Τι είναι η «ανοσία αγέλης»


Του Ιωάννη Σκαρλάτου

Τι είναι η «ανοσία αγέλης» ή ανοσία της κοινωνίας (ορθότερος όρος που έχει μέσα της και την έννοια της αλληλεγγύης) και η λογική της «ευγονικής και της φυσικής επιλογής».

Ανασκόπηση άρθρων

Τι είναι η «ανοσία αγέλης»: η μόλυνση του 60 – 70% των μελών μιας κοινωνίας. Όταν επιτευχθεί αυτό το ποσοστό (από μόλυνση ή μέσω εμβολιασμού) η ζωή του ιού γίνεται πολύ δύσκολη!

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι στο τέλος το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα μολυνθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ θα μολυνθούν, μέχρι να αποκτηθεί η ανοσία αγέλης.

Το παιχνίδι δεν έχει να κάνει κυρίως με το ΠΟΣΟΙ τελικά θα μολυνθούν. Έχει να κάνει με το ΠΟΙΟΙ (προσπαθούμε να αποκλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από τις ευπαθείς ομάδες) και το ΠΟΤΕ θα μολυνθούν (προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο στον καιρό, στο σύστημα υγείας και στο εμβόλιο, «απλώνοντας» όσο το δυνατόν περισσότερο στο χρόνο τη μόλυνση του πληθυσμού, που αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Είναι όμως σημαντικό να έρθει αργά και όχι γρήγορα!)
Αν αφήσουμε την εξάπλωση ανεξέλεγκτη, μπορεί μέσα στον τρέχοντα μήνα να έχουμε 1000 ανθρώπους ομάδων υψηλού κινδύνου, που να χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας (νοσηλεία σε ΜΕΘ ). Το σύστημα μας ΔΕΝ έχει τόσα κρεβάτια ΜΕΘ.

Αναγκαστικά λοιπόν κάποιοι θα μείνουν απέξω. Θα χαθούν ζωές – έστω και λίγες – που διαφορετικά όμως θα είχαν σωθεί.
Αν αντίθετα αυτά τα 1000 περιστατικά προκύψουν σταδιακά μέσα σε ένα διάστημα 10 μηνών (μέχρι ας πούμε τον επόμενο Δεκέμβρη) τότε το σύστημά μας θα τους περιθάλψει όλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μόνο ελάχιστοι θα πεθάνουν!
Επιπλέον, αν καταφέρουμε να παρατείνουμε τον χρόνο μετάδοσης, δίνουμε χρόνο σε αυτούς που προσπαθούν να αναπτύξουν το εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού.

Η Μεγάλη Βρετανία επέλεξε την στρατηγική των περιορισμένων και σε διάφορες φάσεις μέτρων γιατί εκτιμά ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει δρακόντεια μέτρα για μεγάλη χρονική περίοδο.

Αν κολλήσει το 60% των Βρετανών σε σύντομο χρονικό διάστημα (άποψη του πρωθυπουργού της Μπόρις Τζόνσον), τότε θα πληγούν 40 εκατομμύρια. Με αισιόδοξους υπολογισμούς του 2% θνησιμότητας, σε ένα εκατομμύριο που θα νοσήσουν θα υπάρξουν θάνατοι 20.000. Σε 10 εκατομμύρια οι θάνατοι θα είναι 200.000. Στα 40 εκατομμύρια 800.000.
Μα υπάρχει ακόμα ένα πιο δραματικό σενάριο. Το 10% των ασθενών θα χρειαστεί ΜΕΘ. Σε 1 εκατομμύριο ασθενών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, 100.000 ασθενείς. Κανένα εθνικό σύστημα υγείας δεν έχει τέτοια δυνατότητα περίθαλψης.

Συγκρίνοντας τις εν δυνάμει επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 με την επιδημία της γρίπης το 1918, εκτιμήσεις προβλέπουν ότι χωρίς περιοριστικά μέτρα η έκρηξη της επιδημίας θα προκαλέσει περισσότερου από 500.000 θανάτους στην Βρετανία και 2,2 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αυτό έκανε και την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να αρχίζει να αναμασά εν μέρει τις πρώτες απόψεις της.

Η θνητότητα από τον covid19 έχει άμεση σχέση με τις ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Στην Γερμανία με χιλιάδες κρούσματα η θνητότητα είναι 0,27%, γιατί είναι η πρώτη χώρα σε διαθεσιμότητα ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα αυτή η διαθεσιμότητα είναι 40 φορές μικρότερη. Οι ΜΕΘ δεν έπρεπε να είναι μόνο 560 αλλά έπρεπε να είναι πάνω από 2.000, σε κανονικές συνθήκες.

Και να μην γίνεται επιλεκτική εξέταση ύποπτων κρουσμάτων για κορωνοϊό όπως έγινε στην Ιταλία, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Νότια Κορέα που έκαναν (και κάνουν) μαζικές συλλογές δειγμάτων και αναλύσεων.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα έχουμε πλήθος κρουσμάτων που δεν έχουν εντοπιστεί και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεότερης ηλικίας, κάνουν ήπια νόσο (ή είναι ακόμη ασυμπτωματικοί) και φυσικά δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Λυτοί είναι όμως που τελικά μεταδίδουν με δραματικό ρυθμό τον κορωνοϊό στην κοινότητα. Γίνονται δηλαδή οι super spreaders σε όλη τη χώρα.

Αυτό συνέβαινε όλες τις προηγούμενες ημέρες και συμβαίνει και τώρα, μιας και νεότερες ηλικίες είναι αυτοί που πηγαίνουν στη δουλειά τους, για ψώνια, για να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους γονείς.

Στόχος μας λοιπόν πρέπει να είναι να αναπτύξουμε την ανοσία αργά, προσπαθώντας να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους ευπαθών ομάδων σε αυτό.

Και αυτό είναι μέριμνα της κάθε ευνοούμενης πολιτείας μα πρωτίστως σε αυτήν την περίπτωση των ίδιων των πολιτών της.

Πηγές:
-«Γιατί πρέπει και γιατί δεν πρέπει να φοβάμαι την πανδημία του Κορωνοϊού;» Γιώργος Καραβάνας- Mοριακή γενετική των ιών- larissanet.gr
-«Λονδίνο. Η ανοσία της αγέλης είναι ανευθυνότητα»
Alberto Mantovani, Ανοσιολόγος, Humanitas University», Rozzano, Italy
- «Μαθήματα από την Ιταλία και γιατί και η Ελλάδα οδεύει προς ανοσία της αγέλης»
Κοινωνικό Καφενείο: Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και ερευνητής,
Πανεπιστήμιο King Abdulaziz, Πανεπιστήμιο Πατρών
-«Βρετανία: Πρόβλεψη για 500.000 θανάτους» – Arti News
Eπιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον στο Imperial College London

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου