Ο Ερντογανο-Τραμπισμός βασιλεύει στην Τουρκία ,αλλά μέχρι πότε;

 

Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

Μπορεί η ατμόσφαιρα στο Καπιτώλιο να καθάρισε από τα δακρυγόνα μετά την εισβολή του ακροδεξιού όχλου και ο Τζο Μπάιντεν να επιβεβαιώθηκε ως ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν υπήρχε άλλη χώρα σε όλον τον κόσμο που να «πλημμύρισε» από τόση κακόβουλη χαρά ,όσο η Τουρκία, για την τρομοκρατική επίθεση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. «Η Αμερική καίγεται» ήταν το κορυφαίο trending hashtag στην Τουρκία μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου – μια έκφραση που δεν αντανακλούσε φυσικά την ανησυχία για τα δραματικά γεγονότα, αλλά …χαρά για το χάος.

«Εβραϊκή συνωμοσία » κατά του Τραμπ ανακαλύπτει ο Γιουσούφ Καπλάν, αρθρογράφος της Yeni Safak και ένθερμος οπαδός του προέδρου Ερντογάν. «Όλα αυτά γίνονται γιατί ο Τραμπ προσπάθησε να απελευθερώσει την Αμερική από την κατοχή και τον ζυγό της εβραϊκής δύναμης. Παρ` ότι έκανε μεγάλες παραχωρήσεις στους Εβραίους ,αυτοί τις πήραν, τις έβαλαν στις τσέπες τους και δεν δίστασαν να βάλουν το όπλο στον κρόταφο του Τραμπ! Δεκάρα δεν έδωσαν γι` αυτόν» υποστηρίζει ο Τούρκος αρθρογράφος χωρίς να φοβάται ότι γίνεται περίγελως!

Ακόμη πιο θρασύς ο σχολιαστής της Turkiye , Σουλεϊμάν Οζιρλίκ, εξανίσταται γιατί -όπως λέει- «όλοι στην Αμερική κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα και υποστηρίζουν ότι πρέπει να καθαιρεθεί ως ηθικός αυτουργός γι` αυτό που συνέβη, επειδή προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων…Ενώ δεν λένε τίποτα για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς που σκότωσε 53 άτομα», αναφερόμενος ξεδιάντροπα στον φυλακισμένο χωρίς δίκη εδώ και τέσσερα χρόνια πρώην πρόεδρο του φιλο-Κουρδικού κόμματος HDP.

Η Τουρκική πολιτική και δημοσιογραφική ελίτ δεν κρύβει άλλωστε τον παραλληλισμό ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο Ερντογάν. Δεν είναι απλά η στενή φιλία και ο αλληλοθαυμασμός που συνέδεε τους δύο άνδρες, με αποτέλεσμα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να προστατεύει τον Ερντογάν από μια σειρά κυρώσεων στη διάρκεια της θητείας του. Είναι κυρίως η κοινή πολιτική και αυταρχική συμπεριφορά των δύο ανδρών που τους ένωνε. Η απέχθεια στη δημοκρατία, η καταστολή κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, η υποταγή των θεσμών στα ιδιοτελή συμφέροντάς τους, ήταν η κοινή κόκκινη γραμμή που διέτρεχε την διακυβέρνηση Τραμπ και Ερντογάν. Για αυτό και ο Τραμπισμός θα συνεχίσει να βασιλεύει στην Τουρκία όσο καιρό παραμένει πρόεδρος ο Ερντογάν. «Ίσως το Twitter να αναστείλει τον λογαριασμό του Ερντογάν, όπως έκανε και με τον Τραμπ» γράφει μάλιστα ,ειρωνικά, η φιλο-κυβερνητική Sabah.

Δεν αποκλείεται άλλωστε οι οπαδοί του Ερντογάν να ετοιμάζονται να μιμηθούν τον ακροδεξιό όχλο του Τραμπ, όταν έλθει η ώρα και ο Τούρκος Πρόεδρος χάσει τις εκλογές και υποχρεωθεί να παραδώσει την εξουσία!

Κατάσταση πολιορκίας στην Πόλη

Δεν είναι τυχαίο που το αγγλόφωνο τουρκικό τηλεοπτικό δορυφορικό δίκτυο TRT World, που σπάνια δίνει φωνή στην αντιπολίτευση της Τουρκίας, υπερηφανεύτηκε ότι πήρε συνέντευξη του Ενρίκε Τάριο, του Αμερικανού νέοφασίστα ηγέτη της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys! Ο Ενρίκε Τάριο συνελήφθη μεν τρεις ημέρες πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο αλλά αφέθηκε αμέσως ελεύθερος για να την …οργανώσει .Ο 36χρονος Τάριο κατηγορείται για σειρά βίαιων και ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον Αφροαμερικανών. Ναι , απ` αυτόν τον νεοφασίστα που σπέρνει το ρατσιστικό μίσος στην Αμερική ,επαίρεται ότι πήρε συνέντευξη το τουρκικό TRT …«Για την τουρκική κυβέρνηση, όπως και άλλα αυταρχικά καθεστώτα, ήταν μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο» λέει ο αναλυτής Νίκολας Ντάνφορθ στην ιστοσελίδα Al-Monitor.

Τι διαφορά έχει άλλωστε η αντιμετώπιση των διαδηλωτών στην Τουρκία του Ερντογάν, από την Αμερική του Τραμπ; Τόλμησαν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου να διαδηλώσουν κατά του διορισμού με Προεδρικό διάταγμα του 50χρονου Μελίχ Μπουλού -στενού φίλου του Ερντογάν-ως πρύτανη; Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 30 φοιτητές ,πραγματοποιώντας επιδρομές στα σπίτια τους ,σε 13 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel περιγράφει τις εικόνες σε αντάποκρισή της από την Κωνσταντινούπολη: «Η τουρκική αστυνομία πολιόρκησε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων απέκλεισαν την κύρια είσοδο του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Τετάρτης . Οι αντλίες νερού ήταν έτοιμες, οι αστυνομικοί με τα τουφέκια τους έτοιμα, πήραν θέσεις. Ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από την πανεπιστημιούπολη, ενώ στους γύρω δρόμους είχαν τοποθετηθεί από την αστυνομία εμπόδια για να αποτραπεί η συγκέντρωση των διαδηλωτών μπροστά από την πύλη». Ο εχθρός λαός…

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται γιατί ο εκλεκτός Πρύτανης του Ερντογάν δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να εκλεγεί ως …εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εκτός από την πίστη του στον Ερντογάν, ο νέος Πρύτανης δεν έχει καν αναγνωρισμένα προσόντα για τη διεύθυνση ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Τουρκίας. Οι επικριτές τον κατηγορούν μάλιστα ότι έχει αντιγράψει τη διδακτορική του διατριβή! Το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι ένα κέντρο φιλελεύθερης σκέψης από το οποίο έχουν αποφοιτήσει σχεδόν όλα τα μέλη της φιλο-δυτικής ελίτ της Τουρκίας.Όμως πολλοί φοβούνται τώρα ότι ο υποστηρικτής του Ερντογάν , πρύτανης, θα επιχειρήσει να τερματίσει αυτήν την παράδοση.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πάντως ,υπήρξαν παραιτήσεις πανεπιστημιακών ,όπως ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ζαφέρ Γενάλ ο οποίος με ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο Linkedin,κατήγγειλε ότι «δεν ήταν δυνατόν να βλέπει ένα πανεπιστήμιο με αλυσίδες στην πύλη και την αστυνομία να εισβάλει στην πανεπιστημιούπολη»

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ανακοίνωση των διδασκόντων του περίφημου πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους συναδέλφους τους και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου «που αγωνίζονται να στηρίξουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημοκρατία στο πανεπιστήμιο…Καταδικάζουμε την αστυνομική βία και τις συλλήψεις εναντίον των φοιτητών και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν την ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτονομία των θεσμών» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ανακοίνωση συμπαράστασης από κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο…

Ο Ερντογάν φοβάται λαϊκή εξέγερση

Ο αυταρχισμός που επιδεικνύει ο Ερντογαν απέναντι στους φοιτητές δεν είναι τυχαίος. «Ο Τούρκος πρόεδρος φοβάται μια λαϊκή εξέγερση ,όπως οι διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, το 2013» γράφει η Tagesspiegel.

Τα «παπαγαλάκια» του Ερντογάν στον Τύπο «ανακάλυψαν» στην αντίδραση των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών του Βοσπόρου «αντικυβερνητική και τρομοκρατική δράση» με στόχο τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ,αξίωσε την παραδειγματική τιμωρία των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που έχασαν τη δουλειά τους με κυβερνητικά διατάγματα γιατί δήθεν μετείχαν στο πραξικόπημα του 2016, αρχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους. Πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν για την άδικη μεταχείριση τους από την τουρκική κυβέρνηση. Ο βουλευτής του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου από το Κοτσάελι δήλωσε ότι ενάμισι εκατομμύριο πολίτες έχουν υποστεί καταστροφή από την πολιτική αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν. «Δεν έχουμε μείνει μόνο άνεργοι, αλλά μας έχουν αφαιρεθεί και όλα μας τα δικαιώματα», δήλωσε η Εμινέ Γιουζγκέζ, απολυμένη δημόσια υπάλληλος.

«Τεράστιο ναζιστικό στρατόπεδο»

«Για εμάς, η Τουρκία μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ναζιστικό στρατόπεδο και είμαστε οι φυλακισμένοι της »,λέει η Εμινέ Γιουζγκέζ. Στο δελτίο Τύπου που αναγνώστηκε στη συγκέντρωση τονίζεται ότι 3.932 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί με προεδρικά διατάγματα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.Την ίδια ώρα το καθεστώς διπλασίασε από τότε τους δικαστές και τους εισαγγελείς στη χώρα, διορίζοντας πάνω από 10.000 φίλα προσκείμενους στο καθεστώς. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, τα τελευταία έξι χρόνια ένας αριθμός ρεκόρ ατόμων διώχθηκαν για προσβολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πολλούς από τους κατηγορούμενους να είναι ανήλικοι. Η ιστοσελίδα “Arab News” γράφει ότι συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 128.872 δικαστικές έρευνες για προσβολή του Τούρκου προέδρου ,εκ των οποίων 27.717 υποθέσεις εκκρεμούν σε ποινικά δικαστήρια και 9.556 πολίτες οδηγήθηκαν στη φυλακή. Το ίδιο διάστημα, ασκήθηκε δίωξη σε 903 ανήλικους – μεταξύ 12 και 17 ετών! Οι 264 ήταν μάλιστα παιδιά μεταξύ 12 και 14 ετών!.

Οι ποινές για την προσβολή του Προέδρου κυμαίνονται από ένα έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

«Το 2021,θα είναι έτος όλων των κινδύνων για τον Ερντογάν» γράφει η γαλλική Le Monde. «Η οικονομική ύφεση και η υγειονομική κρίση έχουν υπονομεύσει τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου στη χώρα του, και παρά τις επιτυχίες του στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στο εσωτερικό αντιμετωπίζει πολιτική παρακμή και στη διεθνή σκηνή εμφανίζεται απομονωμένος» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Θα μπορέσει ο Ερντογάν να ανακτήσει την επαφή με το απογοητευμένο εκλογικό σώμα; Μπορεί να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των παραδοσιακών συμμάχων του; Με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι πολύ εύκολο, παρά τα «δίχτυα» που έχει ρίξει ήδη ο Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Μόνο στο Βεερολίνο και την Ανγκελα Μέρκελ ελπίζει πλέον ο Τούρκος πρόεδρος ,αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος πνέει πολιτικά τα λοίσθια ,αφού δεν θα μετάσχει στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Μήπως είναι λοιπόν ώρα και η Αθήνα να ασκήσει πολύ πιο πιεστική πολιτική στον Σουλτάνο, αντί να σύρεται σε εφ` όλης της ύλης και αγνώστου περιεχομένου διερευνητικές διαπραγματεύσεις ;

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου