Κίνα , ο αόρατος σύμμαχος


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου

H Κίνα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή μιας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Πεκίνο παρακολουθεί με προσοχή τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς του Ερντογάν κατά της Ελλάδας.

Η Κίνα ανησυχεί γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης κινδυνεύει η επένδυση που έχει κάνει στον Πειραιά η COSCO με κεφάλαια ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ. 4,9 εκατ. εμπορευματοκιβώτια μετακινήθηκαν στον Πειραιά πέρυσι ενώ για φέτος επιδιώκεται να φτάσουν τα 5,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, γεγονός που θα αποτελεί μια αύξηση της τάξεως των 700% σε σχέση με το 2007.

Τα εισερχόμενα εμπορευματοκιβώτια μετά την άφιξή τους στον Πειραιά μεταφέρονται σιδηροδρομικώς, οδικώς και αεροπορικώς στην κεντρική Ευρώπη και αλλού. Εμπορευματοκιβώτια φτάνουν σιδηροδρομικώς από τον Πειραιά στην Τσεχία και την Πολωνία σε 6 μέρες, στη Σλοβακία σε πέντε μέρες, στην Ουγγαρία και Αυστρία σε 4, στη Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία σε 2 και στα Σκόπια σε μία μέρα.

Σε περίπτωση όμως πολεμικής σύγκρουσης το όλο σύστημα COSCO θα καταρρεύσει. Και βεβαίως όταν το Πεκίνο ζητήσει από την ΄Αγκυρα αυτοσυγκράτηση για να μην χάσει την επένδυσή του, η ΄Αγκυρα θα απαντήσει «μην ανησυχείτε, δεν θα αγγίξουμε τον Πειραιά». Αλλά δεν είναι ο Πειραιάς μόνο. Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του συστήματος COSCO, θα υποστούν μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να γίνει συμφόρηση εμπορευματοκιβωτίων στις αποθήκες του Πειραιά και να διακοπεί η γραμμή τροφοδότησης της κεντρικής Ευρώπης. Η Κίνα τα γνωρίζει όλ’ αυτά και ασκεί ήδη πιέσεις στην Τουρκία να μην αφήσει την κατάσταση να οδηγηθεί στα άκρα.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία τους από μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση θα πρέπει να επισημανθούν από την Ελλάδα και προς τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων ώστε να ασκήσουν κι αυτά την αναγκαία πίεση προς την Τουρκία.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθούν οι κακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ ΄Αγκυρας και Πεκίνου λόγω του ζητήματος των Ουιγούρων. Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής μουσουλμανικός λαός που ομιλεί την τουρκικήν και που αποτελεί την πλειοψηφία στην επαρχία Ξιν Γιανγκ. Στην επαρχία αυτή λειτουργεί οργάνωση για την απελευθέρωση του ανατολικού Τουρκεστάν, όπως αποκαλούν την επαρχία Ξιν Γιανγκ οι Τούρκοι. Η οργάνωση αυτή έχει προβεί σε βομβιστικές και άλλες επιθέσεις εναντίον των Αρχών. Τη δεκαετία του ’80 η Άγκυρα φιλοξένησε τους ηγέτες του εν λόγω κινήματος με αποτέλεσμα οι σχέσεις Πεκίνου-Άγκυρας να φτάσουν τότε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Τα παραπάνω σημεία θα πρέπει να έχει υπόψιν της η ελληνική Κυβέρνηση καθώς η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται μέρα με τη μέρα και η Ελλάδα χρειάζεται κάθε μορφής υποστήριξη από τον ξένο παράγοντα. Η Κίνα, που είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για καθαρά δικούς της λόγους θα μας υποστηρίξει.

Και με την ευκαιρία της αναφοράς μας για την Κίνα, μήπως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα σαν ασπίδα κατά της τουρκικής προκλητικότητας προειδοποιώντας τους επενδυτές πόσο έχουν να χάσουν από μα ελληνοτουρκική σύγκρουση;

Πηγή: Μέτωπο του ΟΧΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου