Η πάλη Κεμαλισμού και Ερντογανισμού θα συνεχιστεί


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Οι επιπτώσεις από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος είναι πολλές.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν κατόρθωσε να πετύχει μια μεγάλη νίκη κατά του Κεμαλισμού, ακυρώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας διάταγμα που έφερε την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό προκάλεσε την οργή των Κεμαλιστών, η οποία θα εκδηλωθεί σταδιακά με δράσεις εναντίον του Ερντογάν που ίσως οδηγήσουν και σε εσωτερικές συγκρούσεις. Το επόμενο βήμα του Τούρκου προέδρου θα είναι η σταδιακή αφαίρεση των φωτογραφιών του Ατατούρκ που είναι υποχρεωτικά αναρτημένες σε όλα τα δημόσια καταστήματα. Στις 10 Νοεμβρίου, ημερομηνία του θανάτου του Ατατούρκ, παραλύει ολόκληρη η Τουρκία για ένα λεπτό, την ώρα του θανάτου του. Ενδιαφέρον θα έχει αν η ιεροτελεστία αυτή καταργηθεί από το σημερινό καθεστώς. Συνεπώς, η πάλη μεταξύ Ερντογανισμού και Κεμαλισμού θα συνεχιστεί και η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να επωφεληθεί από τη διαμάχη αυτή.

*

Η Ισπανία και η Τουρκία ίδρυσαν μαζί τη “Συμμαχία των Πολιτισμών” στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 2008 με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει πετύχει κάτι το σημαντικό μέχρι σήμερα, αλλά μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος θα πρέπει να διαλυθεί.

*

Η εκκλησία της Ρωσίας, μετά τη ρήξη που είχε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο λόγω του θέματος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, καταδίκασε την απόφαση του Ερντογάν, δίνοντας έτσι κάποια υποστήριξη στην Κωνσταντινούπολη που ίσως επιτρέψει μια προσέγγιση μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

*

Η Τουρκία παραβίασε τους κανονισμούς της UNESCO που είχε κηρύξει την Αγία Σοφία ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και θα έπρεπε να είχε πάρει την άδεια του Οργανισμού για τη μετατροπή του σε τέμενος. Αλλά, με τόσες παραβιάσεις που έχει κάνει η Τουρκία τόσο στα πλαίσια του ΟΗΕ όσο και εκτός, μία ακόμα δεν θα ενοχλήσει την Άγκυρα. Το ενδεχόμενο αποπομπής της Τουρκίας από τον Οργανισμό θα μπορούσε να εξεταστεί.

*

Μετά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, τις επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία, την παρέμβαση στη Λιβύη, η Άγκυρα προσθέτει ένα ράπισμα στον Χριστιανισμό με τη χθεσινή της απόφαση. Και η ανθρωπότητα παρακολουθεί τα συμβαίνοντα χωρίς να αντιδρά και να παίρνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θυμίζοντας λιγάκι τον Τσάμπερλαιν και τον ενδοτισμό του με τις Συμφωνίες του Μονάχου της 29ης Σεπτεμβρίου του 1938 που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί από μόνη της και προς όφελός της τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν για την Τουρκία από την απόφαση της 10ης Ιουλίου. Και το πάγωμα της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι οι μόνες κυρώσεις που θα πονέσουν την Άγκυρα. Οι αποδοκιμασίες και οι προειδοποιήσεις πανταχόθεν είναι για τη γείτονα “έπεα πτερόεντα”.  

* Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδος στην Αρμενία, την Πολωνία, τον Καναδά, ως Γ.Γ. του ΟΣΕΠ (2006-12) και ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για την αντιμνημονιακή του αντίσταση του αφαιρέθηκε με προεδρικό διάταγμα το 2013 ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, που του επεστράφη το 2016.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου