Η ''γριπούλα'' που έγινε η νέμεσις του Μπολσονάρου


Του Γιώργη - Βύρωνα Δάβου *

Σε μία χώρα όπου η πανδημία του κορονοϊού θερίζει με πάνω από 1,6 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 66.000 νεκρούς και με έναν πρόεδρο που έχει κηρύξει τον πόλεμο στην επιστήμη, χαρακτηρίζοντας την Covid-19 μία “γριπούλα”, ο ακροδεξιός ηγέτης της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου χθες Τρίτη επισήμως ανακοίνωσε αυτοπροσώπως ότι έχει προσβληθεί και εκείνος από την υποτιμημένη ασθένεια. Ο πρόεδρος, που έχει κηρύξει τον πόλεμο ακόμη και κατά της χρήσης προστατευτικής μάσκας, ακόμη και αφότου (σύμφωνα με τη χθεσινή αποκάλυψη) ήδη γνώριζε πως από την προηγούμενη εβδομάδα έπασχε από τη νόσο, δηλώνοντας μόλις τη Δευτέρα αποκήρυσσε με βέτο την ομοσπονδιακή νομοθεσία για την επέκταση της προστασίας με μάσκα στη χώρα, παραδέχθηκε πως βράζει από 38 πυρετό και έχει πόνους στο σώμα του.

Ο μέχρι τώρα κυνικός και ‘ανίκητος’ ηγέτης, που άλλαξε τον υπουργό Υγείας Ενρίκε Μαντζέτα, διότι συμμορφωνόταν με τα διεθνή πρωτόκολλα για την ασθένεια και ανάγκασε σε παραίτηση ακόμη και τον αντικαταστάτη του Νέλσον Τέις, μόλις ένα μήνα μετά, υπέκυψε με τη σειρά του στην υπεροψία του, που τον ήθελε να στέκει αλώβητος στο Μέγαρο του Πλανάλτο, την ώρα που 108 μέλη του άμεσου προεδρικού περιβάλλοντος και στενοί συνεργάτες του ήδη είχαν προσβληθεί από τον ιό. Επειδή όμως το χούι βγαίνει πολύ αργά, ακόμη και όταν πρώτα φεύγει η ζωή, όπως λέει ο λαός, ο Μπολσονάρου στην ίδια του την ασθένεια βρήκε ακόμη μία χρυσή ευκαιρία, όχι για να μεταμεληθεί φυσικά, αλλά για να διαφημίσει για άλλη μία φορά την “πανάκεια” της θεραπείας με υδροξυχλωροκίνη, στην οποία υποβάλλεται και ο ίδιος (σε συνδυασμό με αζιπρομυκίνη).

Όμως, η είδηση για την ασθένεια του Μπολσονάρου προξενεί μεγάλη και πρόσθετη ανησυχία σε πολλούς άλλους ανθρώπους. Ιδίως μετά την παραδοχή του ιδίου πως τα συμπτώματά του και οι εξετάσεις χρονολογούνται από την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αξιωματούχοι, ημεδαποί και ξένοι, που ήλθαν σε επαφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον Μπολσονάρου μάλλον θα έχουν αρχίσει να ψάχνονται: το Σάββατο 4 Ιουλίου ο πρόεδρος επισκέφθηκε την κατοικία του Αμερικανού πρέσβεως στη Μπραζίλια, Τοντ Τσάπμαν, μαζί με πολλούς υπουργούς και στρατιωτικούς για την εθνική εορτή των ΗΠΑ. Στις φωτογραφίες μάλιστα, ο Μπολσονάρου εμφανίζεται αγκαλιά με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ερνέστου Αραούζου. Πάντως, ο Τσάπμαν έχει ανακοινώσει πως θα υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Σε ανησυχία μπαίνουν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το προεδρικό ρεπορτάζ, ιδίως εκείνοι που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τον Μπολσονάρου, όταν εκείνος τη Δευτέρα είχε βγάλει μπροστά τους τη μάσκα, για να τους μιλήσει και να τους ανακοινώσει πως είχε προσβληθεί και ο ίδιος από την Covid-19.

Η είδηση και οι λεπτομέρειές της προκάλεσαν μεγάλο αναβρασμό στη χώρα. Ο διαπρεπής αρθρογράφος στην εφημερίδα Folha de Sao Paulo, Έλιο Σβάρτσμαν ανατάραξε τα νερά της πολιτικής με κείμενό του που τιτλοφόρησε “Γιατί εύχομαι να πεθάνει ο Μπολσονάρου”, κινητοποιώντας ποικίλες αντιδράσεις ένθεν και ένθεν του κομματικού και κοινωνικού φάσματος. Όπως υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Σβάρτσμαν, ο λόγος που εύχεται τον χαμό του Μπολσονάρου “αντίθετα προς κάθε χριστιανική επιταγή και ηθική δεοντολογία” είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα εξαφανισθεί ένας άνθρωπος ο οποίος υποβαθμίζει την πανδημία και μάλιστα φροντίζει παντοιοτρόπως να μην καταλαγιάσει η μανία της πάνω στον πληθυσμό. Τονίζοντας πως η ασθένεια του Μπολσονάρου πρέπει να γίνει νοητή ως ένα “μήνυμα προς όσους αρνούνται τη βαρύτητα της πανδημίας”, ο Σβάρτσμαν αποσαφηνίζει πως “όσο και εάν η ζωή του Μπολσονάρου, όπως και κάθε άλλου ανθρώπου, έχει αξία και η απώλειά της θα ήταν λυπηρή”, όμως και όλες οι ζωές όσων χάθηκαν λόγω της απαξιωτικής πολιτικής του προέδρου “αξίζουν απολύτως το ίδιο”.
Η ασθένεια του Μπολσονάρου δεν εξασθενεί εντούτοις, τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για να προωθήσει κάθε είδους αντικοινωνικά σχέδια.

Η αντίδραση του Σβάρτσμαν δεν ήταν η μοναδική: αμέσως μετά την ανακοίνωση πως ο Μπολσονάρου έχει εμφανίσει συμπτώματα, στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter έκανε την εμφάνισή του μεταξύ των πιο δημοφιλών το hashtag #ForcaCovid (δηλ. “Όρμα Covid”).

Με πρωταγωνιστή τον υπεύθυνο για τις επιθέσεις στους αντιπάλους του πατέρα του, τον γιό του Μπολσονάρου Κάρλους (ο οποίος είναι και ερευνάται για το σκάνδαλο με τα fake news και τις “απαλλοτριώσεις” των μισθών των εργαζομένων στο πολιτικό γραφείο του), οι χρήστες διαπληκτίζονται υπέρ και κατά της σημασίας που έχει η περιπέτεια της υγείας του προέδρου.

Ο Κάρλους Μπολσονάρου καταφέρθηκε ακόμη και εναντίον των μελών της κυβέρνησης που “σιωπούν” για τις επιθέσεις που δέχεται ο πατέρας του και πρόεδρος, ενώ άλλοι επιμένουν πως ο ακροδεξιός ηγέτης “είναι αθλητής και δυνατός. – είναι μία γριπούλα και θα περάσει γρήγορα”. Άλλοι, όπως ο βουλευτής Ζέκα Ντζιρσέου, χλευάζουν δεόντως τον Μπολσονάρου γράφοντας: “δεν είναι σαφές εάν ο κορονοϊός μόλυνε τον Μπολσονάρου, ή ο Μπολσονάρου μόλυνε τον ιό”, με το hashtag #Bozovirus. Την “τραγική ειρωνεία” του αλαζόνα αθλητή-πολιτικού, που καυτηρίαζε όσους “μεγαλοποιούσαν την γριπούλα” και πλέον υπέκυψε στα συμπτώματά της, υπερτονίζουν πολλοί άλλοι, επισυνάπτοντας και την φωτογραφία του ταλαιπωρημένου από τον ιό Μπολσονάρου να ανακοινώνει την ασθένειά του – εικόνα που έρχεται σε άκρα αντίθεση προς την συνήθη “μεγαλοπρεπή” του στάση.

Μετριοπαθή στάση κρατά ο γνωστός συγγραφέας Πάουλου Κοέλιου, που μολονότι επικριτικός στην κυβέρνηση Μπολσονάρου, αντιτίθεται σε όσους εύχονται, και μάλιστα δημοσίως, τον θάνατο του προέδρου.

Η αντίδραση των πιστών ακολούθων του Μπολσονάρου στην κυβέρνηση ήταν άμεση: ο υπουργός Δικαιοσύνης Μεντόνσα (που αντικετέστησε τον επίσης εξαναγκασθέντα σε παραίτηση Σέρζιου Μόρου) έσπευσε να διατάξει άμεση εμπλοκή της αστυνομίας, ώστε να διερευνήσει εάν το δημοσίευμα εμπίπτει στις διώξεις βάσει του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια.

Βεβαίως, οι πιστοί ακόλουθοι του Μπολσονάρου, που ξιφουλκούν κατά των “καταστροφολόγων” που επιχαίρουν για την ασθένειά του, αποσιωπούν τις κατηγορίες για τα λόγια και τη στάση του ενάντια στις γυναίκες δημοσιογράφους που του απηύθυναν χθες Τρίτη πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, καταθέτοντας σχετική έγκληση στον ΟΗΕ, ιδίως για την επίθεση ενάντια στην Μπιάνκα Σαντάνα σχετικά με τις αποκαλύψεις της στην υπόθεση της δολοφονίας της Μιρέλε Φράνκου.

Η ασθένεια του Μπολσονάρου δεν εξασθενεί εντούτοις, τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για να προωθήσει κάθε είδους αντικοινωνικά σχέδια. Τη στιγμή που είναι γνωστό το πόσο η περιβαλλοντική καταστροφή συνέβαλε στην διάδοση της ασθένειας (η περίπτωση της Βραζιλίας με τη σημαντική αποψίλωση του Αμαζονίου είναι ενδεικτική, ιδίως εάν σκεφθεί κανείς πόσο κινδυνεύουν οι απροστάτευτοι αυτόχθονες πληθυσμοί), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άμιλτον Μουράο εκλήθη επειγόντως χθες Τρίτη στο Συμβούλιο για την Αμαζονία για να ερωτηθεί σχετικά με τις αποκρουστικές διαστάσεις που λαμβάνει η αποψίλωση του τροπικού δάσους, που ο Μπολσονάρου θεωρεί ότι θα προαγάγει την επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας και τις εξαγωγές.

Τούτες τις εξαγωγές οραματίζεται και ο καλύτερος μαθητής των θεωριών των Chicago Boys υπερνεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Πάουλου Γκέτζις, καθώς υπολογίζει ότι σε έναν-δύο μήνες η πανδημία θα τελειώσει. Βέβαια, οι εκτιμήσεις του αυτές χρονολογούνται από την περασμένη Κυριακή, προτού ο πρόεδρός του εμφανίσει συμπτώματα της covid-19. Όμως, η κυβέρνηση Μπολσονάρου είναι σχεδιασμένη για να φέρει εις πέρας ένα πρόγραμμα οικονομικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό, ανεξάρτητα από την υγεία και τη συμπεριφορά του ηγέτη της. Την Κυριακή ο Γκέτζις ανακοίνωσε πως εντός 90 ημερών θα ολοκληρωθούν τέσσερις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών (με προεξάρχοντα τα εθνικά Ταχυδρομεία) και σημαντικές φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες εταιρείες.

Ο Μπολσονάρου μπορεί να νοσεί, αρκετοί στη Βραζιλία μπορεί να εύχονται τον θάνατό του, μπας και ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός που ο μαυλιστικός του και μισαλλόδοξος λόγος έχει αφιονίσει, όμως οι γραμμές που έχουν χαράξει οι κύκλοι που τον επέβαλαν στην πολιτική ζωή ούτε και που θα επηρεασθούν. Η αληθινή νόσος του προέδρου είναι η φασιστική του, ρατσιστική και θρησκευτικά και ιδεολογικά φανατική του ιδεολογία και η νεοφιλελεύθερη άλως του περιβάλλοντός του, που όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της πανδημίας, μόνο καλό δεν κάνει στην υγεία και το μέλλον της χώρας.

* Ο Γιώργης-Βύρων Δάβος εργάζεται ως δημοσιογράφος και κριτικός Τέχνης και διδάσκει Αισθητική στην Ακαδημία της Μπρέρα (Μιλάνου) και Κοινωνιογλωσσολογία και Λογική Φιλοσοφία της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Βίγο (Ισπανία), ενώ στον ελεύθερο χρόνο του….γράφει.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου