- 1ον: Δεν γίνεται εξόρυξη χρυσού χωρίς τη χρήση κυανίου.
- 2ον: Το κυάνιο είναι ισχυρότατο δηλητήριο που επιφέρει σε κάθε ζωντανό οργανισμό, ανάλογα με τον τρόπο έκθεσής του σε αυτό, ακαριαίο ή αργό, βασανιστικό θάνατο.
- 3ον: Τα πετρώματα της Θράκης περιέχουν περίπου ένα γραμμάριο χρυσού ανά τόνο.
- 4ον: Τα χρυσωρυχεία στη Θράκη θα χρησιμοποιούν περίπου δύο τόνους κυανίου ημερησίως.
- 5ον: Για την εξόρυξη ενός κιλού χρυσού, απαιτούνται περίπου 1 εκατομμύριο λίτρα νερού.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αδιαμφισβήτητες επιστημονικά αλήθειες που συνθέτουν τη μεγάλη αλήθεια: Χρυσωρυχεία = Θάνατος.
Είναι μερικές από τις αλήθειες που όσοι παρακολουθούν το θέμα την τελευταία εικοσαετία τις γνωρίζουν, και που η εκδήλωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της μεταλλουργίας χρυσού με θέμα «Τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού για τον τόπο μας;», θέλησε να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό αλλά και να τις επικοινωνήσει στους νεότερους.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΡΕΞ της Κομοτηνής, ήταν οι Δήμοι Μαρώνειας-Σαπών και Κομοτηνής, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», και η ΕΛΜΕ Ροδόπης. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ) και Δημήτρης Χαρίτου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, οι Δήμαρχοι Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος και Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Οι Τρεις Ιεράρχες» Στέφανος Μακρυγιάννης, και δια μηνυμάτων λόγω αδυναμίας να παραβρεθούν, οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και της ΟΕΒΕΣ, Αντώνης Γραβάνης και Ανέστης Βαφειάδης αντιστοίχως.
- Για τη θανατηφόρα επικινδυνότητα του κυανίου, μίλησε ο Καθηγητής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, Γιάννης Τέντες.
- «Εδώ δεν είναι τόπος χαχόλων, είναι τόπος κοινωνίας ανθρώπων. Κυβερνήσεις και εταιρείες να αντιμετωπίζουν λοιπόν τους ανθρώπους σαν ανθρώπους και όχι σαν ζώα», τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, στέλνοντας συγχρόνως και αυστηρό μήνυμα στη νεολαία να σπεύσει να ενημερωθεί για το ζήτημα.
- Η εταιρεία εξόρυξης χρυσού πνέει τα λοίσθια, σύμφωνα με τον εμβληματικό αγωνιστή κατά των χρυσωρυχείων και δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής Τόλη Παπαγεωργίου. «Με τους αγώνες μας έχουμε φέρει την εταιρεία σε πολύ δύσκολη θέση και χρειάζεται μια αγάντα τώρα για να την πετάξουμε. Δεν έχει δυνατότητες. Ψάχνει να βρει να πουλήσει. Είναι η τελευταία της ευκαιρία να πουλήσει, όχι να δουλέψει«, υπογράμμισε με έμφαση, και έστειλε το μήνυμα οτι «με σύσσωμες τις τοπικές κοινωνίες τα σχέδια της εταιρείας δεν μπορούν να προχωρήσουν».
- Την πρόδηλη, λόγω της κλιματικής κρίσης, αβεβαιότητα, όσον αφορά τις αντοχές των εγκαταστάσεων εξόρυξης χρυσού, αλλά και την προφανή αδυναμία αποκατάστασης του τοπίου, καθώς και την εξάντληση υδροφόρου ορίζοντα και την εμφάνιση νοσημάτων που συνεπάγονται τέτοιες δραστηριότητες, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Δάνος Σεργκενλίδης, κάνοντας εύστοχα λόγο για μια «κλασσική περίπτωση αποικιοκρατικής επένδυσης την οποία αν θέλουμε να ονομαζόμαστε σοβαροί, Ευρωπαίοι, ανεπτυγμένοι, δεν πρέπει, να τη δεχτούμε επ΄ουδενί». Ακόμη, επισήμανε τα επικοινωνιακά τερτίπια της εταιρείας, με τη διάδοση οτι οσονούπω αρχίζει τη λειτουργία της στην περιοχή.
- «Ο ρόλος του ΤΕΕ ήταν, είναι και θα είναι πάντα επιστημονικός», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, και συμπλήρωσε την ετοιμότητα του φορέα: «Εδώ είμαστε, αν και εφόσον τεθούν νέα στοιχεία, να αποδείξουμε οτι οποιαδήποτε μορφή εξόρυξης χρυσού, είναι εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας και των γενεών που ακολουθούν».
- «Επαναδιατυπώνουμε το όχι στον χρυσό, συνεχίζουμε τον αγώνα απέναντι σε μια επένδυση επιβλαβή στη δημόσια υγεία, και περιμένουμε από την κυβέρνηση, αν είναι στις προθέσεις της η λειτουργία αυτών των εταιρειών, να αναστείλει την όποια απόφασή της», σημείωσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, και πρόσθεσε οτι «όταν υπάρχει ομόφωνη και σύσσωμη στάση της τοπικής κοινωνίας, νομίζω οτι και ο πρωθυπουργός θα λάβει υπ’ οψιν τη δίκαιη αγωνία του λαού».
- Η ανακίνηση του θέματος «υπονομεύει όλα τα ισχυρά παραγωγικά, αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής μας», τόνισε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, που διαμήνυσε: «Ας μην κάνουν πως δεν ξέρουν τη διαχρονικά εκφρασμένη, κάθετα αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας».
- Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης κατέθεσε εκ νέου τη συστράτευση των καθηγητών του νομού κατά των χρυσωρυχείων, και κάλεσε τους συναδέλφους του που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας, να ενημερώσουν σχετικά τους μαθητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου