Του Περικλή Δανόπουλου
Ας μην γελιόμαστε και ας μην ζούμε με αυταπάτες. Το Ελληνικό κράτος, δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητο στην σύγχρονη ιστορία του. Από την Βαυαρική επιτροπεία, την πρώτη τροϊκα στην Ελλάδα, την Βασιλεία, μέχρι την νεότερη εποχή του "στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας", την χούντα, το "ανήκωμεν εις την δύση" , μέχρι σήμερα, την εποχή της πλήρους παραίτησης των ασυλιών της Εθνικής κυριαρχίας.
Αυτό που συντελείται όμως την τελευταία δεκαετία, είναι η απόλυτη κωδικοποίηση, κάτι σαν λευκή βίβλος της μειοδοσίας και του δοσιλογισμού και ταυτόχρονα, η χάραξη από κυβέρνηση σε κυβέρνηση ενός οδικού χάρτη προδοσίας του λαού.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνδρομή των βαρώνων των ΜΜΕ.
Αν και όταν καταρρεύσει το σύστημα παραπλάνησης και χειραγώγησης του λαού, άμεσα θα καταρρεύσει το όλον σύστημα.
Εκτός και αν δημιουργηθεί και λειτουργήσει, εναλλακτική πηγή πληροφόρησης. Ή ακόμα καλύτερα, πολλές μικρές, ευέλικτες και αποδοτικές.
Απαραίτητη προϋπόθεση η συναντίληψη σχετικά με τον πραγματικό εχθρό.
Δύσκολο, όχι όμως αδύνατο
Έχω την εντύπωση,ότι θα μπορούσαν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί,με ζωντανή συμμετοχή του κόσμου.Τέτοιοι σαν αυτούς,που κ σήμερα υπάρχουν π.χ. Ράδιο Κρήτη,που κατά τα άλλα όμως έχουν συστημικό χαραχτήρα.Στο διαδίκτυο υπάρχουν εναλλακτικές κ αγωνιστικές ιστοσελίδες,που μπορεί ο καθένας να διαβάση,μπορεί ακόμα να γράψη σχόλια κ να κάνη μέχρι κ διάλογο.Και όμως εκεί είναι ο καθένας μόνος του.Το ραδιόφωνο έχει την αμεσότητα της επαφής των πολλών μεταξύ τους κ τη ζωντανή επικοινωνία.Κι ακόμα έχει το πλεονέχτημα απέναντι στην τηλεόραση,ότι ενεργοποιεί κ ξεσηκώνει,ενώ η δεύτερη οδηγεί στη χαλάρωση του καναπέ κ στην παθητικότητα,όσο ενδιαφέροντα θέματα κ αν παρουσιάζη.Και είναι κ φτηνότερο στη λειτουργία του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕναλλακτικές πηγές πληροφόρησης υπάρχουν κ τώρα στο διαδίκτυο.Υπάρχουν κ έντυπα μέσα.Η μάζα προτιμά όμως τα συστημικά κανάλια για ενημέρωση.Χάριν ευκολίας; Ίσως.Ίσως όμως κ γιατί αντιλαμβάνεται,ότι είναι οι δυνάμεις που ελέγχουν αυτά τα μέσα,εκείνες που αποφασίζουν έτσι κι αλλιώς για την τύχη της χώρας κ του λαού.Οπόταν συμβαίνει το παράδοξο,να είναι από την άποψη αυτή τα συστημικά ΜΜΕ πιο έγκυρα,παρά τα ψέματά τους.Πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη πληροφόρηση.Ενώ τα εναλλακτικά μέσα λένε αλήθειες,που όμως παραμένουν στο επίπεδο της διαπίστωσης κ της διατύπωσης,συνεπώς φέρνουν μόνο μελαγχολία.Αν τα εναλλακτικά μέσα γίνονταν κέντρα αναφοράς για τα λαϊκά προβλήματα κ συμφέροντα κ με την έννοια αυτή κέντρα πολιτικής ισχύος,νομίζω,ότι θα είχαν μεγαλύτερη απήχηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή