Αιγαίο, η ώρα της αλήθειας! Εμείς, οι σύμμαχοι και η... «κακόβουλη ρωσική επιρροή»!


Του Δημήτρη Λιάτσου

Πρωτοφανής αμερικανική αναλγησία! Εδώ η Ανατολική Μεσόγειος «καίγεται» από τις τουρκικές προκλήσεις και η Ουάσινγκτον μιλά για κίνδυνο «κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας...»! Το πιο τραγικό είναι ότι η ελληνική πλευρά συνάδει σε τέτοιες αντιρωσικές ατάκες!

Η Αθήνα, πράγματι, τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιεί έναν «μαραθώνιο» διαβουλεύσεων γύρω από την κρίση που έχει προκαλέσει η μονόπλευρη τακτική της Άγκυρας με την αναγγελία μιας παράνομης... Navtex από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας που δεν έχει δικαιοδοσία, για σεισμικές έρευνες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις επαφές με σειρά Ευρωπαίων ηγετών και την τηλεφωνική επικοινωνία των Υπoυργών Άμυνας Ελλάδας-ΗΠΑ, εντέλει, ζήτησε και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τι τον ώθησε σε μια τέτοια κίνηση δεν είναι ξεκάθαρο.

Ίσως, η συνειδητοποίηση έλλειψης πραγματικής βοήθειας των... συμμάχων, πέρα από διαβεβαιώσεις και ανέξοδες ηχηρές διακηρύξεις στις μονόπλευρες τουρκικές προκλήσεις...
Ίσως, ακόμα, να ζητούνται εχέγγυα ως «προπέτασμα καπνού» σε μελλοντικές εξελίξεις προς τις οποίες είναι ολοφάνερο ότι ωθούν οι σύμμαχοι, πριν από όλους οι Γερμανοί, για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο...

Ίσως, επίσης, η... συνήθης προσέγγιση της ελληνικής πολιτικής ελίτ να ακολουθεί κατά γράμμα τις συμμαχικές, έωλες αντιρωσικές επιλογές πλην όμως να κρατά ανοικτή και τη ρωσική πόρτα όχι για ισότιμη επωφελή συνεργασία αλλά να, ως φαρδιά πλάτη πίσω από την οποία μπορεί να κρυφτεί αν στο Αιγαίο το... σφίξιμο γίνει αβάσταχτο!

Εντάξει, θα πει κάποιος, η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το αφήγημα της κιτρινωπής «Bild», «απέτρεψε μάλλον (!) την τελευταία στιγμή στρατιωτική κλιμάκωση που βρισκόταν σε εξέλιξη...» και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ελληνοτουρκικό διάλογο εκτόνωσης της κρίσης. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι διεκδικεί την... κουμπαριά σε υπό εξέλιξη μοιρασιά, δηλαδή, συνεκμετάλλευση!

Στη Μόσχα δηλώνουν ότι παρακολουθούν με ανησυχία τη νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένουν στη διευθέτηση των διαφορών μέσω διαπραγμάτευσης, μακριά από μονομερείς ενέργειες (γνωστό ποιος κάνει τέτοιες στην περιοχή), στη βάση των αναγνωρισμένων Αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Μια θέση από την οποία διέπεται και η Ελλάδα, όχι όμως η Τουρκία.

Ωστόσο, πριν πετεινός λαλήσει τρεις, βρισκόμαστε, για πολλοστή φορά, στη θέση να σερνόμαστε σε εκχυδαϊσμένες αντιρωσικές τοποθετήσεις, έστω και παρά τη θέλησή μας. Διότι, τι άλλο πιο εξωφρενικό μπορεί να ειπωθεί όταν ο υπουργός Άμυνας τηλεφωνεί στον Αμερικανό ομόλογό του για να βρει συμπαράσταση κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα και στο τέλος να βγαίνει επίσημη ανακοίνωση στην Ουάσινγκτον ότι οι δυο πλευρές «εξέφρασαν την αμοιβαία ανησυχία τους για την ασφάλεια στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μαζί και την κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας και τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την Κίνα»! Στο επίσημο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο δεν υπάρχει λέξη για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο με την Τουρκία, αν και Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό για την ένταση που επικρατεί!!!

Κάθε καλόβουλος γεωπολιτικός αναλυτής διακρίνει ότι τα τελευταία χρόνια η Αθήνα σύρεται πειθήνια στο σενάριο μιας επινοούμενης «ρωσικής επιθετικότητας» στα Βαλκάνια... Ωστόσο, πολιτικά και διπλωματικά στελέχη εξηγούσαν μια τέτοια στάση ως... «έξυπνη» κίνηση που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, θέση που κατείχε ως τώρα η Τουρκία. Η οποία παρασύρεται από τις ρωσικές... σειρήνες!

Εμείς, όμως, ως άλλος... Οδυσσέας, βουλώσαμε τα αυτιά μας σε κάθε ρωσική κίνηση επωφελούς συνεργασίας. Και για να μην έχουν αυταπάτες, απελάσαμε και ομάδα διπλωματών της!!!

Είναι άξιο προσοχής ότι το διάστημα που η Αθήνα ικανοποιούσε κάθε αμερικανική απαίτηση στην περιοχή και μέχρι την υπογραφή της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας συνεργασίας το Φθινόπωρο του 2019, η αμερικανική πλευρά επαναλάμβανε τα περί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο.

Το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά την έωλη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και τις πρόσφατες μεθοδεύσεις Ερντογάν, οι τόνοι υποστήριξης έπεσαν, οι δηλώσεις αραίωσαν. Ακόμα χειρότερα, στην αμερικανική φρασεολογία εμφανίστηκαν εκφράσεις για «αμφισβητούμενα ύδατα» για τα οποία οι δυο πλευρές πρέπει να τα βρουν! Και επειδή η Αμερική δεν ασχολείται με τέτοια μικροθέματα, ανέλαβε η Μέρκελ να... βοηθήσει!

Η γραμμή πλεύσης που επιχειρείται να επιβληθεί, φαίνεται να είναι η ύπαρξη κατανόησης προς «κοινά αποδεκτή λύση». Διότι, εκτός των άλλων, ελλοχεύει και ο κίνδυνος «κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας»!!!

Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να επιχειρηθεί μια λογική εξήγηση για το πώς συμβαδίζουν τα περί «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» από τη μια, και η «ρωσική προδοτική απραξία» στο θέμα της Αγίας Σοφίας, από την άλλη;

Πηγή : sputniknews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου