Φιρμάνια εξουσίας, παραπληροφόρηση ΜΜΕ, τυφλή υποταγή, μια αλυσίδα που πρέπει να σπάσει ...


Του Περικλή Δανόπουλου

Για να εκφράσεις άποψη για ένα λαό, μπορείς απλά να μελετήσεις εκ του μακρόθεν, κυρίως το πως ψηφίζει. Δεν είναι εύκολο όμως να καταλάβεις γιατί ψηφίζει με αυτό τον τρόπο ή και γιατί δεν ψηφίζει καθόλου. Ούτε μπορεί κανείς, να είναι σίγουρος για τα κίνητρα του καθενός, το καθημερινό του status,τα προβλήματα και τις ανησυχίες του.

Σε ένα τυπικό λεωφορείο της Αθήνας, η γνωστή εικόνα με τους ''μασκοφορεμένους''επιβάτες και την υψίστη αντίθεση, των ανύπαρκτων αποστάσεων. Μάσκες και κοινωνικός αυτοματισμός, εξευτελισμός και μοχθηρία σε όσους δεν φορούν...

Μια κυρία, που φοράει μάσκα, δεν βρίσκει που να καθήσει , αφού τα μισά καθίσματα είναι παροπλισμένα , κουρασμένη όπως είναι, κάθεται στην ''διακεκαυμένη'' ζώνη, δηλαδή δίπλα σε μια άλλη κυρία. Αμέσως αρχίζει η διαμαρτυρία, ότι απαγορεύεται , ότι υπάρχουν πρόστιμα και αρχίζει μια φιλονικία, ήπια σχετικά. Κάτι συνηθισμένο στον μικρόκοσμο των μετακινούμενων με λεωφορεία,πλην όμως η συγκεκριμένη στιχομυθία βγάζει λαγό. Η θιγόμενη κυρία, μια γυναίκα στα 40, φωνάζει απελπισμένα, ότι δεν γίνεται να καθόμαστε δυο δυο, γιατί το λέει.....ο νόμος.

Καμία έστω και στοιχειώδης γνώση των βασικών, τι είναι νόμος, τι είναι υπουργική ή κυβερνητική απόφαση, τι είναι αστυνομική διάταξη. Ο μέσος τρομοκρατημένος πολίτης, δεν φοβάται τόσο πολύ τον κορονοϊό. όσο τα πρόστιμα από έναν νόμο που ... δεν υπάρχει. Δεν ξεχωρίζει τον νόμο από το ''αποφασίζουμε και διατάζουμε '' φιρμάνι της εξουσίας. Το υπακούει τυφλά.

Όταν σε χαμηλούς τόνους , εξήγησα στην κυρία πως δεν πρόκειται για νόμο, διαπίστωσα ρωγμή στην πανοπλία της αδιαλλαξίας που φόραγε, το σκεφτόταν, το ζύγιζε. Μαζί και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που άκουγαν και κουνούσαν το κεφάλι τους.

Όλοι μας κάνουμε πολιτική εκ του μακρόθεν. Οι άνθρωποι διψούν για πληροφορίες και αλήθειες. Και εφ όσον δεν τις βρίσκουν αλλού, ξαναγυρνούν στα θανατηφόρα ΜΜΕ. Και συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν, να προσπαθούν να επιβιώσουν όντας νομοταγείς.

Δεν σημαίνει ασφαλώς, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αποκτώντας αληθινή πληροφόρηση, θα μετατραπούν σε δυνητικούς επαναστάτες. Αλλά όσο πιστεύουμε ότι θα εξεγερθούν, επειδή τους το λέμε στο διαδίκτυο, ματαιοπονούμε και τους κατηγορούμε και άδικα από πάνω.

Η πολιτική και η ενημέρωση του πολίτη, δεν θέλει ούτε τον αριστερό σνομπισμό, ούτε ανέξοδες πατριωτικές κορώνες, ούτε κριτική εκ του ασφαλούς. Θέλει συζήτηση , στο δρόμο, στην αγορά, στα ΜΜΜ.

Θέλει απόφαση και κινητοποίηση και υπερνίκηση της εθνικής μας οκνηρίας και της μαζικής μας κατάθλιψης.

Ο Μωάμεθ δεν πάει τελικά στο βουνό....πρέπει να πάει το βουνό σε αυτόν!

Δρόμος ανοιχτός

3 σχόλια :

 1. Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο;
  Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial Group. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

  Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο και πολλά άλλα). Δίνουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, εξασφαλισμένα και ακάλυπά δάνεια με προσιτό επιτόκιο 3% ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία μας, μπορείτε απλώς να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp ή το Telegram μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

  Με ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις, μερικοί από αυτούς δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους.

  Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με μια λύση στις οικονομικές σας προκλήσεις, απλώς γράψτε στην εταιρεία μου και θα σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο. Βοηθήσαμε πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
  Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) Ή
  WhatsApp: +447903159998
  Μπορείτε να μας γράψετε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
  2020 © ️Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δε συμφωνώ.Προφανώς η κυρία φοβόταν τον κορωνοϊό κ ζήτησε στήρηξη στο νόμο.Δεν μπορεί κανείς στοωλεωφορείο να αναζητά ακριβολογία ανάμεσα στο νόμο,την υπουργική απόφαση κ την αστυνομική διάταξη.Άλλωστε όλα αυτά υπάγονται στο νόμο,εφ' όσον νομιμοποιούνται να εκδίδωνται.Όποιος τα παραβαίνει,υποχρεούται ή όχι από το νόμο,να πληρώνη το πρόστιμο; Κατά τα άλλα,είναι αλήθεια,ότι οι Έλληνες επιχειρηματολογούν στη βάση του "νόμου".Αυτό πιθανότατα ωφείλεται σε ιστορικούς λόγους,εξ αιτίας της μακραίωνης υποδούλωσής τους,που δεν ξεκινά από τους Τούρκους,αλλά ήδη απο τους Ρωμαίους κ έχει σημαδέψει τη σχέση του λαού με το κράτος.Αλλού,π.χ. στη Γερμανία,επιχειρηματολογούν στη βαση του "σωστού",πάλι για ιστορικούς πιθανότατα λόγους.Στην Ελλάδα αν προσπαθήσης να υποστηρήξης τη θέση σου στη λογική του τι είναι σωστό,ο άλλος σε κοιτάζει σαν χαζός.Δε νομίζω πάντως,ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πληροφόρηση.Η πληροφόρηση είναι ένα όπλο,αλλά δε φτάνει.Ο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειραφέτηση του λαού από τους ντόπιους δυνάστες του,το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια του.Τότε θα αγαπήση κ θα πάψη να φοβάται το νόμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή