Του Δημήτρη Κωστάκου
Σοκ προκαλεί η ανορθόδοξη χρήση των “ελαστικών” μορφών εργασίας που εισήγαγε η κυβέρνηση στην εργασιακή καθημερινότητα ελέω κορονοϊού.
Μία 27χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή της, κατά τη διάρκεια τηλεργασίας!
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι εργοδότες χρησιμοποιούν το νέο εργασιακό… οπλοστάσιο – την τηλεργασία και την αναστολή της σύμβασης – ως τιμωρία για τους εργαζόμενους (κυρίως συνδικαλιστές), οι οποίοι αντιδρούν σε αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας.
Την ώρα που οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας ως “μέτρα προσωρινού χαρακτήρα” και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η αγορά εργασίας θα επανέλθει στον… ενάρετο κύκλο, έρευνα ιδιωτικής εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των εργαζομένων.
Σχεδόν οι μισοί εργοδότες, θεωρούν ότι οι προσλήψεις προσωπικού θα επανέλθουν στα προ COVID-19 επίπεδα σε χρονικό διάστημα “μεγαλύτερο ενός έτους ή και ποτέ”.
Η αμήχανη θέση εργαζομένων και μεγάλου μέρους των συνδικάτων απέναντι στην επιβολή της (σχεδόν χωρίς όρια) ευελιξίας στην αγορά εργασίας, παραπέμπει στο περιστατικό με τον περίεργο τύπο που έβαλε το κεφάλι του στο στόμα του λιονταριού, προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτό έχει δόντια και το λιοντάρι έκλεισε το στόμα του, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο περίεργος έχει… κεφάλι.
Θύματα της τηλεργασίας
Η άτυχη 27χρονη, αισθάνθηκε το Σάββατο αδιαθεσία και λιποθύμησε. Όταν συνήλθε κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο και την παρέλαβε. Δυστυχώς, λίγο αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή και όπως διαπιστώθηκε, ο θάνατος της προκλήθηκε από πνευμονική εμβολή.
Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), ζήτησε να καταγραφεί ο θάνατος της νεαρής κοπέλας ως συμβάν εν ώρα εργασίας, θέλοντας να αναδείξει κινδύνους που δημιουργούνται στο νέο εργασιακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το νομικά θολό τοπίο της τηλεργασίας που κατά κόρον έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, λειτουργεί σαν “γυάλα” για τον εργαζόμενο, ο οποίος αποκομμένος από το εργασιακό περιβάλλον μετατρέπεται σε μόνιμο δέκτη των εργοδοτικών αποφάσεων.
Παράλληλα, ακόμη κι αν αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας, δεν υπάρχει ιατρός εργασίας, ούτε συνάδελφοι γύρω του, ενώ ο εργοδότης απέχει… διακριτικά.
Aναστολή αντιδράσεων
Η εργασιακή απομόνωση εντοπίζεται και στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Η αναστολή σύμβασης είναι μέτρο το οποίο υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι θα συμβάλει στον περιορισμό των μαζικών απολύσεων από κλάδους που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία. Φαίνεται, όμως, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση του μέτρου και αξιοποιείται από εργοδότες, που θέλουν έτσι να τιμωρήσουν εργαζόμενους και ειδικά συνδικαλιστικά στελέχη, επειδή αντιδρούν στις αποφάσεις τους, όπως για παράδειγμα στην εργασία χωρίς ρεπό.
Σχετική καταγγελία έγινε επίσημα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και αφορά στην στάση της εργοδοσίας απέναντι στο επιχειρησιακό σωματείο του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonisi “Η Αλληλεγγύη”.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η επιχείρηση εκδικητικά αλλάζει τμήματα σε εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του σωματείου, ενώ έθεσε σε αναστολή σύμβασης, συνδικαλιστικά στελέχη που αντέδρασαν σε φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας.
…και στο βάθος απολύσεις
Την στιγμή που οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται, αγγίζοντας τα όρια του ξεχειλώματος (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΠΑΜΕ) η εργοδοτική πλευρά σε έρευνα ιδιωτικής εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού σκιαγραφεί την… άνεργη επόμενη μέρα της κρίσης.
Σχεδόν ένας στους δύο εργοδότες, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι προσλήψεις προσωπικού θα επανέλθουν στα προ COVID-19 επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ενός έτους ή και ποτέ.
Τρεις στους δέκα, θεωρούν ότι η εικόνα των προσλήψεων δεν θα επανέλθει ποτέ, ενώ το 47% δηλώνει ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα έτος για την αποκατάσταση του ρυθμού των προσλήψεων.
Μόλις το 16% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, το 66% των εργοδοτών δηλώνει ότι θα προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό του, την επιλογή να εργάζεται εξ αποστάσεως για κάποιο χρονικό διάστημα ή να έχει ευέλικτες / συμπυκνωμένες ώρες εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου