Τι συζήτησαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ισραήλ

 

Οι ΗΠΑ αξιοποίησαν την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου του Ισραήλ για να αντιληφθούν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης Μπένετ

Της Ηλιάνας Τεβουνά

Aν και αποχαιρετιστήρια, η συνάντηση που είχαν για τελευταία φορά στον Λευκό Οίκο οι πρόεδροι ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, λίγο πριν την λήξη της θητείας του τελευταίου έθιξε καίρια ζητήματα στην ατζέντα των διμερών και περιφερειακών σχέσεων.

Στο τραπέζι τέθηκαν επί τάπητος οι στενές διμερείς σχέσεις, οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (γνωστή ως JCPOA), οι προβληματισμοί του Ισραήλ για τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις δεδομένου του σφοδρού περιφερειακού ανταγωνισμού μεταξύ Τελ Αβίβ-Τεχεράνης, αλλά και η περαιτέρω αύξηση των συμφωνιών του Αβραάμ που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες. Από τις συζητήσεις δεν έλειψε ούτε το παλαιστινιακό παρά τις προσπάθειες της ισραηλινής πλευράς να το υποβαθμίσει…

Μπροστά στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν “εγγυήθηκε” ότι όσο είναι εκείνος πρόεδρος το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Ο Ρίβλιν, που ολοκληρώνει την επταετή θητεία του στις 7 Ιουλίου παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Ισαάκ Χέρτσογκ, μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν εξέφρασε “μεγάλη ικανοποίηση” για τα σχόλια του Αμερικανού ομολόγου του για το Ιράν, αποφεύγοντας περαιτέρω δηλώσεις.

Σύμφωνα με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στη συνάντηση που κράτησε πάνω από μία ώρα η ισραηλινή πλευρά επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στις συνομιλίες Ουάσιγκτον-Τεχεράνης στη Βιέννη απαιτώντας εξηγήσει για το τι ακριβώς εννοεί η αμερικανική πλευρά όταν αναφέρει πως επιθυμεί μία “ισχυρότερη και μακροβιότερη συμφωνία” με το Ιράν.Επέμειναν στην αντίθεσή τους για διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τονίζοντας πως σε περίπτωση εκπνοής των προθεσμιών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή το Ιράν θα επιχειρήσει να αποκτήσει γρήγορα πυρηνικά όπλα γιατί προηγουμένως θα έχουν αρθεί οι οικονομικές κυρώσεις και θα έχει αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.Οι Αμερικανοί ζήτησαν αντιπρόταση από την ισραηλινή πλευρά, η οποία δεν έγινε γνωστό εάν προσφέρθηκε άμεσα.

Οι Ισραηλινοί φέρεται πως ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεχίσει στη γραμμή της προηγούμενης και να προσφέρει βοήθεια στην αύξηση των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες. Η απάντηση που πήραν είναι πως αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως τη συμμετοχή (με κάποιο τρόπο…) των Παλαιστινίων ή με την απομόνωσή τους. Προσπάθησαν δε να καταλάβουν εάν είναι μέσα στις προθέσεις της νέας ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή στη βάση αναζήτησης μίας συμφωνίας δύο κρατών.

Η Ισραηλινή πλευρά (και όχι μόνον ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν) φέρεται να παρέθεσε, σε εκείνη τη φάση, το αποτέλεσμα τελευταίας δημοσκόπησης που δείχνει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς να έχει μόλις το 27% της αποδοχής των Παλαιστινίων πολιτών εν αντιθέσει με τον αρχηγό της ισλαμικής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια που είναι δημοφιλής στο…59% των Παλαιστινίων!

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως υπήρχε μία συνενόηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες ΗΠΑ-Ισραήλ προκειμένου οι όποιες αντιθέσεις να λύνονται στο “παρασκήνιο” και όχι δημοσίως όπως είχε γίνει για παράδειγμα στη δεύτερη θητεία του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου