Τηλεόραση τον καιρό της πανδημίας

Φώτο Αρχείο / Ραδιομέγαρο ΕΡΤ / Πηγή: Eurokinissi

Αυτήν την περίοδο, που όλοι μένουν στα σπίτια περισσότερο από το συνηθισμένο, είναι λογικό να αναζητούν μια σύνδεση και επικοινωνία με τον έξω κόσμο, αφού ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κοινωνικό ον. Δυστυχώς, τα παράθυρα των σπιτιών μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη σε πολύ περιορισμένο βαθμό και είναι λογικό ο καθένας να καταφεύγει στην τηλεόραση. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα σίγουρα γεννά προβληματισμούς για το τι συμβαίνει τώρα και τι θα συμβεί μετά το πέρας της πανδημίας. Αξίζει όμως να προβληματιστεί κανείς και για το ίδιο το μέσο που λέγεται «τηλεόραση», αφού σε αυτήν προβάλλονται αρκετά διαφορετικά προγράμματα, από διαφορετικές συχνότητες.

Κάνοντας μερικά βήματα μόνο στο παρελθόν, μπορεί κανείς να σκοντάψει στην ημερομηνία 11 Ιουνίου 2013. Η κυβέρνηση αποτελούνταν από έναν συνασπισμό, με κυρίαρχο το κόμμα της ΝΔ, επικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ήταν εκείνο το απόγευμα, που αρκετοί ένστολοι, ευρισκόμενοι εν υπηρεσία στους χώρους δουλειάς τους, πληροφορήθηκαν ότι η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά, με τη δικαιολογία ότι κοστίζει πολύ και λειτουργεί ως μήτρα διαφόρων σκανδάλων, όπως λέγεται συνήθως, για όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου Τομέα.

Οι αντιδράσεις και των ενστόλων σε αυτή την είδηση ήταν ποικίλες, αλλά μπορούν αδρά να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη είναι φυσικά εκείνων που εξέφρασε τη δυσαρέσκεια τους στην απόφαση, για πολλούς και διάφορους λόγους. Η δεύτερη, εκείνων που έμειναν ουδέτεροι, ή ίσως απλά δίστασαν να εκδηλώσουν τη σκέψη τους, σε αυτούς, τους ιδιαίτερους χώρους εργασίας. Η τρίτη κατηγορία, φυσικά, δημιουργήθηκε από εκείνους που είδαν θετικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, πιστεύοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετοί από την κατηγορία αυτήν, πρόσθεσαν και το επιχείρημα ότι δεν παρακολουθούσαν το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης και είχαν αγανακτήσει να πληρώνουν το ειδικό τέλος στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Κανένας εκείνη την περίοδο δεν φανταζότανε την πανδημία του 2020, το γεγονός ότι ο λαός θα πρέπει να μείνει για μήνες «φυλακισμένος» στα σπίτια και η σχολική εκπαίδευση θα διακοπεί στη μέση. Δυστυχώς όμως η πανδημία είναι πλέον γεγονός και γέννησε μια ακόμα αντίφαση. Μπροστά στην ανάγκη της νεολαίας για μόρφωση, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέφυγε στη Δημόσια Τηλεόραση, την ΕΡΤ. Εκείνο το Κόμμα, υπέρμαχος πάντων των επιχειρηματιών και των ιδιωτικοποιήσεων, κατέφυγε στην κατά τα άλλα «διεφθαρμένη» ΕΡΤ 2, για να προβληθεί το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε στο Σπίτι». Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρακολουθούν 50% των μαθητών και περίπου 30% των γονέων, και μάλιστα άνδρες. Το κόστος του προγράμματος, πιθανολογείται ως αμελητέο για τον ελληνικό λαό, με μικρή επιφύλαξη, λόγω άγνοιας συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων.

Η κυβέρνηση, που θεωρεί κατά τα άλλα διάφανους σαν κρύσταλλο δημοκρατικούς και ευλογημένους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν τόλμησε ούτε να τους προτείνει να κάνουν κάτι αντίστοιχο, πόσο μάλλον να τους υποχρεώσει. Άλλωστε, ακόμα και για την εκπομπή του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι», φρόντισε να τους μπουκώσει με 11 εκατομμύρια ευρώ, διότι προφανώς θα είχανε μεγάλη ζημία αν κόβανε 20-30 λεπτά από τις κουτσομπολίστικες εκπομπές που εξηγούνε τα ζώδια και τα «ριάλιτι σόους» που ξεφτιλίζουν και εμπορευματοποιούν την προσωπικότητα ορισμένων ματαιόδοξων συνανθρώπων.

Η συγκεκριμένη κίνηση στο πεδίο των ΜΜΕ δε διαφέρει από τον τομέα της υγείας, όπου το βάρος της πανδημίας σηκώνουν οι δομές του Δημοσίου, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές-εταιρίες εξασφάλισαν εκ των προτέρων διπλάσιες τιμές νοσηλίων, από ότι συνήθως, και 30 εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Μόνο όποιος εθελοτυφλεί, μπορεί να αγνοήσει ότι στη δύσκολη στιγμή, οι «διεφθαρμένοι» και «σκάρτοι» Δημόσιοι Οργανισμοί είναι οι μοναδικοί που στέκονται στο πλευρό του λαού και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του. Διότι μόνο αυτή είναι η πραγματική περιουσία του λαού που έχει απομείνει και όχι οι ευέλικτες πολυδιαφημισμένες ιδιωτικές επενδύσεις που αρπάζουν το κέρδος και φεύγουν. Φυσικά με τα προβλήματά τους, τα λάθη, τις παθογένειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δημόσια ΕΡΤ συχνά-πυκνά κινείται στα όρια του κυβερνητικού παρά του κρατικού φορέα ενημέρωσης. Κάποιες φορές ίσως να περνάει τη γραμμή. Είναι όμως ευθύνη του λαού να την «εκκαθαρίσει» και να την «εξυγιάνει», όχι με κριτήριο τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά την κάλυψη των αναγκών του.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας προσπαθεί να κρατήσει υγιείς τους ενστόλους και τις οικογένειές μας. Η Δημόσια ΕΡΤ προσπαθεί αυτήν τη στιγμή να μορφώσει τα παιδιά μας!

Ένας Πυροσβέστης

Πηγή: alt.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου