Γιατί έρχεται ο Τσαβούσογλου

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί την Αθήνα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Τότε ο Δένδιας έκανε την επίσκεψη για να συντηρηθεί το «κλίμα» της ελληνοτουρκικής επικοινωνίας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, όπως έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποφασίστηκε η «αναθέρμανση» των διερευνητικών συνομιλιών (σε διπλωματικό επίπεδο) και προχωρούσε τάχιστα η δημιουργία του μηχανισμού αποσυμπίεσης των ελληνοτουρκικών εντάσεων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (σε στρατιωτικό επίπεδο), υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

Τότε, λοιπόν, ο Δένδιας, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, είχε φροντίσει να περιγράψει σαφέστατα το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαφορών προσδιορίζοντας με ξεκάθαρο τρόπο τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές».
Με ανάλογο τρόπο οργανώνεται από την Άγκυρα και η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν καν φτάσει στην Αθήνα, έχει ήδη φροντίσει να διατυπωθούν ξεκάθαρα και χωρίς περιθώριο παρερμηνειών οι πάγιες θέσεις για τις περιοχές ενδιαφέροντος της χώρας του: Θράκη, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος.

“Υπάρχουν μόνο Τουρκόπουλα”

Το τουρκικό ενδιαφέρον για τη Θράκη είναι πάγιο, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει την ύπαρξη σημαντικής μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή και τα διαχρονικά λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων, που φρόντισαν να ενισχύσουν τους δεσμούς των μειονοτικών με την Άγκυρα.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Θράκη έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και ως συνάρτηση της σπουδαιότητας την οποία αποκτά η περιοχή εξ αιτίας της αναβαθμισμένης αμερικανικής παρουσίας (βάσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης) στο πλαίσιο της «νέας» ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα και υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Η ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αποτελεί για την Τουρκία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπενθυμίζει την παρουσία της και το «βάσιμο» ενδιαφέρον της στην περιοχή.
Ως προπομπός της επίσκεψης Τσαβούσογλου (και όσων αυτός αναμένεται να επισημάνει κατά την παραμονή του στην Ελλάδα) ακούστηκαν προ ημερών τα όσα είπε ο εταίρος του Ερντογάν στην εξουσία Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιτιθέμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος συνομίλησε διαδικτυακά με 17 μουσουλμάνους μαθητές νηπιαγωγείου στην περιοχή της Ξάνθης με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία.

Στη Θράκη, είπε ο Μπαχτσελί, «δεν υπάρχουν Πομακοχώρια ούτε Ελληνόπουλα, αλλά Τουρκόπουλα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγες μέρες πριν από τις δηλώσεις Μπαχτσελί, στη συμπρωτεύουσα και στη Θράκη βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος προέβη σε ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις για την Ελλάδα και την «καταπίεση» της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι η πληροφορία ότι ο Τσαβούσογλου θα προσθέσει τη Θράκη ως πρώτο σταθμό στη διαδρομή της επίσκεψής του στην Ελλάδα…

“Έχουμε δικαιώματα εδώ”

Λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber, προανήγγειλε «νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε σημεία που εντοπίσαμε ίχνη αερίου».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα κάνουμε νέες γεωτρήσεις σε μέρη όπου έχουμε ίχνη αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ενδείξεις σε μερικά από τα οικόπεδα που κάναμε έρευνες» και πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας του:

«Έχουμε δικαιώματα εδώ, δεν χρειάζεται να συμβιβαστούμε. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Μπορούμε επίσης να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Όταν κοιτάζουμε την ανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή».

Επίδειξη ισχύος

Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι η Άγκυρα φρόντισε η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα να συμπέσει με τη μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021», η οποία πραγματοποιείται ήδη σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου.

Όταν, λοιπόν, την ερχόμενη Δευτέρα ο Τσαβούσογλου θα είναι στην Αθήνα και θα συνομιλεί με τον Έλληνα ομόλογό του, θα βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα, 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περίπου 25.500 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το «μήνυμα» της Άγκυρας δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο…

Η αμερικανική εποπτεία

Με καταγεγραμμένο το αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – με βάση τις θέσεις που διατυπώνουν επισήμως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών – έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την προσπάθεια συντήρησης των ελληνοτουρκικών υποθέσεων σε μια τροχιά συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι την εποπτεία αυτής της διαδικασίας έχει φροντίσει να κρατήσει η Ουάσιγκτον.

Όπως άλλωστε παραδέχτηκε ο σημερινός Αμερικανός εντεταλμένος ανθύπατος στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ σε εκδήλωση του German Marshall Fund με θέμα «Μια νέα εποχή για μια παλιά φιλία: Αμερική και Ελλάδα στον 21ο αιώνα», για την Ουάσιγκτον η εποπτεία των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά είναι καίριας σημασίας ζήτημα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή η αμερικανική διπλωματική ηγεσία παίζει κρίσιμο ρόλο στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, σαφώς μεγαλύτερο απ’ αυτόν που μπορεί να παίξει η Ε.Ε. (δηλαδή η Γερμανία).
Όπως είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης πέρυσι Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν κοντά σε «καταστροφή» εξαιτίας της στάσης της Άγκυρας.

«Ήταν η χειρότερη κρίση από την εποχή των Ιμίων» πρόσθεσε ο Πάιατ, συμπληρώνοντας ότι σήμερα «είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση» και εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λύσουν τα θέματα μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με καταφυγή σε σύγκρουση, που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Συμπέρασμα: Τα δισεπίλυτα προβλήματα προσφέρουν ευκαιρίες για την προώθηση των συμφερόντων των διαμεσολαβούντων. Με άλλα λόγια, «διαίρει και βασίλευε»…

Πηγή : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου