Αντί να γίνουμε …Δανία του Νότου… Από τα φτωχότερα στην Ε.Ε. τα ελληνικά νοικοκυριά!

 
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB), Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. EPA, OLIVIER MATTHYS, POOL

Του Μιχάλη Ψύλου

Η διαπίστωση καταθλιπτική: Από τα φτωχότερα στην Ευρώπη είναι τα ελληνικά νοικοκυριά. Μόλις στην 20η θέση στους 27, βρίσκονται λίγο πάνω από τους εταίρους μας της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και φυσικά απέχουν παρασάγγας από τους Δυτικούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg.

Με περιουσιακά στοιχεία περίπου 20.000 δολάρια κατά μέσο όρο το χρόνο, οι Ελληνες πολίτες ξεπερνούν μόνο τους Κροάτες (17.100), τους Πολωνούς (14.500), τους Βούλγαρους (13.900), τους Σλοβάκους (10.400) και τους Ρουμάνους (9.000).

Κάποτε μας έλεγαν ότι θα γίνουμε …Δανία του Νότου, αλλά σήμερα με το …κυάλι βλέπουν βέβαια οι Ελληνες τους Δανούς που έχουν μέσο εισόδημα περίπου 208.000 δολαρίων -υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να τα λέμε όλα όμως ,τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν κάτι κοινό με εκείνα της Δανίας, που κατέχουν και ένα αρνητικό ρεκόρ: Είναι μεταξύ των πιο υπερχρεωμένων στην Ευρώπη, κυρίως με στεγαστικά δάνεια .

Στα πλουσιότερα νοικοκυριά ,ακολουθούν η Ολλανδία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο και η Γαλλία. Η Γερμανία, η κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη, βρίσκεται στη 10η θέση.

Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία δεν έπληξε το ίδιο όλους τους Ευρωπαίους. Για τους Βαλκάνιους της ΕΕ , η κρίση επιδείνωσε τα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά. Τι μπορεί να περιμένουν όμως μόλις η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο; Σε ποια «κανονικότητα» θα επιστρέψουμε;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ,Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να προβλέψει ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ρόδινη για την ΕΕ. «Το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για την οικονομία που μόλις το 2019 φαινόταν τουλάχιστον μια δεκαετία μακριά», τόνισε η Λαγκάρντ μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.

Μια πρόβλεψη που σίγουρα ενισχύει την αισιοδοξία των νοικοκυριών, αλλά δυστυχώς σπεύδουν να την αξιοποιήσουν οι ιέρακες της λιτότητας ,απαιτώντας να σταματήσει κάθε είδους δημοσιονομική χαλάρωση ,όπως και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την προσεχή Τρίτη πραγματοποιείται μάλιστα έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και αναμένεται ότι ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν θα ζητήσει τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων PEPP από την ΕΚΤ.

«Πρέπει να αναμένεται σύγκρουση μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να θεωρούν αναγκαία τη σημερινή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και εκείνων που πιέζουν για μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα PEPP» ,γράφει η ιταλική εφημερίδα il Giornale.

Σχεδιασμένη επιστροφή στη λιτότητα

Ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Κριστιάν Σαβανιό , διευθυντής στο περιοδικό «Alternatives économiques», εκτιμά μάλιστα ότι υπάρχει «ένας μεθοδικός σχεδιασμός για την επιστροφή της λιτότητας , με τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της».

Σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο, η Κομισιόν έστειλε στις κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών ένα έγγραφο δημοσιονομικού προσανατολισμού. Στο κείμενο τονίζεται μεν ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη, ιδίως εκείνες που συνδέονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», αλλά ταυτόχρονα καλούνται οι κυβερνήσεις «να δώσουν «προσοχή στις διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, που είναι ζωτικής σημασίας».

Με απλά λόγια η Κομισιόν λέει ναι στις δημόσιες επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα αξιώνει τις περίφημες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για περικοπές στο κοινωνικό κράτος», τονίζει ο Κριστιάν Σαβανιό. Στο πλαίσιο ,γίνεται συζήτηση ήδη για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση παραδίδει στα golden boys τις ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική σύνταξη των νέων ανθρώπων.

Τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί με τον πιο επίσημο τρόπο ότι «τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία αποτελούν κίνδυνο».

Οι νεοφιλελεύθεροι ,ιέρακες της λιτότητας έχουν αρχίσει επίσης να πιέζουν ασφυκτικά για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, χωρίς να νοιάζονται για τον κίνδυνο ενός πιθανού τέταρτου κύματος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που εξαπλώνεται ταχέως σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό θα ήταν ένα μνημειώδες πολιτικό λάθος, το οποίο θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την πόρτα στους Γάλλους και Ευρωπαίους ακροδεξιούς λαϊκιστές, που έχουν στήσει ενέδρα», λέει ο Σαβανιό.

«Πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί»

Η διάσημη Αμερικανίδα οικονομολόγος Στέφανι Κέλτον ,εισηγήτρια της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας και συγγραφέας του βιβλίου “The Deficit Myth” ( Ο μύθος του ελλείματος), εξηγεί γιατί τα μέτρα λιτότητας μετά την πανδημία θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα:

«Οι κοινωνίες έχουν ήδη περάσει από την κόλαση τους τελευταίους 15 μήνες λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν έως ένα σημείο. Δεν είναι δυνατόν στο τέλος της πανδημίας να πουν οι κυβερνήσεις ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε δρακόντειες περικοπές προϋπολογισμού και μέτρα λιτότητας. Αυτό θα ήταν μια πυριτιδαποθήκη που είναι βέβαιο ότι θα εκραγεί», προειδοποιεί η Αμερικανίδα οικονομολόγος.

«Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τερματίσει τη δημοσιονομική στήριξη που παρείχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα κράτη μέλη της Ε.Ε., και αυτά αναγκαστούν να επαναφέρουν τους δείκτες χρέους τους ,με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όλοι γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Το έχουμε ξαναδεί. Γνωρίζουμε από το 2010 και από την εμπειρία μας με την Ελλάδα τι θα συμβεί στη συνέχεια»

Η σκληρή τιμωρία της Ελλάδας

Για την Στέφανι Κέλτον η τιμωρία στην οποία υπέβαλαν οι Γερμανοί την Ελλάδα με τα μνημόνια το 2010 ,ήταν σκληρή :

«Οι Γερμανοί έλεγαν και λένε ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να λάβουν φθηνό χρήμα , μόνο αν υπόκεινται σε όρους και προϋποθέσεις. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν δεν έβαζαν αυτούς τους όρους στην Ελλάδα – για παράδειγμα – οι Ελληνες θα ξόδευαν τα χρήματα επιπόλαια και θα άφηναν τα επίπεδα του χρέους τους να ανεβαίνουν.

Η κρίση της Ελλάδας προκλήθηκε όμως από μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Όταν υπήρχε η δραχμή, η Ελλάδα –όπως είπε κάποτε διάσημος Γουόρεν Μπάφετ με μια διάσημη φράση– η χώρα είχε πολλά άλλα προβλήματα, αλλά κανένα πρόβλημα χρέους. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν δραματική κατάσταση όπου συνυπήρξαν δύο προβλήματα: η χώρα δεν είχε το δικό της νόμισμα και υπέστη μαζική οικονομική ύφεση ,που οδήγησε στο μεγάλο έλλειμμα» εκτιμά η Στέφανι Κέλτον.

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος προειδοποιεί ότι αυτή τη φορά δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα και «θα υπάρξει σύγκρουση Βορρά-Νότου αν οι Βρυξέλλες προσπαθήσουν να συνεχίσουν με το παλιό σύνολο κανόνων. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα έξυπνο και ουσιαστικό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έρχονται – με άλλα λόγια, προετοιμασία για την επόμενη πανδημία και αντιμετώπιση της οξείας κρίσης που μας επηρεάζει όλους: την κλιματική αλλαγή»

Η Στέφανι Κέλτον λέει ότι είναι λάθος το επιχείρημα πως τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τον άχρηστο δανεισμό και τις δαπάνες. «Πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα και, επειδή το νομισματικό σύστημα είναι έτσι, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δανειστεί για να αντισταθμίσει τις φορολογικές ελλείψεις. Και είναι καλύτερο για την ελληνική κυβέρνηση να το πράξει σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, διότι έτσι μπορεί να διατηρήσει τη δημοσιονομική κατάσταση σταθερή».


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου