Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και το τζίνι του πολέμου – Θερμό επεισόδιο ή σύρραξη;


Του Κώστα Γρίβα

Στη χθεσινή του συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Άμυνας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Στη δημοσιότητα κυριάρχησαν οι δηλώσεις του πως «όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» και πως όποιος τα βάλει με την Ελλάδα θα πληρώσει πολύ βαρύ κόστος.

Όμως, εξίσου σημαντική ήταν η δήλωσή του ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει σημειακή εμπλοκή. Δηλαδή αν ξεσπάσει σύγκρουση στο Καστελόριζο ή όπου αλλού αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί εκεί αλλά θα επεκταθεί σε όλο το ελληνοτουρκικό σύστημα. Επίσης, κάποια στιγμή στην ομιλία του ανέφερε ότι «και ο πόλεμος πρέπει να διεξάγεται με πολιτισμένο τρόπο».

Κερασάκι στην τούρτα ήταν στο τέλος της συνάντησης με τους δημοσιογράφους όταν δήλωσε πως τα επιχειρησιακά σχέδια δεν μπορούν να αντέξουν παρά το πολύ πέντε λεπτά όταν ξεσπάσει μια σύγκρουση. Αυτή είναι μια κλασική ρήση του Φον Μόλτκε του Πρεσβύτερου και αναφέρεται, φυσικά, όχι σε "λελογισμένες" στρατιωτικές "εμπλοκές" που είναι άκρως ελεγχόμενες αλλά στο όταν το τζίνι του πολέμου αφεθεί να βγει από το μπουκάλι.

Γενικά, με αριστοτεχνικό τρόπο, παίρνοντας πάσες από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναλύοντας τις διεθνείς σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παραθέτοντας ρήσεις του Mearsheimer, χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν μεγάλο ηγέτη και δηλώνοντας ότι επιδιώκουμε την καλή γειτονία με την Τουρκία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χωρίς να εμφανιστεί επιθετικός με "νταηλίδικο" τρόπο, πέρασε για πρώτη φορά ένα σοβαρό μήνυμα αποτροπής, λέγοντας ανάμεσα από τις γραμμές, ότι προετοιμαζόμαστε όχι μόνο για κάποια "εμπλοκή" ή για "θερμό επεισόδιο" αλλά και για πολεμική αναμέτρηση μεγάλης κλίμακας, αν το κρίνουμε σκόπιμο.

Άρα, η στρατηγική της "ελεγχόμενης έντασης" που βολεύει την Τουρκία, χθες υπέστη ένα σκληρό πλήγμα. Μεταξύ των άλλων, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα για να επιτύχει ένα κρισιμότατης σημασίας στοιχείο για μια επαρκή αποτρεπτική πρόταση, τον έλεγχο της κλιμάκωσης (escalation control), όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει ότι πρέπει να πράξουμε ο Καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος, θεμελιωτής της μελέτης της αποτροπής στην Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υβριδικής εισβολής της Τουρκίας στον Έβρο πριν από μερικούς μήνες, αυτή η "ευγενική", "πολιτισμένη" αλλά και παγερά πειστική δήλωση ότι εμείς, με ηρεμία και ψυχραιμία, προετοιμαζόμαστε «να περάσουμε την πύλη του φρενοκομείου», αν το επιλέξει η Τουρκία, συνιστούν ένα άλμα στην ελληνική αποτρεπτική στρατηγική έναντι του τουρκικού επεκτατισμού και αυτό, εν πολλοίς, πιστώνεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ήδη βέβαια, κάποια από τα φερέφωνα της Τουρκίας μέσα στο ελληνικό σύστημα εξουσίας, έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για το ότι έκανε τη δουλειά του και υπηρέτησε την αποτροπή, δίνοντας έτσι και μια ευκαιρία στη διατήρηση της ειρήνης εν παραλλήλω με την υπεράσπιση της εθνικής υπόστασης. Έσπευσαν μάλιστα να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να "τον βάλει στη θέση του". Μένει να δούμε αν η πολιτική ηγεσία θα τους κάνει το χατίρι…

Πηγή: SLpress


Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

 1. Γεια σας, χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο;
  Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial Group. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

  Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (Persona Loan, Business loan, Mortage loan και πολλά άλλα) Παρέχουμε τόσο μακροπρόθεσμο όσο και βραχυπρόθεσμο δάνειο, εξασφαλισμένα και ακάλυπά δάνεια με προσιτό επιτόκιο 3% ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία μας, μπορείτε απλώς να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp ή στο Telegram μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

  Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις, μερικοί από αυτούς δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους.

  Εάν χρειάζεστε πραγματικά μια λύση στις οικονομικές σας προκλήσεις, απλώς γράψτε στην εταιρεία μου και θα σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο. Βοηθήσαμε πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα και θα φροντίζεστε για όλη τη διαδικασία.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
  Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) Ή
  WhatsApp: +447903159998
  2020 © ️Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

  ΑπάντησηΔιαγραφή