Αίσχος: Στημένο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για τους εμβολιασμούς-δημοσιογραφική ντροπή

 

Του Βαγγέλη Βαλαβάνη *

«Σφουγγαρίζουν σάλια, ανάβουν μανουάλια, τα χάλια κάτω απ΄ το χαλί να αποσβεστούν τσουβάλια…» όπως λέει και ο στίχος του νέου τραγουδιού-μανιφέστου του Μιθριδάτη, που ταιριάζει τόσο στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και σε ένα ακόμη στημένο «διαμαντάκι» στο καθημερινό πρωινό του.  

Γενικά με τον ΣΚΑΪ για λόγους ψυχικής υγείας καλό είναι να μην ασχολείσαι, εκτός αν επιθυμείς να γίνεις η επόμενη μασκότ των Zanax. Η παραπληροφόρηση, η πλήρης κατάλυση και ο βιασμός της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι εδώ και καιρό τα συστατικά στοιχεία στο DNA του καναλιού του Φαλήρου. Κάτι σαν ένα μεγάλο πλυντήριο κοντά στη θάλασσα που δέχεται μόνο μπλε ρούχα, κυρίως αντιπροέδρους με τσιριχτές φωνές και νύφες πρωθυπουργών να λένε τις ειδήσεις. Αλλά ένας ξεχωρίζει… το καθημερινό πρωινό, «ΣΗΜΕΡΑ», με τον κ. Δημήτρη Οικονόμου και την κα. Μαρία Αναστασοπούλου να έχουν αποδείξει πως μπορείς να ξεπεράσεις και τον απόπατο του πιο βαθιού οχετού.  

Και τότε, γιατί ρε φίλε μας γράφεις για αυτό; Γιατί αξίζει που και που, είτε για να γελάσουμε, είτε για να εκνευριστούμε -και πολύ περισσότερο για να γνωρίζουμε- να έχουμε το νου μας σε κάθε γελοία στημένο ρεπορτάζ, που απλά επιθυμεί να ευλογήσει τα γένια της κάθε εξουσίας (και η Λίστα Πέτσα να θυμίσω πως έχει δώσει πάνω από 1.000.000 ευρώ στον ΣΚΑΪ). Γιατί κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά τη νοημοσύνη και να κάνει κουρελόχαρτο την αμερόληπτη πρόσβαση όλων μας στην (αντικειμενική) Ενημέρωση.

Και ναι, ακόμα και για τον εμβολιασμό βρήκαν να ευλογήσουν τα γένια της κυβέρνησης στο πρωινό του ΣΚΑΪ. Προχτές το πρωί σε μια live σύνδεση η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» για να κάνει ρεπορτάζ… ξαφνικά, ενθουσιασμένος και καλοντυμένος ένας κύριος εμφανίστηκε και -ούτε γραμμένα να τα είχε- άρχισε να λέει: «Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Άψογα όλα, μπράβο. Συγχαρητήρια».  

Ο κ. Δημήτρης Οικονόμου θα συμπληρώσει αμέσως: «Ορίστε, ορίστε σοβαρός άνθρωπος. Κάντε τον σποτ τον κύριο! Μπράβο του!». Πάλι καλά που έχουμε και τον κ. Οικονόμου να ορίζει το σωστό και το λάθος. Ποιος ήταν όμως ο «σοβαρός άνθρωπος» άραγε; Μα συνδικαλιστής της Νέας Δημοκρατίας. Γελάτε; Λογικό. Εκνευρίζεστε; Επίσης λογικό. Γιατί μόνο θυμό μπορεί να προκαλέσει τόση υποκρισία.  

Ο εμβολιασμένος πολίτης είναι ο κ. Γιάννης Σιαμπάνης, πρόεδρος του Συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής, ενώ όπως αποκάλυψε το documento.gr, είναι και επικεφαλής του «γαλάζιου» συνδυασμού, «Ενιαία Κίνηση Υπαλλήλων». Η ιστοσελίδα ζήτησε από τον «σοβαρό άνθρωπο που έπρεπε να τον κάνουμε σποτ» μια δήλωση, αλλά ξαφνικά αποφάσισε να γίνει πιο λακωνικός λέγοντας στο site «Κάνετε λάθος!» και έκλεισε το τηλέφωνο. 

Γιατί μέχρι και για τον εμβολιασμό να βγάζεις μέλος της Ν.Δ. να ευλογήσει τη Ν.Δ.; Και ειδικά για τα εμβόλια. Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη, λειτουργεί. Αν και με αργούς ρυθμούς, με πολλά κρούσματα παράλληλα και τον τουρισμό να έχει ανοίξει για την μεγάλη “αρπαχτή”, όμως το κυριότερο θέμα, ο εμβολιασμός καθαυτός πάει καλά… προς τι τα ψέματα και το θράσος; Αν ρίξετε μια απλή ματιά στο προφίλ του πρωθυπουργού θα καταλάβετε το γιατί… Για να παίξουμε με τους αριθμούς του δήθεν τείχους ανοσίας που φτιάχνεται γρήγορα. Γιατί με 17,5% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, δεν το λες και γρήγορο. 


Το 1/3 των ηλικιωμένων δεν έχουν εμβολιαστεί, αυτοί που ήταν και πρώτοι μάλιστα, ενώ ισχυρές αντιστάσεις υπάρχουν και σε διάφορες περιοχές με «αρνητές» του εμβολίου να μην θέλουν να εμβολιαστούν πχ η Σαντορίνη που έχει εμβολιαστεί μόνο σε ένα ποσοστό 65%. Με το 17,5% του πληθυσμού, δηλαδή με 1.924.490 συμπολίτες μας εμβολιασμένους πλήρως και με τις 2 δόσεις, το να λες και να διαδίδεις fake news πως σπάσαμε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών αποτελεί το λιγότερο δημαγωγία. Πλησιάζουμε αύριο-μεθαύριο τα 2.000.000 σε μια διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 28 Δεκεμβρίου του 2020 και έχουμε πληθυσμό 10.724.599 ψυχών. Και για να συγκριθούμε πράγματι με τα καλύτερα, ας μιλήσουμε για το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει εμβολιαστεί το 35,4% των πολιτών, την Ουγγαρία με το 34,1% και τη Σερβία το 27,7%… Μάλλον, όποιος γνωρίζει απλά μαθηματικά και βλέπει τα δεδομένα σε λέει και ψεύτη.

Ο εμβολιασμός, παρά τις αστοχίες της Ε.Ε. προχωράει κανονικά, όχι ως το δήθεν τελευταίο μίλι προς την ελευθερία, όπως ήθελε στις ονειρώξεις-διαγγέλματά του να το αποκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, πρέπει κάπως να δείξουμε πως όλα καλά στη χαρούμενη Ψωροκώσταινά μας, με την όμορφη μιντιακή μας μονοφωνία. Αφιερώνουμε με αγάπη στον «σοβαρό άνθρωπο που έπρεπε να τον κάνουμε σποτ», στον κ. Σιαμπάνη, τον παρακάτω στίχο του νέου τραγουδιού του Μιθριδάτη: 

«Σωστή διατύπωση στην πρόταση με πόρωση κάνει εντύπωση η αποστήθιση με βόθρωση..» 

Όσο για τον Δημήτρη Οικονόμου, καλοφάγωτα τα στημένα ρεπορτάζ σε όσες και όσους έχουν κάνει το λάθος να παρακολουθούν την εκπομπή του. Άραγε τι είναι πιο κίτρινο; Το θράσος που σου πετάνε το ψέμα μες στο πρόσωπό σου ή ο εμετός που σου προκαλεί; Food for thought…


Και για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία… Εντάξει για τον κ. Οικονόμου, μάλλον ο Χρήστος Παππάς ήταν μια απλή παράληψη…ας τον κάνουμε σποτ. (Πηγή: YouTube->Ομάδας Μνήμης)
* Ο Βαγγέλης Βαλαβάνης είναι Συντάκτης και από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είναι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων τον έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. 


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου