Ένα ακόμα βήμα στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας

 

Όλα για τα αφεντικά. Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι κυβερνώντες αξιοποιώντας την πανδημία νομοθετούν και υλοποιούν πάγιες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το lock down και την κατάσταση στην οποία έχει εγκλωβίσει τους εργαζόμενους για να περνά χωρίς αντίσταση αντεργατικά νομοσχέδια. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός εργασίας Βρούτσης «το εργατικό δίκαιο γράφεται από την αρχή»!  

Σε αυτή την κατεύθυνση και με διαδικασίες fast track σε ένα πολυνομοσχέδιο 160 άρθρων με «κατεπείγουσες διατάξεις» η κυβέρνηση τροποποίησε νόμο του 1966 και προχώρησε στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και τις φαρμακαποθήκες, εντάσσοντάς τους στις εξαιρέσεις.

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε με διαδικασίες – εξπρές την περασμένη Δευτέρα και η κυβέρνηση πρόσφερε ένα ακόμα «δωρο» στο αφεντικά κάνοντας ένα ακόμα βήμα στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, το οποίο φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 72 του πολυνομοσχεδίου, στις κατηγορίες όπου επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία εντάσσονται πλέον και οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες και «κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεων». Και για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία, στην συνέχεια εξηγεί πως λόγω της κατάστασης με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω του click away, ως «κέντρο διανομής» θεωρείται οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης. 

Με το συγκεκριμένο άρθρο του νομοθετήματος, πάνω στην «εξαίρεση» από την Κυριακή αργία που είχε ήδη ψηφιστεί από το 2019 (ν.4635) για τα «Κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης», πάνω στην ΠΝΠ που ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας όριζε ότι «για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) ως κέντρο διανομής θεωρείται το φυσικό κατάστημα», τώρα ορίζεται ότι «την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης όπως και οι αποθήκες τους θεωρούνται κέντρα διανομής άρα και θα μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές ακόμα αν και φαινομενικά προς τα έξω θα έχουν τα ρολά κλειστά. Εφόσον λοιπόν το κατάστημα θα είναι ανοιχτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παράλληλα και εργασία τόσο για την τροφοδότηση των παραγγελιών όσο και για τη μεταφορά τους.

Επταήμερα και 12ωρα

Με τον τρόπο αυτό, λύνονται ακόμα περισσότερο και πιο μόνιμα τα χέρια σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις του Εμπορίου για να λειτουργούν όλες τις Κυριακές, τόσο τα φυσικά καταστήματα όσο και τις αποθήκες, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των «εξ αποστάσεως» παραγγελιών, μετατρέποντας και τις εφτά μέρες της βδομάδας σε εργάσιμες μέρες για τους εμποροϋπαλλήλους.

Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία είναι μέρος των πάγιων αξιώσεων των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν μόνιμα ψηλά στην ατζέντα τους την «απελευθέρωση» του ωραρίου. Τα σχέδια των επιχειρήσεων για την «επόμενη μέρα» αποτυπώθηκαν με σαφή τρόπο σε συνέντευξη που έδωσε το αφεντικό των «Jumbo», ο οποίος …«όλως τυχαίως» ελάχιστες μέρες πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης ζητήσε να επιβληθούν «δουλικές» συνθήκες εργασίας.

Οι «προτάσεις» που έβαλε στο τραπέζι ο Βακάκης των Jumbo για το «plan B» της λειτουργίας του λιανεμπορίου προβλέπουν 12ωρη λειτουργία και δουλειά όλες τις μέρες της βδομάδας. Πιο αναλυτικά, στην περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα αρθούν, ο επιχειρηματίας ζητά «να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως» και μάλιστα «για χρονική περίοδο που θα καλύψει και τη ζήτηση του Πάσχα». Στην περίπτωση, δε, που το lockdown παραταθεί, ζητά την εναλλάξ λειτουργία όλου του κλάδου του λιανεμπορίου, σε διαφορετικές μέρες και με τους ίδιους όρους (12ωρα και Κυριακές).

Είναι ξεκάθαρο ότι η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας έχει αποθρασύνει την εργοδοσία αλλά και το πολιτικό προσωπικού που υπηρετεί τα συμφέροντα της και από κοινού την βλέπουν σαν μια «χρυσή» ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν όλους τους διακαείς πόθους τους σε βάρος της εργατικής τάξης.

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου