Του Δημήτρη Μηλάκα
Οι χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα Αθήνα και Άγκυρα και στους οποίους αποτυπώνεται ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) των δύο χωρών, συνοψίζουν τις πάγιες θέσεις τους με τρόπο που ένας «αμερόληπτος τρίτος» θα μπορούσε να αποφανθεί για έναν «δίκαιο» τρόπο διευθέτησης των διαφορών. Από την άλλη πλευρά οι εν λόγω χάρτες, όπως εμφανίστηκαν δημοσίως, περιγράφουν τις δεσμεύσεις των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών να προασπίσουν αυτό που θεωρούν δίκαιο και συμφέρον για τα κράτη τους.
Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή οι χάρτες αξιοποιηθούν ως επιχειρηματολογία σε μια συζήτηση που έχει στόχο την οριστική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνοριακών εκκρεμοτήτων, οι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα προχωρήσουν συμπεφωνημένα βήματα προς ένα διεθνές διαιτητικό όργανο, το οποίο θα αποφανθεί για την τελική αναπροσαρμογή των ΘΧΣ των δύο χωρών.
Με απλούστερα λόγια, έργο του διαιτητικού οργάνου (αν κάποια στιγμή συμπεφωνημένα Αθήνα και Άγκυρα το αναζητήσουν) θα είναι να δώσει απαντήσεις σε ποιον ανήκει τι στην ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθόριο και ποια από τις δύο πλευρές και πού μπορεί να εκφράσει την κυριαρχία της.
Στο (πιθανότερο) σενάριο που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν βρουν την κατάλληλη πολιτικά συγκυρία να προχωρήσουν αποφασιστικά προς μια συμβιβαστική διευθέτηση μέσα από την παραπομπή των διαφορών σε Διεθνές Δικαστήριο, οι χάρτες του ΘΧΣ που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες θα αποτελέσουν τα «χαρακώματα» πίσω από τα οποία οι δύο πλευρές θα οχυρωθούν για να συνεχίσουν τη μάχη που δίνουν εδώ και μισό αιώνα για την κυριαρχία στο Αιγαίο.
Έχοντας κατά νου ότι αυτές οι ελληνοτουρκικές μάχες χαρακωμάτων κάποιες φορές (1978, 1987, 1996, 2020) φτάνουν στο όριο της θερμής αναμέτρησης, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά τι ακριβώς είναι, τι σημαίνει και πού πρακτικά μπορεί να οδηγήσει τα ελληνοτουρκικά ο ΘΧΣ. Με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι αν ο ΘΧΣ μπορεί να «πυροδοτήσει» διευθετήσεις ή συγκρούσεις…
Τι είναι ο ΘΧΣ
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δημοσιοποίηση του ΘΧΣ από την ελληνική κυβέρνηση ήταν μια συμβατική υποχρέωση της χώρας, στο πλαίσιο της Ε.Ε., η οποία μάλιστα είχε καθυστερήσει αρκετό καιρό για να εκπληρωθεί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο ΘΧΣ:
- Αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές.
- Προσδιορίζει τη συμβατότητα και την παράλληλη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων περιοχών και την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων.
- Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Περί των στόχων και της σημασίας του ΘΧΣ οι επίσημες ανακοινώσεις απλώς δημιουργούν σύγχυση. Πίσω από διατυπώσεις όπως «ο στόχος είναι η ομαλή αλληλεπίδραση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων» ή «με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δίνεται η δυνατότητα μίας συντεταγμένης – και όχι αποσπασματικής – οριοθέτησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων» κρύβονται σαφέστερα ζητήματα. Συγκεκριμένα:
- Πού έχει δικαίωμα η χώρα να ερευνήσει και αξιοποιήσει όπως θεωρεί ωφέλιμο τη θάλασσα στην επιφάνεια, τον βυθό και κάτω από τον βυθό.
Τα ελληνοτουρκικά
Κάπως έτσι, λοιπόν, στους χάρτες ΘΧΣ που έδωσαν στη δημοσιότητα Αθήνα και Άγκυρα καταγράφονται τα ελληνοτουρκικά συνοριακά προβλήματα στη θαλάσσια μεθόριο.
Για παράδειγμα, οι εργασίες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου θα μπορούσαν να είναι «νόμιμες», με βάση τον ελληνικό χάρτη, όχι όμως και με τον τουρκικό, ο οποίος έχει σχηματιστεί στη βάση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα σε ΑΟΖ πέραν των έξι μιλίων από τις ακτές τους.
Με αυτό ως δεδομένο (σύμφωνα με τις τουρκικές θέσεις), ο ΘΧΣ στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης δεν μπορεί να είναι ελληνικός, αλλά τουρκικός, και ορίζεται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που έχει ανακοινώσει η Τουρκία με βάση τις νότιες μεσογειακές της ακτές.
Αξίζουν την προσοχή μας τρεις επισημάνσεις, που έχουν να κάνουν με την τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση του ελληνικού χάρτη με τον ΘΧΣ.
- Η δημοσιοποίηση του ελληνικού χάρτη έγινε λίγες ώρες μετά τη «διαρροή» σε τουρκική εφημερίδα του προσχεδίου του ανάλογου τουρκικού χάρτη.
- Η σχετικά ήπια αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας αλλά και του Τύπου της γειτονικής χώρας όταν επισήμως κατατέθηκε ο ελληνικός χάρτης.
- Και, τέλος, η επισήμανση/προειδοποίηση του ίδιου του Ερντογάν περί των ορίων και των κόκκινων γραμμών πίσω από τις οποίες η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Από μια άλλη πλευρά, ωστόσο, μπορεί κάποιος να πει ότι ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να «σεβαστεί» την ελληνική υποχρέωση έναντι της Ε.Ε. για τον ΘΧΣ, καθώς ο Τούρκος ηγέτης περιμένει πολλά (συμμετοχή σε εξοπλιστικά, αναγνώριση της νέας κατάστασης στη Συρία κ.λπ.) σε αυτήν τη φάση από την Ευρώπη.
Γι’ αυτό άλλωστε ο Τούρκος ηγέτης φρόντισε να υπενθυμίσει ότι για την Τουρκία παραμένει αιτία πολέμου τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (ο χάρτης ΘΧΣ είναι σχεδιασμένος με έξι, αλλά υπάρχει αναφορά πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να τα επεκτείνει στα 12).
«Η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «είναι μία χώρα που εμπιστεύεται κάθε γείτονα, κάθε φίλο και κάθε αδελφό. Τέτοιο κράτος είναι η Τουρκία. Όμως, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει χώρα η οποία θα ασκήσει πίεση στα τουρκικά σύνορα και θα θέσει σε δοκιμασία τη φιλία και την εχθρότητα»…
Γι’ αυτό άλλωστε ο Τούρκος ηγέτης φρόντισε να υπενθυμίσει ότι για την Τουρκία παραμένει αιτία πολέμου τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (ο χάρτης ΘΧΣ είναι σχεδιασμένος με έξι, αλλά υπάρχει αναφορά πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να τα επεκτείνει στα 12).
«Η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «είναι μία χώρα που εμπιστεύεται κάθε γείτονα, κάθε φίλο και κάθε αδελφό. Τέτοιο κράτος είναι η Τουρκία. Όμως, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει χώρα η οποία θα ασκήσει πίεση στα τουρκικά σύνορα και θα θέσει σε δοκιμασία τη φιλία και την εχθρότητα»…
Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου