Ο λαός της Χιλής νίκησε, το Σύνταγμα του Πινοσέτ «πέθανε»


Σύμφωνα με πληροφορίες της Christina Mavropoulou:

Στο δημοψήφισμα στη Χιλή για νέο ή όχι Σύνταγμα και στο 99 % των εκλογικών τμημάτων:

Υπέρ ενός νέου Συντάγματος ψήσε το 78,28 % των ψηφοφόρων. Κατά μόνο το 21,72 %

Σχετικά με το όργανο που είναι αρμόδιο για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, το 78,99 % υποστήριξε τη Συνταγματική Συνέλευση.

Το Σύνταγμα του Πινοσέτ «πέθανε»

Το Σύνταγμα της Χιλής είναι κληρονομιά του δικτατορικού καθεστώτος Πινοσέτ και αντανακλά την ένταξη της δικτατορίας στη νεοφιλελεύθερη οικονομική θεωρία της Σχολής του Σικάγου, που εκφράστηκε από τα «Chicago Boys», μια ομάδα οικονομολόγων της Χιλής που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ από τον Milton Friedman και άλλους.

Ο θεωρητικός του καθεστώτος Πινοσέτ, Jaime Guzmán (δολοφονήθηκε από μια ένοπλη ομάδα της αριστεράς το 1991), είναι ο κύριος αρχιτέκτονας του Συντάγματος, το οποίο αντικατέστησε εκείνο που είχε θεσπιστεί το 1925. «Αυτό το σύνταγμα χαρακτηρίζεται ρητά από τη φιλοσοφία του κράτους Θυγατρική" εξηγεί ο Alfredo, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Diego Portales. Το Σύνταγμα θεσπίζει την ανάθεση πολλών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, το Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 1980 μέσω ενός ψευδοδημοψηφίσματος του δικτατορικού καθεστώτος δεν προβλέπει δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία λειτουργούν με ατομική κεφαλαιοποίηση (το λεγόμενο συνταξιοδοτικό Πινοσέτ). Επίσης, δεν προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας ούτε δωρεάν πρόσβαση των Χιλιανών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ουσιαστικά οι Χιλιανοί «σβήνουν» το Σύνταγμα που κατοχυρώνει την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης θεωρίας, δημιουργώντας μερικούς δισεκατομμυριούχους μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο Πινιέρα και όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια «ουμπεροποιημένη» οικονομία και κοινωνία, όπου οι εργαζόμενοι μετατρέπονται δήθεν σε «ελεύθερους επαγγελματίες» που δουλεύουν με το κομμάτι χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Το Σύνταγμα που θέσπισε τον νεοφιλελευθερισμό «έσβησε» μετά από ένα γιγαντιαίο λαϊκό κίνημα, μένει βέβαια ο νεοφιλελευθερισμός ως οικονομικό σύστημα…

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου