Ασφαλιστικό: Σπασμένος κουμπαράς και…τα ρέστα δικά τους


Του Δημήτρη Κωστάκου

Τον “κουμπαρά του ασφαλιστικού” στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10 δισ. ευρώ, προτίθεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα, ειδικοί παραδέχονται ότι η περικοπή 88 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία από συντάξεις, δεν αρκεί για την σωτηρία του ασφαλιστικού, κάνουν λόγο για “αφανές χρέος 350 δισ. ευρώ με αυξητική τάση” και προτείνουν την μετατροπή ολόκληρου του συστήματος συνταξιοδότησης σε κεφαλαιοποιητικό!

Οι τρεις τεχνοκράτες Πάνος Τσακλόγλου (υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης), Τάσος Γιαννίτσης (πρώην υπουργός Εργασίας) και Μιλτιάδης Νεκτάριος (πρώην διοικητής του ΙΚΑ), μιλώντας σε φόρουμ για το μέλλον του ασφαλιστικού που διοργάνωσε ο “Κύκλος Ιδεών” του Ευάγγελου Βενιζέλου, επιχείρησαν να “στρογγυλέψουν” τις… γωνίες του κυβερνητικού σχεδιασμού, ομολογουμένως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Σπάζοντας τον κουμπαρά

Ο σχεδιασμός, ο οποίος αναμένεται να πάρει την μορφή νομοθετικής ρύθμισης έως το τέλος του έτους, προβλέπει την μετάβαση της επικουρικής ασφάλισης από το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα (οι νέοι καταβάλλουν εισφορές για τους παλαιότερους) στο κεφαλαιοποιητικό (κάθε εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές για τον εαυτό του).

Και οι ήδη συνταξιούχοι; Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι;

Πώς θα καλυφθεί η απαιτούμενη δαπάνη για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων τους, η οποία εκτιμάται σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου;

Για την κυβέρνηση η επιλογή είναι μονόδρομος: Οι πόροι θα εξασφαλιστούν από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ένα μικρό μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό και την… ανάπτυξη.

Κατά τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, “αυτός είναι ο ρόλος του ΑΚΑΓΕ”.

Λοιπόν, δεν είναι.

Το ΑΚΑΓΕ συστάθηκε με το άρθρο 149 του ν. 3655/2008 και βασικό σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών στο πλαίσιο της διασφάλισης των συντάξεων των νέων γενεών.

Οι βασικές πηγές εσόδων του, είναι τα έσοδα από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και η ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την περίοδο 2010-2012, δημιουργήθηκαν δύο μικρότεροι και διακριτοί λογαριασμοί, για την ενίσχυση των κύριων συντάξεων και των επικουρικών σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Το 2019, όμως, ο κρατικός προϋπολογισμός, “σφράγισε” το λογαριασμό από τον οποίο έπαψε να επιχορηγείται ο ΕΦΚΑ, ενώ είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ οι “μνημονιακοί κόφτες συντάξεων” σε περίπτωση ελλείμματος.

Ασφάλιση σε “μαύρο” – “κόκκινο”

Οι απαντήσεις των αρμοδίων και των ειδικών, βασίζονται σε οικονομικές αναλύσεις.

Tαυτόχρονα, όμως, πολλοί θα τις χαρακτήριζαν παραδοχές στο όριο του κυνισμού.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, έχουν ακουστεί τα εξής:

  • Δεν θα υπάρξει παρέμβαση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι με βάση παλαιότερη ρύθμιση η αναπροσαρμογή του έχει (ούτως ή άλλως) συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής. Άρα, αν κριθεί ότι απαιτείται, αυξάνεται αυτόματα.
  • Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου, ενώ εντός αυτού θα δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρείες.
  • Οι επενδύσεις των εισφορών, θα γίνονται σε ομόλογα και μετοχές, κυρίως εντός συνόρων.
  • “Υπάρχει πάντα ένα προφίλ κινδύνου. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική”.
  • Θα μπορούσε να εξεταστεί η πρόβλεψη ρήτρας διατήρησης του κεφαλαίου, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες πιθανού επενδυτικού κινδύνου.
  • “Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους στην συμπληρωματική, την επικουρική ασφάλιση”.
  • Αν υπήρξε κεφαλαιοποίηση στο συνταξιοδοτικό, συνολικά, τότε το αφανές χρέος θα μηδενιζόταν μετά το 2045, την πρώτη δεκαετία τα αποθεματικά θα έφθαναν τα 50 δισ. ευρώ και έως το 2060 θα συγκεντρώνονταν 400 δισ. ευρώ.
  • “Οι αποδόσεις του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, θα είναι εξαιρετικά υψηλές μετά τα 30 ή ακόμα και τα 40 χρόνια ασφάλισης”!
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου