Εξαγγελίες Μητσοτάκη: Ασπιρίνες 6,8δις


“Ενίσχυση” Αμυντικής Βιομηχανίας με ξεπούλημα-παράδοση σε ξένα συμφέροντα

Πακέτο μέτρων 6,8 δις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, το οποίο μπροστά στη γιγάντια ύφεση και κρίση που διέρχεται η χώρα, μόνο ως ασπιρίνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και είναι ελάχιστο αν συγκριθεί με τα υπερπολλαπλάσια ποσά που διαθέτουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολύ περισσότερο, οι παραπάνω παρατηρήσεις αποκτούν ισχυρότερη βάση αν συνυπολογίσουμε τον νεοφιλελεύθερο και μονομερή κοινωνικά προσανατολισμό και αυτών των 6,8 δις, που εξήγγειλε ότι διατίθενται ο πρωθυπουργός.

Αυτήν την ώρα η χώρα χρειαζόταν ένα πολύ μεγάλο σχέδιο και πρόγραμμα δημόσιων αλλά και ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, με προσανατολισμό την ανακοπή της αποεπένδυσης, την παραγωγική ανάπτυξη, την μεγάλη διεύρυνση των θέσεων εργασίας μέσα σε ένα ανθρώπινο εργασιακό τοπίο και την τόνωση της καταναλωτικής δυνατότητας των λαϊκών στρωμάτων.

Όπως η χώρα χρειαζόταν αυτήν την ώρα μεγάλες επενδύσεις για την στήριξη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής στήριξης, πάντα με προσφορά χρήσιμης εργασίας.

Όλα τούτα απαιτούσαν κεφάλαια, πάνω από 50-60 δις ευρώ και έναν άλλον οικονομικοκοινωνικό και παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας. Κεφάλαια, όμως, αυτής της τάξης και με νέο προοδευτικό επενδυτικό παραγωγικό και κοινωνικό προσανατολισμό, δεν μπορούν να υπάρξουν σε μια υπερχρεωμένη χώρα εντός του ευρώ και της Ε.Ε , λόγο για τον οποίον καθίσταται απολύτως απαραίτητη και επείγουσα μια καινούργια εθνικά ανεξάρτητη πορεία της χώρας με νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πατριωτική ηγεσία, που θα καθορίζει που θα καθορίζει το μέλλον του τόπου χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμονεύσεις.

Ν.Ζ

Τα 12 μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους είναι τα εξής:

-Μειώνονται κατά τρεις μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών ιδιωτικού τομέα για το 2021.

-Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχάς για ένα έτος, το 2021.

-Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει για έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη. Με τον μόνο όρο ότι οι θέσεις στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν μάλιστα είναι μακροχρόνια άνεργος η επιχείρηση θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως επιπλέον.

-Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται επίσης η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, ενώ προστίθενται οι καλλιτέχνες και οι ξεναγοί.

-Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος του 3ου κύκλου θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Στο εξής θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και ΜΚΟ που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Δρομολογείται και 4ος κύκλος για τον Νοέμβριο με αρχικό ύψος 600 εκατ. ευρώ.

-Μετά την παρέμβαση μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, από το 2021 έως το 2021. Αποτελεί σημαντική ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων.

-Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ των κυρίων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Έως τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας. Απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από το 2020.

-Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται έως και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

-Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.

πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό έως το τέλος του 2020. Τον Ιανουάριο 2021 οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

-Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν, ενώ μειώνονται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων. Έτσι εντάσσονται εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν τη μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.

Αυτό είναι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, τα 6 μέτρα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος έχουν ως εξής:

1. Άμεση προμήθειας μίας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale προς αντικατάσταση παλαιών τύπου Mirage 2000

2. Πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό και ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ, κλάσης «ΥΔΡΑ».

3. Προμήθειας Αντιαρματικών για τον Στρατό, νέων τορπίλων για το Ναυτικό και αντιαεροπορικών για την Πολεμική Αεροπορία.

4. 15.000 προσλήψεις ανδρών και γυναικών σε όλα τα όπλα σε βάθος 5ετίας. Ταυτόχρονα θα έρθουν αλλαγές στην θητεία αλλά και την εκπαίδευση, με τους οπλίτες να λαμβάνουν πιστοποιημένες ικανότητες.

5. Ενίσχυση της Αμυντικής Βιομηχανίας. Μετά τα ναυπηγεία Ελευσίνας, που πλέον έχουν μπει αμερικανικά κεφάλαια μέσω της ΟΝΕΧ, ακολουθούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με στρατηγικό επενδυτή, η ΕΛΒΟ και μετατροπή της ΕΑΒ σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών.

6. Ψηφιακή θωράκιση της χώρας με ενίσχυση της ηλεκτρονικής της αποτρεπτικής ισχύος, έναντι κάθε απειλής.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου