Του Γιώργου Καλούμενου
Αστρονομικά κέρδη, πέρα από κάθε φαντασία, υπόσχονται τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα ανέπτυξαν. Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους της Αμερικής, τα έσοδα που αναμένεται να έχουν οι Pfizer, Moderna, BioNTech θα φτάσουν μόνο για φέτος τα 32 δισ. δολάρια.
Στο ποσό μάλιστα αυτό οι αναλυτές δεν υπολογίζουν πιθανές φοροελαφρύνσεις ή άλλες κρατικές διευκολύνσεις που μπορεί να υπάρξουν προς τις εταιρείες ως «επιβράβευση» στον αγώνα τους κατά της πανδημίας.
Για να δώσουμε ένα δείγμα τού μεγέθους τού εν λόγω ποσού θα αναφέρουμε ότι 32 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα συνολικά από το ταμείο ανάκαμψης ως αντιστάθμισμα για τις εφιαλτικές επιπτώσεις στην οικονομία από το ξέσπασμα της πανδημίας. Αλλά το ποσό αυτό η Ελλάδα δεν θα το λάβει μέσα σε έναν χρόνο, αλλά σε βάθος δεκαετίας, εάν βεβαίως τηρήσει κάποιες προϋποθέσεις.
Εκτοξεύτηκε η Moderna
Κι αν για παράδειγμα για την Pfizer, που ήταν ήδη φαρμακευτικός κολοσσός, τα κέρδη αυτά απλώς θα προστεθούν στα ήδη υφιστάμενα, για τις σχετικά άγνωστες μέχρι πριν από λίγο καιρό στο ευρύ κοινό εταιρείες, όπως η Moderna και η BioNTech, η εξέλιξη αυτή αλλάζει δραστικά τα οικονομικά δεδομένα τους.
Κυριολεκτικά το εμβόλιο της Moderna έχει μετατρέψει μια σχεδόν άγνωστη εταιρεία σε κολοσσό και οι μετοχές της έχουν φτάσει στα ύψη. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Moderna αναμένεται να κερδίσει 13,2 δισ. δολάρια από το εμβόλιο κατά της Covid-19 το επόμενο έτος. Πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό για μια εταιρεία που είχε έσοδα μόλις 60 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις το 2019.
650% πάνω η BioNTech
Επίσης η επιτυχία του εμβολίου άλλαξε άρδην την τύχη της BioNTech και τις περιουσίες των ιδρυτών της, που έγιναν ζάπλουτοι. Από την εισαγωγή στον δείκτη Nasdaq της Νέας Υόρκης το 2019, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 650%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της να ξεπερνά ακόμα και αυτήν της εδραιωμένης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, μιας από τους στυλοβάτες του χρηματιστηριακού δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως η γερμανική εταιρεία, όπως αναφέρουν σχετικά οι Financial Times, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πόσα έσοδα αναμένει από τη διάθεση του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά γνωστοποίησε πως αναμένει πωλήσεις αξίας 15 δισ. δολαρίων μόνο το 2020, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κέρδη σχεδόν 4 δισ. δολαρίων.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, και συγκεκριμένα πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε τις εργασίες για το εμβόλιο, η BioNTech είχε ήδη σωρεύσει από την ίδρυσή της ζημίες 425 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως οι BioNTech και Pfizer συνήψαν συμφωνία στη βάση του 50/50 τον Μάρτιο του 2020, ενώ ειδικά με την Κίνα η πρώτη έχει ξεχωριστό συμβόλαιο για την προμήθεια του εμβολίου.
Η Pfizer ήταν ήδη κολοσσός
Αλλά και τα συνολικά έσοδα της Pfizer από τα εμβόλια, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αναμένεται να κυμανθούν γύρω από τα 19 δισ. δολάρια. Επίσης η εταιρεία αναμένεται να λάβει περισσότερα από 9,3 δισ. δολάρια ως έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού για το 2022 και το 2023, καθώς ο κόσμος θα συνεχίσει να εμβολιάζεται.
Πάντως η σημαντική ανακάλυψη του εμβολίου δεν προκάλεσε μεγάλη άνοδο στην τιμή της μετοχής της, επειδή πρόκειται για φαρμακοβιομηχανία κολοσσό. Έτσι οι μετοχές της αυξήθηκαν μόλις 12% το 2020. Ωστόσο τα αναμενόμενα έσοδά της από το εμβόλιο του κορωνοϊού ξεπερνούν για το 2021 αυτά των πωλήσεων του εμβολίου της πνευμονίας που δημιούργησε, με τα έσοδα από το τελευταίο να υπολογίζονται σε 5,8 δισ. δολάρια.
Το κύριο θέμα συζήτησης στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ είναι για πόσο καιρό τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα αποτελούν κύρια πηγή εσόδων γι’ αυτές τις εταιρείες. Είναι ακόμη άγνωστο για πόσο διάστημα τα εμβόλια θα παρέχουν προστασία και πόσο συχνά τα άτομα θα πρέπει να εμβολιάζονται.
Αναλυτής της Morgan Stanley δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον λίγα χρόνια παρακολούθησης για να κατανοήσουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας είναι πιθανό να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό των πληθυσμών υψηλού κινδύνου και ηλικιωμένων.
Χρυσά κέρδη και για τα γερμανικά funds
Από τους μεγάλους κερδισμένους των εμβολίων είναι και τα γερμανικά επενδυτικά επιχειρηματικά κεφάλαια της MIG, τα οποία είχαν την... προνοητικότητα να τοποθετήσουν 13 εκατ. ευρώ στην BioNTech.
Τα επενδυτικά κεφάλαια της MIG, η οποία κατείχε σχεδόν το 6% της BioNTech, πούλησαν σχεδόν 11 εκατομμύρια μετοχές τούς μήνες μετά την πανδημία. Οπότε το μερίδιό τους περιορίστηκε στο 1%, ενώ οι ωφελημένοι από τη διαδικασία αυτή είναι χιλιάδες μικροεπενδυτές Γερμανοί και Αυστριακοί. Οι εν λόγω είχαν κατά μέσον όρο τοποθετήσει στα κεφάλαια βιοεπιστημών και τεχνολογίας της MIG περί τα 20.000 ευρώ.
Έτσι η MIG διέθεσε πρόσφατα στους μετόχους της το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία της, της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, αφού πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της στη γερμανική εταιρεία.
Συγκεκριμένα η MIG δήλωσε ότι οι επενδυτές της, που είχαν τοποθετήσει κεφάλαια στην BioNTech, θα λάβουν περίπου 340 εκατ. ευρώ φέτος, πέραν των 260 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις του 2020. Η δε απόδοση έναντι της αρχικής της επένδυσης είναι της τάξεως των 4.500%.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου