Σταγόνα στον ωκεανό των 87 δισ. η απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις


Του Δημήτρη Κωστάκου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα συνεχιστεί το δικαστικό θρίλερ της περικοπής των συντάξεων, καθώς οι νομικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων, μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, γνωστοποίησαν την απόφαση τους να προσφύγουν προκειμένου να εξεταστούν “τα νομικά ζητήματα που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου και δεν απαντήθηκαν στην πρόσφατη Ολομέλεια του ΣτΕ”.

Σε κάθε περίπτωση, η τρίτη κατά σειρα απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου κατά συνταξιοδοτικών περικοπών, δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες υψους 87 δισ. ευρώ που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι.

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με ανακοίνωση- χρησμό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μελετά την δικαστική απόφαση και
συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής οικονομίας, θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής”.

Στο ασανσέρ που συναντιόμαστε

Ωστόσο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αφού υπενθυμίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση διόρθωσε τα αντισυνταγματικά σημεία του “νόμου Κατρούγκαλου”, αποφεύγουν επιμελώς να τοποθετηθούν σχετικά με το αν τα αναδρομικά που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ θα καταβληθούν σε όλους ή μόνο στους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνει ότι “η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά”.

Και ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τις άδικες, επαναλαμβανόμενες περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων σαν… φιλονικία για το ποιος μπορεί να πάσχει από κορονοϊό μέσα στο ασανσέρ, περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι αναμένουν με αγωνία την πολιτική απόφαση που θα αποδώσει περίπου 4 δισ. ευρώ, με βάση την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, αλλά και το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους (σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, μπορεί να φθάσει και τα πέντε χρόνια).

Δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό κορβανά κατά την παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία, το οποίο όμως αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των περικοπών.

Μάλιστα, το γεγονός ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απόφαση του ΣτΕ κατά μνημονιακών περικοπών, αποδεικνύει περίτρανα τον οριζόντιο και κοινωνικά άδικο χαρακτήρα τους.

Οι 23 περικοπές

Στα 87 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εισοδηματικές απώλειες για τους συνταξιούχους από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων.

Σύμφωνα με τo Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από το 2010, είχαν ως συνέπεια σε συνολική μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων έως και κατά 70%:

  • Το 2010, πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου ψηφίστηκε η περικοπή των δώρων, της 13ης και της 14ης κύριας σύνταξης.
  • Το 2011, όλοι οι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών, ανάλογα με τα ποσά των συντάξεων που ελάμβαναν, υπέστησαν μειώσεις από 6% έως 10%. Για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ η μείωση ξεκινούσε από 6%, ενώ για συντάξεις μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ έφταναν ακόμα και το 10%.
  • Στην συνέχεια, επιβλήθηκε (το 2011) ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων από 3% έως 13% (κλιμακωτά) για ποσά συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω. Παράλληλα, ξεκίνησαν και κλιμακωτές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από 3% για ποσά άνω των 300 έως 10% για επικουρικές άνω των 650 ευρώ.
  • Περικοπές στις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων το 2011. Οι κάτω των 55 ετών υπέστησαν 40% μείωση για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ οι κάτω των 60 και άνω των 54 ετών υπέστησαν μείωση 20% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν μειώσεις από 15% έως και 30% για ποσά άνω των 150 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις.
  • Αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2012, επιβλήθηκαν νέες μειώσεις σε όσες είχαν απομείνει “υψηλές”, για παράδειγμα μειώσεις έως 12% υπέστησαν όσες ήταν άνω των 1.300 ευρώ. Με τον ίδιο νόμο, μειώθηκαν εκ νέου και οι επικουρικές. Για ποσά άνω των 250 ευρώ η μείωση ήταν 10%, ενώ για ποσά από 251 έως 300 ευρώ η μείωση διαμορφώθηκε στο 15%, και για ποσά άνω των 300 ευρώ η μείωση άγγιξε το 20%.
  • Μείωση, το 2012, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, δηλαδή στο σύνολο της σύνταξης. Για ποσά από 1.000-1.500 ευρώ υπέστησαν μείωση 5%, 1.500-2.000 μείωση κατά 10%, από 2.000-3.000 κατά 15%, και ποσά από 3.000 ευρώ και άνω, μείωση 20%. Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν τα επιδόματα δώρων στις κύριες και τα δώρα στις επικουρικές.
  • Οριζόντιες μειώσεις κατά 5,2% σε όλες τις επικουρικές το 2014.
  • Μειώθηκαν οι κατώτατες συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Μειώθηκαν τα ποσά των πρόωρων συντάξεων κατά 10% για τους συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα .
  • Μειώθηκαν σε 250.000 συνταξιούχους έως και 40% οι επικουρικές .
  • Κατάργηση ΕΚΑΣ σε σχεδόν 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Μειώσεις έως και 45% στα μερίσματα ΜΤΠΥ.
  • Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι από 13 Μαΐου και μετά, θα λάβουν συντάξεις μικρότερες κατά 30% τουλάχιστον λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου).
  • Επιβολή, αναδρομικά, του “πλαφόν” των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης ) και των 3.000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).
  • Αυστηρότερα κριτήρια στις συντάξεις χηρείας: Τέθηκε πλέον το όριο ηλικίας στα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα λαμβάνουν σύνταξη για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια, εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών).
  • Περικοπή κατά 60% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται.
  • Μειώσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.
  • Περικοπές από 15%-20% στα εφάπαξ .
  • Δραματική μείωση των νέων αναπηρικών συντάξεων (από Μάιο 2016).
  • Αύξηση της εισφοράς σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) από το 4% σε 6%. Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015).
  • Εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ). Το μέτρο αυτό οδήγησε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις (θεσπίστηκε τον Ιούλιο του 2015).
  • Εισφορά 14% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 650.000 αγροτών (ασφαλισμένων του τέως ΟΓΑ) για τον κλάδο κύριας σύνταξης.
  • Νέες περικοπές έως 18% για κύριες και επικουρικές καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019. Επρόκειτο για περισσότερες από 900.000 κύριες συντάξεις που είχαν απονεμηθεί προ του Μαΐου 2016 και είναι υψηλότερες από τις συντάξεις, με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, όπως αυτές προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου. Όσον αφορά τις επικουρικές εθίγησαν περισσότεροι από 200.000 δικαιούχοι.
Οι πρόσφατες παρεμβάσεις Βρούτση επί του νόμου Κατρούγκαλου, οδήγησαν στην μεταβολή ορισμένων από τις περιοριστικές προβλέψεις, χωρίς ωστόσο να αποκαθιστούν την τεράστια οικονομική ζημία που υπέστησαν οι απόμαχοι της εργασίας κατά την μνημονιακή περίοδο.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου