Αμερική η πρώτη επανάσταση συμβαίνει τώρα

 

Του Πωλ Κρέιγκ Ρόμπερτς (Paul Craig Roberts)

[Για τους πρώτη φορά αναγνώστες του επιβάλλεται η πληροφορία ότι ο αρθρογράφος είναι Αμερικανός, πρώην υπουργός οικονομικών, πανεπιστημιακός καθηγητής, συγγραφέας, πρώην αρχισυντάκτης στην Γουόλ Στρητ Τζέρναλ (Μαντείο της διεθνούς Οικονομίας),αρθρογράφος διεθνούς εμβέλειας και στόχος του κατεστημένου της παγκοσμιοποίησης.)

Μετάφραση/εισαγωγή: Μιχαήλ Στυλιανού

Ακούστε με και θα καταλάβετε τον τίτλο.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ εξέγερσης και επανάστασης. Μια εξέγερση είναι αυτό που συνέβη στις δεκατρείς (βρετανικές) αποικίες (στην Αμερική) στα τέλη του 18ου αιώνα. Μια επανάσταση είναι αυτό που συνέβη στη Ρωσία το 1917.

Μια εξέγερση εκδηλώθηκε στις αποικίες, επειδή οι υπήκοοι του βασιλιά στις υπόκειντο σε διαφορετική μεταχείριση από την άποψη του Συντάγματος και του Νόμου από τους υπηκόους του βασιλιά στην Αγγλία. Οι άποικοι δεν είχαν καμία εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο και κανένα λόγο στον τρόπο διακυβέρνησής τους

Η εξέγερση οδήγησε σε πολιτική ανεξαρτησία, αλλά όχι σε αλλαγή του συστήματος πεποιθήσεων. Οι άποικοι κράτησαν στην πίστη στο κράτος δικαίου στο οποίο η κυβέρνηση θεωρείται υπεύθυνη και στις νομικές αρχές του William Blackstone*. Οι νομικές και πολιτικές αρχές για τις οποίες οι Άγγλοι είχαν αγωνιστεί από τη Magna Carta έως την Ένδοξη Επανάσταση του 1688, η οποία καθιέρωσε την εξουσία του λαού να κυβερνά μέσω εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο, κατοχυρώθηκαν στο Σύνταγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το Σύνταγμα. Εάν το Σύνταγμα παραμεριστεί και δεν ακολουθηθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διαφορετική οντότητα.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η απόσπαση από το Σύνταγμα είναι μια επαναστατική πράξη σε σύγκριση με την εξέγερση του 18ου αιώνα που απαιτεί ίση μεταχείριση για τους Άγγλους αποίκους.

Η ουσία μιας επανάστασης είναι η κατάρρευση του συστήματος πεποιθήσεων που κρατούν μια χώρα ενωμένη.

Μια επανάσταση είναι αυτό που συνέβη στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 1917. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Τσάρος ανατράπηκε από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Ο Τσάρος ανατράπηκε από την κατάρρευση του συστήματος πεποιθήσεων που καθόριζε την Τσαρική Ρωσία. Η κατάρρευση του συστήματος πεποιθήσεων είχε ως αποτέλεσμα την Επανάσταση του Φεβρουαρίου. Ο στρατός του Τσάρου τον ανάγκασε να παραιτηθεί τον Μάρτιο. Σοσιαλιστής Επαναστάτης, ο Αλεξάντερ Κερένσκι έγινε πρωθυπουργός μιας προσωρινής κυβέρνησης.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση των Μπολσεβίκων έγινε εναντίον αυτής της προσωρινής κυβέρνησης. Δεν ήταν επανάσταση, γιατί η επανάσταση είχε ήδη συμβεί. Ήταν μια αποκαθήλωση. Το ερώτημα των Μπολσεβίκων προς την προσωρινή κυβέρνηση ήταν: “Ποιος σε εξέλεξε;” Η προφανής απάντηση ήταν ότι είχαν επιλεγεί οι ίδιοι.

Εάν τεθεί εδώ η ίδια ερώτηση, η απάντηση του αμερικανικού κατεστημένου είναι η ίδια με την απάντηση της ρωσικής προσωρινής κυβέρνησης.

Η δομή των πεποιθήσεων που προσδιόριζαν την Τσαρική Ρωσία καταστράφηκε από τους Ρώσους φιλελεύθερους που χρησιμοποίησαν την ανάγκη του Τσάρου για την υποστήριξή τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον της Γερμανίας για να εξαναγκάσουν την εγκαθίδρυση μιας Συνταγματικής Μοναρχίας, όπως υπήρχε στην Αγγλία, όπου ο μονάρχης διατήρησε κάποια εξουσία, αλλά η νομοθεσία ήταν στα χέρια ενός κοινοβουλίου. Αντί για πηγή του νόμου, ο μονάρχης ήταν υπόλογος στο νόμο.

Οι Ρώσοι φιλελεύθεροι επέμεναν φανατικά στο πρόγραμμά τους. Στην επιδίωξη τους, έγιναν όλο και πιο επιθετικοί στις καταδίκες τους για την αντίσταση του Τσάρου. Αγνοώντας ή περιφρονώντας την υπόσχεση του Τσάρου προς τον πατέρα του να μην αλλάξει τη Ρωσία με παραίτηση από την εξουσία, οι καταγγελίες των φιλελευθέρων έγιναν ανησυχητικές για τη μάζα του ρωσικού λαού, ο οποίος συνέχισε να αναμένει αντίποινα από τον Τσάρο εναντίον εκείνων που διαπράττουν ανταρσία εναντίον του.
Αλλά ο Τσάρος δεν θα μπορούσε να αντεπιτεθεί, γιατί χωρίς τους φιλελεύθερους και τις οργανώσεις τους η πολεμική προσπάθεια θα εξασθενούσε. Ο Τσάρος δεν συνειδητοποίησε τον αντίκτυπο στον πληθυσμό των αναπάντητων κατηγοριών. Οι Ρώσοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες πρέπει να είναι αληθινές καθώς ο Τσάρος απέτυχε να ενεργήσει εναντίον των κατηγορούμενων του.

Σας έδωσα μια σύντομη εξήγηση. Μπορείτε να έχετε την πλήρη ιστορία, αν μπορείτε να βρείτε ένα αντίγραφο της «Ρωσίας 1917, Η Επανάσταση του Φεβρουαρίου» από τον George Katkov.

Ως μεταπτυχιακός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γνώρισα τον Τζορτζ Κάτκοφ και επωφελήθηκα από πολλές συζητήσεις μαζί του. Ο Κάτκοφ ήταν τιτλούχος μια έδρας στο Κολέγιο του Saint Antoine, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ήταν στο Κολέγιο του Saint Antoine που κανόνισε για μένα να δώσω μια ειδική διάλεξη στην Οξφόρδη στις 20 Ιανουαρίου 1969, ένα ξεχωριστό προνόμιο για έναν μεταπτυχιακό φοιτητή. Ακόμα και τότε η αλήθεια έπρεπε να παλέψει για να ανοίξει τον δρόμο της. Τώρα έχει ελάχιστες πιθανότητες.

Αυτό μας φέρνει στην Πρώτη Επανάσταση της Αμερικής που ξετυλίγεται τώρα. Πώς προέκυψε; Προέκυψε επειδή δεκαετίες νεοφιλελεύθερων επιθέσεων στο όνομα μιας «προοδευτικής ιδέας» ή άλλης κατέστρεψε τη δομή των πεποιθήσεων που καθορίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα μπορούμε να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια, αν τα ανοίξουμε, ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ακαδημαϊκή ελευθερία, ελευθερία του λόγου, ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, ιδιωτικός βίος, την δίκαιη δίκη. Οι άνθρωποι απολύονται από τις δουλειές τους και καταδικάζονται σε οικονομικό κίνδυνο επειδή απλώς εκφράζουν τις απόψεις τους ή παρευρίσκονται σε λάθος συλλαλητήριο ή χρησιμοποιούν επίμαχες αντωνυμίες. Εκείνοι που επιμένουν σε έντιμες εκλογές, στην ακεραιότητα της Δημοκρατίας δαιμονοποιούνται ως εχθροί της Δημοκρατίας.

Εκκρεμεί ολόκληρη νομοθεσία που θα χρησιμοποιηθεί για να ορίσει ως ανατρεπτική οποιαδήποτε διαφωνία από την εκδοχή του κατεστημένου. Στη λίστα μπορείτε να προσθέσετε. Αλλά ένας μακρύς κατάλογος δεν είναι απαραίτητος για να δείξει ότι κανένας σημαντικός θεσμός στην Αμερική δεν πιστεύει πλέον στις ελευθερίες και στις προστασίες που εγγυάται το Σύνταγμα των ΗΠΑ ή στην ίδια τη Δημοκρατία. Ούτε τα πανεπιστήμια, οι δικηγορικοί σύλλογοι, τα μέσα ενημέρωσης, τα δικαστήρια, τα πολιτικά κόμματα ή το Κογκρέσο.

Είναι αυτή η καταστροφή της πίστης που αποτελεί την Πρώτη Αμερικανική Επανάσταση. Οι συνέπειες δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως αισθητές.

* Ο William Blackstone (1723-1780), Άγγλος Νομοδιδάσκαλος θεωρείται ο αναστηλωτής της νομικής επιστήμης στην χώρα του.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου