Του Πάρι Καρβουνόπουλου
Δεν έχουν μείνει παρά ελάχιστες μέρες για τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει το γνωστό της παιχνίδι. Αυτό που θα της δώσει την αφορμή να ζητήσει άφεση αμαρτιών και αποφυγή των οικονομικών κυρώσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το Oruc Reis αποσύρθηκε στο λιμάνι της Αττάλειας, ο Πρόεδρος Ερντογάν αρχίζει να καλεί τους πάντες σε διάλογο και η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατηγορεί τη χώρα μας με αστείες αιτιάσεις, όπως ότι εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, με αφορμή τη διοργάνωση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» αλλά και το πρόσφατο περιστατικό νηοψίας σε ύποπτο πλοίο τουρκικής σημαίας από πλοία της επιχείρησης IRINI.
Η Τουρκία με άλλα λόγια, επιχειρεί και πάλι να εξαπατήσει, και να χειραγωγήσει. Μετά από την άκρως προκλητική και πέρα ως πέρα παράνομη συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, μία συμπεριφορά που την έχει φέρει απέναντι σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, θέλει τώρα πάση θυσία να «την βγάλει καθαρή» για μία ακόμη φορά όπως τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τη Σύνοδο Κορυφής. Γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δύναμη να δώσει τη χαριστική βολή στην καταρρέουσα οικονομία της. Ξέρει ότι αυτή τη στιγμή κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις παράνομες πράξεις της. Αν μιλούσαμε για ανθρώπους, θα μπορούσαμε να προεξοφλήσουμε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, αφού τα γεγονότα δεν επιδέχονται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, παράνομες NAVTEX, παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, “Γαλάζιες Πατρίδες”, Αγία Σοφία, Βαρώσια, απόπειρα εισβολής στην Ελλάδα με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Επί ένα χρόνο τώρα η Τουρκία έχει αναγκάσει τη χώρα μας, λόγω των συνεχών της προκλήσεων, να είναι σε συνεχή πολεμικό συναγερμό. Και ξαφνικά, όπως ακριβώς και τον Σεπτέμβριο, σήμερα επιχειρεί να «φορέσει τον φερετζέ» της καλής συμπεριφοράς. Και από εκεί που για τον Πρόεδρο Ερντογάν η Ευρώπη ήταν αμαρτωλή και έπρεπε να πληρώσει για τις αμαρτίες της, τώρα αίφνης μεταμορφώνεται και η Τουρκία «οραματίζεται» τον εαυτό της ως αναπόσπαστο κομμάτι της.
Είναι πραγματικά τέτοιο το μέγεθος της υποκρισίας και της κουτοπονηριάς της που αν αυτή η συμπεριφορά λάμβανε χώρα σε διαπροσωπικό επίπεδο, τότε το άτομο που θα ενεργούσε όπως κάνει η Τουρκία θα θεωρείτο διαταραγμένη προσωπικότητα, αφού θα είχε την «ικανότητα» να αλλάζει την συμπεριφορά του συνεχώς, όπως ο χαμαιλέοντας το χρώμα του, και κατά το δοκούν στην προσπάθεια του να εξαπατήσει τους πάντες. Εδώ όμως μιλάμε για διεθνείς σχέσεις μεταξύ κρατών και δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εδώ ίσως υπάρχουν χώρες που ακόμη και σήμερα θέλουν να δώσουν άφεση αμαρτιών στη γείτονα. Και απλά περιμένουν μία δήλωση καλής συμπεριφοράς εκ μέρους της γείτονος ακόμη και την ύστατη στιγμή για να βγουν μπροστά και να πουν: «Ορίστε, η Τουρκία μετανόησε, ας μην την τιμωρήσουμε!». Όμως αυτοί που σκέφτονται έτσι και επιθυμούν διακαώς να την ρίξουν στα μαλακά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοιες συμπεριφορές, βάζουν φωτιά στα θεμέλια της ίδιας της Ένωσης!
Η τουρκική ηγεσία λοιπόν έχει αρχίζει να παίζει το παιχνίδι της για μία ακόμη φορά. Όμως αυτή τη φορά στις 10 και 11 Δεκεμβρίου το διακύβευμα είναι πιο σημαντικό. Το μήνυμα που θα στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σημάνει την απαρχή είτε της ευθυγράμμισης της Τουρκίας με μία συμπεριφορά σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο, όσο και αν αυτό της προκαλεί ασφυξία, είτε ενός νέου κύκλου προκλητικότητας από μέρους της, με απρόβλεπτες συνέπειες. Γιατί αν μετά τη Σύνοδο Κορυφής δεν υπάρχουν ουσιαστικές κυρώσεις για την γείτονα, θα δούμε μία ακόμη πιο αποθρασυμένη και προκλητική Τουρκία, όπως έχει ξανακάνει άλλωστε! Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η προκλητική και απαξιωτική συμπεριφορά της γείτονος δεν στοχεύει μόνο τη Χώρα μας, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι πλέον έχουν αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα μέσα και από την ανάδυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην καρδιά της Ευρώπης, είναι ευρωτουρκικό και όχι απλά ελληνοτουρκικό.
Η Έλλαδα έχει θέσει το δίλημμα ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων. Οι σκληρές και ουσιαστικές κυρώσεις όπως το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ή η απαγόρευση του δανεισμού προς τις τουρκικές τράπεζες, δεν θα αποτελέσουν μία απόφαση εκδικητική σε διμερές επίπεδο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά το μόνο ουσιαστικά ανασχετικό μέτρο απέναντι σε μία απειλή ορατή, που δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν να εθελοτυφλεί, όσο και αν τον πιέζουν οι οικονομικές ή όποιες άλλες συναλλαγές μπορεί να έχει μαζί της. Ήρθε πλέον η στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν μία απόφαση που θα ενισχύσει την Ένωση και θα την καταστήσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή, όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο!
Πηγή: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου