ε.Ε.


Του Νίκου Ταυρή

Ένα από τα πολιτικά θέματα των ημερών είναι και ο διορισμός του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου Προστασίας Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα. Ο διορισμός αυτός πρόκειται για μια επιτυχία της Ελλάδας και του πρωθυπουργού ή για μια επιλογή από το υπερ-κράτος της Ε.Ε. ενός γραφειοκράτη πλήρως αφοσιωμένου στο ευρωπαϊκό σχέδιο;

Το υπερ-κράτος

Η Ε.Ε. είναι αναμφισβήτητα ο φορέας και ο διαμορφωτής της παγκοσμιοποίησης στην Ευρώπη. Σκοπός και στόχος της είναι η ανάδειξή της σ’ έναν παγκόσμιο παίκτη κύρια κάτω από την ηγεμονία της Γερμανίας. Αυτό περνάει μέσα από τη δημιουργία του υπερ-κράτους της Ε.Ε. , δηλαδή μιας υπερ-εξουσίας που είναι, όχι μόνο πάνω από τις ευρωπαϊκές χώρες, τους θεσμούς και τους πολίτες αυτών των χωρών, αλλά λειτουργεί και ως μία εξουσία που έχει μεγεθυμένα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ολοένα περισσότερους θεσμούς και βραχίονες επιβολής καταναγκασμών όλων των ειδών απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς. Και βέβαια αυτή η υπερκρατική δομή, το υπερ-κράτος της Ε.Ε., λειτουργεί με έντονη ταξικότητα και διαπερνάται από πολλαπλά ιμπεριαλιστικά και αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά, δηλαδή έχει σαν σκοπό να διαφυλάσσει και να προωθεί τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών της Ευρώπης και των κάθε λογής ελίτ απέναντι στα μικρότερα κράτη και τα υποτελή στρώματα όπως και απέναντι στην περιφέρεια του πλανήτη.

Το παγκοσμιοποιητικό υπερκράτος της Ε.Ε. είναι παράλληλα πλήρως νεοφιλελεύθερο. Όχι μόνο ως προς την πολιτική που εφαρμόζει αλλά και ως δομή (Κομισιόν, Eurogroup, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.λπ.). Μια δομή απολυταρχική, δηλαδή πλήρως αυταρχικά ιεραρχημένη, με τη δημοκρατία διαρκώς φθίνουσα στο εσωτερικό της. Ο ευρωπαϊσμός σαν πληθωρική ιδεολογία που φιλοδοξούσε ευμάρεια, σύγκλιση, κοινή ιστορία, πολλαπλή απογείωση σε όλους τους τομείς, αντικαθίσταται από λογικές πειθαναγκασμού, φρουρίου και γυμνής επιβολής. Η ίδια η δημοκρατία στο εσωτερικό των μελών της Ε.Ε. συρρικνώνεται. Είναι χαμηλής ουσίας, δηλαδή εξαντλείται σε θεσμικά υπολείμματα κενά περιεχομένου.
Το υπερ-κράτος της Ε.Ε. έχει και μια σκληρή γραφειοκρατία που το υποστυλώνει. Τα βασικά χαρακτηριστικά της δεν είναι άλλα από τον κυνισμό, τον σκληρό ρεαλισμό και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. Γέννημα-θρέμμα αυτής της γραφειοκρατίας είναι και ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Γέννημα-θρέμα της γραφειοκρατίας

Αυτό το υπερ-κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει και ένας μηχανισμός, μια σκληρή γραφειοκρατία που να το υποστυλώνει. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων (πολλές χιλιάδες) οι οποίοι ζουν μέσα σε ένα σύστημα με χαρακτηριστικά υψηλού μορφωτικού επιπέδου, εντατικοποίησης της καριέρας κ.λπ. που ασπάζονται πλήρως το αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού και της ολοκλήρωσης της Ευρώπης σαν ένα υπερ-κράτος με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω. Δεν υπηρετούν την πολιτική κατεύθυνση κάποιας από τις πολιτικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται στο Ευρωκοινοβούλιο (Δεξιά, Σοσιαλδημοκρατία, Αριστερά, Πράσινοι, Ακροδεξιά κ.ο.κ.) παρόλο που πολλοί από αυτούς τους γραφειοκράτες προέρχονται απ’ αυτές τις πολιτικές ομάδες. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους δεν είναι άλλα από τον κυνισμό, τον σκληρό ρεαλισμό και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε.

Γέννημα-θρέμμα αυτής της γραφειοκρατίας είναι και ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Μια ματιά μόνο στο βιογραφικό του αρκεί για να σιγουρευτούμε γι’ αυτό.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε δίπλωμα ειδικών ευρωπαϊκών σπουδών, στην ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση, από το Κολλέγιο της Ευρώπης και μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση και πολιτική, από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Τον Οκτώβριο του 2011, αποφοίτησε από το πρόγραμμα «High Potential Leadership (Υψηλή Δυναμική Ηγεσία)», της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 1989 εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ε.Ε. και ακολούθως στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Επίσης διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Λογιόλα Ντε Παλάθιο, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Ενέργειας και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού. Το 2010 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν «τεχνική βοήθεια» στην Ελλάδα. Από τον Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής εκπροσώπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση του προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από τον Δεκέμβριο του 2015, ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Σεπτέμβριο του 2019 διορίστηκε αντιπρόεδρος Προστασίας Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (αλήθεια, τι φοβερός τίτλος είναι αυτός;) της Κομισιόν με αρμοδιότητες την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την κινητικότητα. (πηγή βιογραφικού: wikipedia)

Όπως καταλαβαίνουμε μόνο με τέτοιο βιογραφικό μπορείς να διοριστείς σε μια θέση –από τις οκτώ– αντιπροέδρου της Κομισιόν. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο ξένος Τύπος σημειώνει ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπήρξε ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχοντας αποδείξει πολλαπλώς την αφοσίωσή του στην Ε.Ε. και στο ευρωπαϊκό σχέδιο αφού «γαλβανίστηκε» στις πολλαπλές υπαρξιακές κρίσεις της Ε.Ε. την τελευταία πενταετία. Αυτό τον έχει κάνει να είναι και ένα από τα πλέον επιφανή και αποδεκτά μέλη της ομάδας της νέας προέδρου της Κομισιόν, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάτι που υπογραμμίστηκε και από τον πρόσφατο διορισμό του. Μετά από όλα αυτά μπορεί κάποιος να πει ότι ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα λειτουργήσει έχοντας έστω και λίγο την Ελλάδα στο μυαλό του;



Ραγιάδικοι πανηγυρισμοί

Σαν μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας αλλά και σαν προσωπική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται από μεγάλη μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ ο διορισμός του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Και αυτό εξηγείται με την επιχειρηματολογία ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει μάτια και αυτιά μέσα στο κονκλάβιο των αντιπροέδρων – στον ηγετικό πυρήνα της Κομισιόν. Όπως επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μην «αρκεστεί» η Ελλάδα σε μια θέση επιτρόπου αλλά να πάρει μια θέση αντιπροέδρου. Και το πέτυχε αυτό παραμερίζοντας την κομματική επετηρίδα της Ν.Δ. επιλέγοντας ένα ευρωπαϊκό στέλεχος, που είναι ξένο στη Νέα Δημοκρατία – γεγονός που προκάλεσε στο βαθύ κόμμα, και κυρίως στον Αντώνη Σαμαρά, μια σχετική φαγούρα.

Αστειότητες και ραγιάδικοι πανηγυρισμοί. Η επιλογή του Μ. Σχοινά μπορεί να μην έγινε από το βαθύ κόμμα της Ν.Δ. αλλά σίγουρα έγινε από το βαθύ κράτος της Ε.Ε. Μην γελιόμαστε. Για να γίνεις αντιπρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να έχεις αποδείξει πολλαπλώς ότι πάνω από όλα βάζεις τα συμφέροντα του υπερ-κράτους. Και είναι μάλλον βέβαια, χωρίς να γνωρίζουμε καταστάσεις και πρόσωπα, νομίζουμε ότι αυτό που θα ειπώθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρόεδρο της Κομισιόν θα ήταν κάτι του στυλ: «τι να τον κάνουμε τον Έλληνα επίτροπο, αφού έτσι και αλλιώς θα έχουν τον Σχοινά που είναι και Έλληνας.» Μ’ αυτόν τον τρόπο μια απόφαση του υπερ-κράτους βαφτίζεται ελληνική επιτυχία και αφού πασπαλιστεί με μπόλικο ραγιαδισμό πλασάρεται στην ελληνική κοινωνία.

Βέβαια όλα αυτά δεν σταματούν στα ΜΜΕ. Έχουμε και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει πολιτικά ανεκδιήγητες δηλώσεις λες και πουλάει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.

Είπε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός: «Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοίνωσε η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για μια ισχυρή ομάδα που συνθέτει διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και γεωγραφικές αναφορές. Κι ας μη ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη Επιτροπή που θα έχει γυναίκα στην κορυφή της.

Η ανάθεση στον άξιο και έμπειρο Μαργαρίτη Σχοινά της Αντιπροεδρίας της Κομισιόν για την Ασφάλεια, την Μετανάστευση και την Κινητικότητα αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο, αλλά και την Ελλάδα. Που αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται, πια, σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή. Και ότι η πατρίδα μας αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ένωσης. Διαθέτοντας κύρος και στελέχη για σημαντικά χαρτοφυλάκια. Γιατί η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, στην παιδεία και στον πολιτισμό αποτελούν κεντρικές προκλήσεις. Ιδιαίτερα στον πρώτο τομέα, η Ελλάδα ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης υπολογίζει πολύ στον νέο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Το Μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι κρίσιμο και για την Ένωση και για την Ελλάδα!

Θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι την Πρόεδρο και τους νέους Επιτρόπους. Και, βέβαια, τον Αντιπρόεδρο Σχοινά, που δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του από την κυβέρνησή μας. Η Ελλάδα –και εγώ προσωπικά– προσβλέπουμε σε μία παραγωγική συνεργασία. Για το κοινό μας καλό, για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Όπως καταλαβαίνουμε, τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παραμύθι που ο τίτλος του είναι: «Η αναβάθμιση της Ελλάδας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής σκηνής». Το πώς μας αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι «εταίροι» έχει αποδειχτεί περίτρανα όλα τα προηγούμενα χρόνια που μας αντιμετώπιζαν σαν πειραματόζωο και σαν σκουπίδι και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίζουν να μας αντιμετωπίζουν σαν χώρα τρίτης κατηγορίας και βάλε. Όσο για το θέμα του μεταναστευτικού θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια πολιτική, όποιο πρόσωπο και αν έχει αναλάβει το ζήτημα – άλλωστε πριν τον Μ. Σχοινά ήταν ο Δ. Αβραμόπουλος που εφάρμοσε πλήρως την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., την ιδιαιτέρως επώδυνη συμφωνία για την Ελλάδα μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. και όλες τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές που μετέτρεψαν την χώρα μας σε φράκτη και αποθήκη ψυχών.

Ο νέος αντιπρόεδρος και τα ελληνικά συμφέροντα

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έχει αποδείξει, κατά την διάρκεια όλης της σταδιοδρομίας του στον μηχανισμό της Ε.Ε., ότι πρόκειται για έναν γραφειοκράτη που οι πεποιθήσεις του είναι πλήρως εναρμονισμένες και ευθυγραμμισμένες με το σχέδιο μετατροπής της Ε.Ε. σ’ ένα συγκεντρωτικό υπερ-κράτος υπό την γερμανική ηγεμονία. Δεν είναι τυχαίο ότι πήρε μέρος στο πρόγραμμα «High Potential Leadership (Υψηλή Δυναμική Ηγεσία)», της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με χρηματοδότηση από την Κομισιόν, γεγονός που αποδεικνύει ότι θεωρείται από τα ικανά στελέχη που είναι πιστά αφοσιωμένα στην Ε.Ε. και αυτό τον καθιστά υποψήφιο για ηγετικές θέσεις μέσα στον μηχανισμό της.

Έτσι θα ήταν αρκετά οξύμωρο να θεωρούμε ότι ένας τέτοιος άνθρωπος θα δουλέψει για τα ελληνικά συμφέροντα, ακόμα και αν είναι Έλληνας. Αυτή η πάστα ανθρώπων έχει γαλουχηθεί μέσα σ’ έναν σκληρό μηχανισμό που δεν έχει χώρο για τέτοιου είδους ευαισθησίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν το 2013 και το 2014 συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν «τεχνική βοήθεια» στην Ελλάδα. Δηλαδή ήταν εκείνος που συντόνιζε την επιβολή των μνημονίων στην χώρα μας με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες που είχαν αυτά και η εφαρμογή τους για τον λαό μας. Από μόνο του αυτό δείχνει το πόσο ευαισθησία έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος για την Ελλάδα.

Πηγή: e-dromos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου