Με τις ευλογίες των ΗΠΑ οι Τούρκοι έτοιμοι να εισβάλουν στη Συρία


Του Ανδρέα Δενεζάκη

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ  δεν θα βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού μέσα στο έδαφος της Συρίας.

Τράμπ – Ερντογάν. Φωτό: Associated Press
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφαν Γκισάμ, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα «δεν θα υποστηρίξουν και δεν θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», και ταυτόχρονα ανήγγειλε την αποχώρηση των 1000 περίπου στρατιωτών από την περιοχή, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το δρόμο στα τουρκικά στρατεύματα να εισβάλουν στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη.

Για την τύχη του κουρδικού πληθυσμού της Βόρειας Συρίας, η σιωπή του Αμερικανού Εκπροσώπου Τύπου ήταν χαρακτηριστική.

Παρασκευή, 4 Οκτώβρη 2019.Τουρκικά και αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα σε κοινές περιπολίες εδάφους στη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, κοντά στην πόλη Tal Abyad, βορειοανατολική Συρία. Οι περιπολίες γίνονται στα πλαίσια συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ελάφρυνση των εντάσεων μεταξύ των συμμάχων σχετικά με την παρουσία Κούρδων μαχητών της Συρίας στην περιοχή. (AP Photo / Baderkhan Ahmad)
Στην ίδια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού “Χαλιφάτου” από τις ΗΠΑ».

Στο μεταξύ η Τουρκία συγκεντρώνει στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της, στην Σανλιούρφα, απέναντι από τη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ.

Τουρκικά τανκς στους λόφους της Σουρουτς, στην Επαρχία Σανλιούρφα,
στα νοτιοανατολικά σύνορα. Οκτώβρης 2014 (φωτό Reuters)

Την ίδια στιγμή χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν στα αυτόνομα καντόνια της Βόρειας Συρίας, ενάντια στις απειλές της Τουρκίας για επικείμενες στρατιωτικές και αεροπορικές επιθέσεις στη Ροζάβα.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την επικείμενη τουρκική εισβολή στη πόλη Σερεκανίγια του Αυτόνομου Καντονιού Χάσεκε. (Φωτο ANF)

SDF: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη γη μας


Ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί δήλωσε το Σάββατο: «Δεν θα διστάσουμε να μετατρέψουμε τυχόν μη προκληθείσα επίθεση της Τουρκίας σε έναν πόλεμο σε ολόκληρο τα σύνορα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τον λαό μας».

Η Γενική Διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) εξέδωσε χτες Ανακοίνωση με τίτλο:  «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη γη μας», στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τα σύνορα.

«Παρά τις προσπάθειές μας να αποφύγουμε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία και την ευελιξία που δείξαμε να προχωρήσουμε στην καθιέρωση του μηχανισμού ασφάλειας των συνόρων και παρά το γεγονός ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας από αυτή την άποψη, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις συνοριακές περιοχές με την Τουρκία η οποία προετοιμάζεται να εισβάλει στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Αυτή η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια και ανατολική Συρία θα έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στον πόλεμο μας ενάντια στον ISIS και θα καταστρέψει την κατάσταση σταθερότητας και ειρήνης που έχει  επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Εμείς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δεν θα διστάσουμε ούτε στιγμή να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να καλέσουμε τους λαούς όλων των δογμάτων, των Αράβων, των Κούρδων και των Συριανών, των Ασσυρίων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σταθούν με όλες  τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τη χώρα μας ενάντια σε αυτή την τουρκική επιθετικότητα».

Πηγή: ημεροδρόμος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου