Το καθεστώς Ερντογάν πληρώνει ακριβά τη στενή σχέση με τη μαφία

 

Tου Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

Σε …Κολομβία και επίσημα πλέον εξελίσσεται η Τουρκία. Πολιτικές δολοφονίες, ανεξιχνίαστες επί δεκαετίες ,έρχονται σήμερα στο φως. Στελέχη της κυβέρνησης Ερνγτογάν κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τη μαφία. Γιός του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ καταγγέλλεται ως διακινητής ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Και δημοσιογράφοι απολύονται όταν τολμούν απλά να ρωτήσουν αν όλα αυτά είναι αλήθεια!.

Το καπάκι ενός δυσώδους οχετού έχει ανοίξει για τα καλά στην Τουρκία, απειλώντας πλέον την …μακροημέρευση του ίδιου του πολυχρονεμένου «Σουλτάνου».

Πρωταγωνιστής ένα πρώην αφεντικό της τουρκικής μαφίας ,ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό .

Ο αρχιμαφιόζος Πεκέρ, πρώην ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Ερντογάν που φαίνεται ότι κάπου τα χάλασαν , από το κρησφύγετό του κάπου στα Εμιράτα, έχει ανεβάσει μέχρι τώρα στο YouTube επτά βίντεο διάρκειας μιας ώρας το καθένα, καταγγέλλοντας αποκαλύπτοντας απίστευτα περιστατικά. «Στα βίντεο, ο Πεκέρ κατηγορεί μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και διάφορους συμμάχους του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για σοβαρά εγκλήματα και περιγράφει τη διαμσπχη για την εξουσία και τους εσωτερικές αντιπαλότητες στην τουρκική άρχουσα τάξη», σημειώνει η ιταλική ιστοσελίδα “il Post” .
Σε ένα από αυτά τα βίντεο, ο Πεκέρ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο σκληροπυρηνικός Εσωτερικών και υποψήφιος διάδοχος του προέδρου Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού τον είχε προστατεύσει και του επέτρεψε να φύγει από την Τουρκία ,πριν συλληφθεί. Ο αρχιμαφιόζος ισχυρίζεται ότι αυτός και ο Σοϊλού συνεργάστηκαν για τον χειρισμό πολλών βρώμικων υποθέσεων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών του παρείχε προσωπική συνοδεία και ότι μέσω του ίδιου του υπουργού και άλλων, χειρίστηκε πολλές περίπλοκες και δυσάρεστες καταστάσεις με παράνομα μέσα. Για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι είχε ξυλοκοπήσει μέσα σε αστυνομικό τμήμα έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης επειδή …προσέβαλε την οικογένεια του Ερντογάν! Μετά από όλα αυτά, ο αρχιμαφιόζος λέει ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ τον πρόδωσε, ξεκινώντας έρευνες εναντίον του ,γεγονός που τον ανάγκασε να φύγει από την Τουρκία.
«Μην αμφιβάλλετε, θα δείξω σε ορισμένους τυράννους ότι δεν υπάρχει όπλο πιο επικίνδυνο από έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος να πεθάνει», έγραψε ο αρχιμαφιόζος στο Twitter στις 9 Μαΐου. Η πρόκληση του νονού της μαφίας είναι ακόμη πιο δυσάρεστη και επικίνδυνη για το καθεστώς, καθώς δεν έχει σταματήσει να υπενθυμίζει τη θερμή υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο Ερντογάν από τότε που απελευθερώθηκε πρόωρα από τη φυλακή το 2014, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Τριάντα χρόνια στη μαφία και στην πολιτική

Ο Πεκέρ για περίπου 30 χρόνια ήταν διαβόητος για τις εγκληματικές του δραστηριότητες όσο και για τις σχέσεις του με τον πολιτικό κόσμο και είχε κατηγορηθεί για αμέτρητα εγκλήματα στη ζωή του, από εκβιασμούς μέχρι δολοφονίες. Είναι ακραίος υπερεθνικιστής και με το πέρασμα του χρόνου ,άρχισε να υποστηρίζει τις ακροδεξιές πολιτικές ιδεολογίες .Το 2016 είχε απειλήσει μάλιστα δημοσίως μια ομάδα διανοουμένων που είχαν επικρίνει τον Ερντογάν για το Κουρδικό και ζητούσαν τερματιστούν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των κουρδικών μειονοτήτων: «Θα κάνω το αίμα σας να ρέει σαν ποτάμι. Θα κάνω ντους με το αίμα σας », είχε δηλώσει τότε ο Πεκέρ , απευθυνόμενος στους Τούρκους διανοούμενους.

Αλήθεια ή ψέματα, το γεγονός είναι ότι οι ισχυρισμοί του αρχιμαφιόζου είναι πολύ σοβαροί και πρακτικά αδύνατο να αποδειχθούν. «Βίντεο με βίντεο, στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube, ο αρχιμαφιόζος έχει μπει στο κέντρο των πολιτικών ειδήσεων προσελκύοντας εκατομμύρια Τούρκους χάρη στις αποκαλύψεις του για τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών ηγετών κοντά στην εξουσία και της μαφίας», σημειώνει η Γαλλική Liberation. Οι καταγγελίες Πεκέρ βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Τουρκίας για δύο λόγους:
Πρώτα απ ‘όλα, παρά το γεγονός ότι ο Πεκέρ είναι αρχιμαφιόζος, αποτελούσε μια σημαντική παρουσία στην τουρκική πολιτική ζωή: πριν από τη διαφυγή του από τη χώρα το 2020 , δεν υπήρχε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, που να μην ήταν παρών . Είχε φωτογραφηθεί άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια με πολλά μέλη της τουρκικής άρχουσας τάξης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν.
Δεύτερον, τα βίντεο του Πεκέρ έχουν τεράστια επιτυχία στην Τουρκία: έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές το καθένα και έχουν προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα τα βίντεο του Πεκέρ, που έχουν ξεπεράσει σε θεαματικότητες ακόμη και το Netflix», όπως γράφει η γαλλική Liberation με μπόλικη δόση ειρωνείας.

Ο Πεκέρ λέει μάλιστα ότι χρειάζεται συνεχώς να αλλάζει κρησφύγετο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς έχει φτάσει στη χώρα αυτή του Κόλπου «μια μεγάλη ομάδα από την Τουρκία για να τον συλλάβει ή να τον εξουδετερώσει»

Στο τελευταίο βίντεο ο αρχιμαφιόζος Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο Ερκάν Γιλντιριμ, γιος του πρώην πρωθυπουργού και νυν αντιπροέδρου του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι στέλεχος ενός μεγάλου διεθνούς συστήματος διακίνησης ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον Πεκέρ, ο Ερκάν Γιλντιρίμ επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα δύο φορές εφέτος για να οργανώσει μια νέα διαδρομή μεταφοράς ναρκωτικών, καθώς μετά από μια επιδρομή στην Κολομβία πέρυσι ,οι τοπικές αρχές κατάσχεσαν 4,9 τόνους κοκαΐνης με προορισμό την Τουρκία. Ο Πεκέρ εμπλέκει ακόμη τον Ερκάν Γιλντιρίμ με έναν τουρκοκύπριο επιχειρηματία ,ιδιοκτήτη ξενοδοχείων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο , τον Χαλίλ Φαλιαλί ,ότι τον βοηθάει στο ξέπλυμα των κερδών από παράνομες δραστηριότητες και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Ο πατέρας Γιλντιρίμ διέψευσε φυσικά τις καταγγελίες Πεκέρ λέγοντας ότι ο γιός του πήγε στη Βενεζουέλα για να μοιράσει …μάσκες για την πανδημία. Προκαλώντας φυσικά απίστευτα ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δολοφονίες δημοσιογράφων

Σε άλλο βίντεο ο Πεκέρ κατηγορεί επίσης δύο πρώην αξιωματούχους για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες δύο δημοσιογράφων στη δεκαετία του `90. Ο αρχιμαφιόζος υποστηρίζει ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Μεχμέτ Αγάρ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αριστερού δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτσού το 1993. Ο Μουμτσού ,που εργαζόταν στην εφημερίδα Cumhuriyet, σκοτώθηκε από βόμβα είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του .Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τον Πεκέρ , ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε γιατί ερευνούσε υποθέσεις κρατικής τρομοκρατίας. «Ο Ουγούρ Μουμτσού έγραφε για την τρομοκρατία ,αλλά όταν έθεσε το ερώτημα ποιος επωφελήθηκε από αυτήν, τον καθάρισαν. Ποιος έφτασε πρώτος (στη σκηνή της δολοφονίας); Ο δολοφόνος έφτασε πρώτος », ισχυρίζεται ο αρχιμαφιόζος, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Μεχμέτ Αγάρ.

Ο Πεκέρ κατηγορεί ακόμη τον γιο του Αγάρ, Τόλγκα Αγάρ που είναι σήμερα βουλευτής του Ερντογάν, ότι το 2019 βίασε και σκότωσε μια νεαρή δημοσιογράφο από το Καζακστάν, την Γελντάνα Καχαρμάν και στη συνέχεια με τη βοήθεια του πατέρα του και της αστυνομίας, παρουσίασαν το φόνο ως αυτοκτονία.

Ο Σεντάτ Πεκέρ κατηγορεί επίσης έναν πρώην αντισυνταγματάρχη της διαβόητης Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜIT), τον Κορκούτ Εκέν, ότι διέταξε τη δολοφονία ενός άλλου δημοσιογράφου, του Τουρκοκύπριου Κουτλού Ανταλί ,της αριστερής εφημερίδας Yeni Düzen. Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του το 1996, χωρίς επίσης να βρεθούν ποτέ οι δράστες.

“Θέλουμε να διεξαχθεί έρευνα για τους δολοφονίες του #UgurMumcu και του #KutluAdali ” , ανακοίνωσε η τουρκική Ενωση Δημοσιογράφων την Κυριακή. «Απαιτούμε ,οι ύποπτοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Καλούμε τους εισαγγελείς να κάνουν το καθήκον τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δημοσιογράφων στην Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, Έρολ Οντερόγλου, κάλεσε επίσης τις αρχές να διερευνήσουν τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων . «Το ερώτημα αν είναι αξιόπιστος μάρτυρας ο Πεκέρ ,δεν δικαιολογεί τη σιωπή. # Ατιμωρησία », έγραψε ο εκπρόσωπος της RSF, δίχως φυσικά να πάρει απάντηση. `Η μάλλον πήρε : Ο δημοσιογράφος Μουσάμπ Τουράν, του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, έχασε τη δουλειά του γιατί έκανε το …ατόπημα να ρωτήσει σε συνέντευξη Τύπου δύο υπουργούς για τις καταγγελίες του αρχιμαφιόζου. Ο άτυχος δημοσιογράφος ήταν μάλιστα και μέλος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά αυτό δεν τον έσωσε ,καθώς -όπως απείλησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, «όποιος συκοφαντεί το κράτος, θα πληρώνει το τίμημα»!

Βρώμικο τρίγωνο

«Πρόκειται για ένα βρώμικο τρίγωνο: Πολιτική – Μαφία – Γραφειοκρατία , όλοι περπατούσαν μαζί», γράφει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet .
«Η γραφειοκρατία και η πολιτική ήταν πάντα μαζί ,δίπλα στο οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία .Χωρίς την υποστήριξη των δύο πυλώνων, αυτές οι οργανώσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό το βρώμικο τρίγωνο είναι γνωστό σε όλους» ,σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

Η τουρκική πολιτική ζωή τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε άλλωστε πολύ ταραχώδης: Πραξικοπήματα, μυστικές οργανώσεις που εμπλέκονταν στη λειτουργία του κράτους και γνωστά μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, όπως ο Πεκέρ, αλλά και ο αντίπαλος αρχιμαφιόζος Τσακιτσί , μετείχαν ενεργά ως …πολιτικοί στη δημόσια συζήτηση. Για αυτόν τον λόγο, για πολλούς Τούρκους πολίτες, οι καταγγελίες του Πεκέρ όσο σοβαρές και αναπόδεικτες κι είναι, αν όχι αξιόπιστες, θεωρούνται τουλάχιστον οικείες. Οι κατηγορίες είναι πολλές, και σε ένα σημείο ο Πεκέρ αναφέρει επίσης τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ ,τον γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι διατηρούσε μια καλή σχέση μαζί του που όμως καταστράφηκε από τις συνωμοσίες του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού. Ωστόσο, ένα πράγμα που ο Πεκέρ δεν κάνει ποτέ μέχρι τώρα είναι να κατηγορήσει τον Ερντογάν ή να τον εμπλέξει σε οποιονδήποτε από τους ισχυρισμούς του. Όπως γράφει μάλιστα το αραβικό περιοδικό Al-Monitor , η αντίδραση των κατηγορουμένων και της τουρκικής άρχουσας τάξης ήταν επίσης εκπληκτική: Δεν έκλεισαν το κανάλι του Πεκέρ στο YouTube και οι περισσότεροι υπουργοί ήταν πολύ προσεκτικοί απαντώντας στις κατηγορίες του μαφιόζου, που -όπως λέει- έχει στην κατοχή του κασέτες και ηχογραφημένες συνομιλίες. Μόνο ο Σοϊλού μήνυσε τον μαφιόζο ,αλλά αφού πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του πρώτου βίντεο. Σύμφωνα με τους New York Times , αν και το “Pekergate” δεν έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει άμεσα σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, αποτελεί άλλο ένα πλήγμα κατά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν , που βλέπει τη δημοτικότητά του να βυθίζεται από την κακοδιαχείριση της οικονομίας και της πανδημίας.

Η αίσθηση ατιμωρησίας που διακατέχει τον Τούρκο πρόεδρο και τα στελέχη του AKP, αρχίζει μάλιστα να υποχωρεί ,καθώς η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευνοϊκό για το καθεστώς Ερντογάν, όποτε κι αν διεξαχθούν. Η αποτυχία να αποσιωπηθεί το σκάνδαλο Πεκέρ, εξελίσσεται στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση που αντιμετώπισε ο Ερντογάν μέχρι τώρα…

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου