Κριμαία, Μαύρη Θάλασσα και (πυρηνικά) παιχνίδια εν ου παικτοίς

 

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για ενδεχόμενες εντάσεις κατά τη διάρκεια των γιγαντιαίων ασκήσεων του ΝΑΤΟ See Breeze στη Μαύρη Θάλασσα (αλλά και για την κατάσταση στη Νότιο Σινική Θάλασσα) ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πλοίαρχος Gantt έκανε την εξής καταπληκτική δήλωση: “Ελπίζουμε όλα τα έθνη να σεβαστούν τους διεθνείς νόμους και κανόνες που ρυθμίζουν τα των ασφαλών και επαγγελματικών επιχειρήσεων στη θάλασσα. Το αναμένω αυτό από τη Ρωσία και από όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν στη See Breeze.

Με άλλα λόγια οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν, εμμέσως πλην σαφώς, όχι μόνο τη Ρωσία, που θα ήταν φυσιολογικό, αλλά και τους συμμάχους τους να προσέχουν τι κάνουν. Και το έκαναν αυτό ελάχιστα 24ωρα μετά το επεισόδιο με το βρετανικό αντιτορπιλικό που μπήκε στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας προκαλώντας ρωσικές προειδοποιητικές βολές.

Ο “εμφύλιος” εντός της Δύσης και ο κίνδυνος στην Κριμαία

Κατά τη γνώμη μας, που έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει, αυτά εντάσσονται και ερμηνεύονται από τον υποβόσκοντα “εμφύλιο πόλεμο” στο ίδιο το εσωτερικό της ιθύνουσας και “συγκυβερνώσας” με τις ΗΠΑ αυτοκρατορίας του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου, “εμφύλιος” που μαίνεται οριζοντίως σε όλα τα κράτη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Μπορεί φυσικά να κάνουμε λάθος, αλλά ουδείς έχει προτείνει μια άλλη σοβαρή ερμηνεία των τόσων “παραδόξων” που σημειώνονται διεθνώς, όπως αυτό που προαναφέραμε. Άλλωστε δεν μιλάμε για ένα περιστατικό, αλλά για μια συστηματική σύγκρουση δύο τάσεων σε όλα τα μεγάλα ζητήματα (πυρηνικά, οικολογικά, Μέση Ανατολή κλπ.).

Το γεγονός αυτό καθιστά την κρίση στην Κριμαία πιο επικίνδυνη από αυτή στις θάλασσες γύρω από την Κίνα ή και από κρίσεις όπως αυτή της Κούβας, υπό την έννοια ότι στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχουμε ένα μόνο κέντρο που ελέγχει τις εξελίξεις και παίρνει τις αποφάσεις. Ούτε ο Μπόρις Τζόνσον, ούτε ο Ζελένσκι φαίνεται π.χ. να ελέγχονται επαρκώς από τον Μπάιντεν.

Πλήγμα στη Γενεύη

Το επεισόδιο με το βρετανικό αντιτορπιλικό έγινε μερικές μόνο μέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, όπου αχνοφάνηκε μια πρώτη ελπίδα διακοπής του νέου Ψυχρού Πολέμου και όπου οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις αρχές του ανέφικτου ενός νικηφόρου πολέμου και του απαράδεκτου ενός πυρηνικού πολέμου (μια θέση που αφορά, στη γενική της διατύπωση, και την Κίνα), όπως και της αξίας του ελέγχου των εξοπλισμών, της “προβλεψιμότητας” και της “στρατηγικής σταθερότητας”, θέσεις που είχαν εγκαταλείψει, στα λόγια και στα έργα, εδώ και πάνω από 25 χρόνια.

Οι έννοιες αυτές συνιστούν μια ντε φάκτο, μερική τουλάχιστον αναγνώριση “διπολικού” ή και “πολυπολικού” κόσμου, τουλάχιστο σε ότι αφορά το ζήτημα των πυρηνικών όπλων. Σημειωτέον ότι Πούτιν και Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης στη Γενεύη στη φόρμουλα των συμφωνιών του Μινσκ για το ουκρανικό ζήτημα. Αμφιβάλλουμε ότι μπορούν οι συμφωνίες αυτές να το λύσουν, όμως δημιουργούν ένα πλαίσιο που εμποδίζει τη σύγκρουση στην (και για την) Ουκρανία να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και μόνο η συνάντηση άλλωστε στη Γενεύη άρχισε μερικώς να αποσυναρμολογεί το ιδεολογικό οικοδόμημα του νέου Ψυχρού Πολέμου.

Έρχεται λοιπόν μερικές μέρες μετά από αυτά ο Τζόνσον, φίλος του Τραμπ και επίλεκτο στέλεχος της “Διεθνούς του Πολέμου και της Καταστροφής” (Μπάνον, Πομπέο, Μπόλτον, Νετανιάχου, Μόντι, Μπολσονάρου, ευρωπαϊκή άκρα δεξιά) και τι κάνει; Διαλύει κάθε έννοια προβλεψιμότητας κα σταθερότητας στέλνοντας το αντιτορπιλικό του στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας και επιχειρώντας να διαλύσει όλο το πνεύμα της Γενεύης προτού καλά καλά υπάρξει.

Και να ήθελε ο Πούτιν δεν θα μπορέσει εύκολα να μη βυθίσει πλέον το αντιτορπιλικό ή ένα άλλο σκάφος αν ξαναπάει εκεί. Το είπε ο ίδιος εμμέσως όταν δήλωσε ότι και να το βυθίζαμε δεν θα γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Τι σημαίνει η δήλωση; Αφού δεν θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος, δεν υπάρχει καν λόγος να σκεφτούμε να μην το βυθίσουμε.

Με τούτα και με κείνα βέβαια καταλήξαμε να παίζουμε εν ου παικτοίς, δηλαδή με την ύπαρξη της ίδιας της ανθρωπότητας. Μπορεί κανείς να επιβιώνει επί δεκαετίες δίπλα σε έναν γκρεμό. Δεν μπορεί όμως νά’ναι σίγουρος αν τελικά θα πέσει κάποια στιγμή ή όχι.

Να σημειώσουμε προς επίρρωση των όσων γράψαμε ότι το δρομολόγιο του αντιτορπιλικού το ενέκρινε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, που δεν είναι συνήθως η δουλειά του να εξετάζει τόσο λεπτομερώς τα σχέδια στρατιωτικών ασκήσεων. Και μάλιστα το ενέκρινε παρά τις αντιρρήσεις του υπουργού Εξωτερικών\.

Γενική δοκιμή πολέμου κατά της Ρωσίας

Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο επικίνδυνα διότι συμπίπτουν με μια αλυσσίδα ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων που περιλαμβάνουν την κολοσσιαία άσκηση See Breeze στη Μεσόγειο, ασκήσεις προσομοίωσης επίθεσης στη Ρωσία από βορειοδυτικά (Βαλτική) και ασκήσεις προσομοίωσης βύθισης ρωσικών υποβρυχίων στην Αρκτική. Αλλά επίσης είχαμε ιδιαίτερα επιθετικές ασκήσεις ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προηγήθηκαν ασκήσεις στα Βαλκάνια.

Ο σχεδιασμός αυτών των ασκήσεων έγινε επί κυβέρνησης Τραμπ, αλλά κινδυνεύουν να αποτελέσουν το πρώτο ναρκοπέδιο για τον Μπάιντεν, για τον Πούτιν και για όλους μας, όσους τουλάχιστο δεν αποβλέπουμε σε παγκόσμιο πόλεμο.

Δεν χρειάζεται να έχει ασχοληθεί κανένας ιδιαίτερα με στρατηγική και την τέχνη του πολέμο, για να καταλάβει ότι αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η Ατλαντική Συμμαχία είναι η γενική δοκιμή επίθεσης κατά της Ρωσίας, επίθεση πολύ ευρύτερη γεωγραφικά και από πολύ πιο προχωρημένες θέσεις από αυτές που κατείχαν ο Ναπολέων ή ο Χίτλερ, πριν της επιτεθούν. Αντικειμενικά το σύνολο των δραστηριοτήτων αυτών συνιστούν γενική δοκιμή παγκοσμίου πολέμου κατά της Ρωσίας, που αποκλείεται να παραμείνει συμβατικός, θα οδηγήσει κατ’ ελάχιστον σε τακτική πυρηνική σύγκρουση (ως αποτέλεσμα βεβαίως της οποίας θα εξαϋλωθούν οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η δική μας, κάτι που δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας).

Το ποιες είναι ακριβώς οι προθέσεις των δυτικών στρατηγών και αυτών που τους βάζουν να κάνουν αυτά τα πράγματα έχει ασφαλώς σημασία, αλλά όχι την πρωτεύουσα.

Οποιοσδήποτε στρατιωτικός σχεδιαστής παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά του, δεν αρχίζει με θεωρητικές ασκήσεις για το τι είναι πιθανό να συμβαίνει, αλλά από την παρατήρηση του τι κάνουν, που βρίσκονται και πως κινούνται αεροπλάνα, πύραυλοι, τανκς, πλοία και υποβρύχια. Ό,τι υποθέσεις κι αν κάνει, αυτό που ο ίδιος ο χάρτης του λέει είναι απλό: επίθεση κατά της Ρωσίας από τον Νότο, από τη Δύση και από τον Βορρά.

Δηλαδή τι θα έλεγε το ΝΑΤΟ αν η Ρωσία πραγματοποιούσε τέτοιες ασκήσεις στη Μάγχη και στη Θάλασσα της Ιρλανδίας ή στην ανατολική και δυτική ακτή των ΗΠΑ και στον κόλπο του Μεξικού;

Αυτά τα πράγματα σημειωτέον αυξάνουν και την πιθανότητα λάθους υπολογισμού. Αν φοβάται ένας χειριστής επίθεση, δεν κάθεται ήσυχος, μπαίνει στον πειρασμό να εξαφανίσει για παράδειγμα τη Σούδα ή την Αλεξανδρούπολη, προτού χάσει τη δυνατότητα να το κάνει.

Οι εκπλήξεις Μέρκελ και τα μυστήρια της Ryanair

Σε προηγούμενα άρθρα μας είδαμε αναλυτικά πολλά επεισόδια του “εμφυλίου” στην αυτοκρατορία, ειδικά ως προς το ουκρανικό ζήτημα, όπου φάνηκε ο Ζελένσκι να ενθαρρύνεται από διεθνή κέντρα να φανεί πολεμοχαρής έναντι της Ρωσίας και προκλητικός έναντι του Μπάιντεν.

Και η υπόθεση του αεροσκάφους της Ryanair επίσης, που παρολίγον να προκαλέσει νέα αναζωπύρωση του Ψυχρού Πολέμου, αν δεν έριχνε τους τόνους πάλι ο Μπάιντεν, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει επαρκώς διευκρινιστεί. Ποιος έστειλε το μέιλ που προκάλεσε ή τουλάχιστον δικαιολόγησε την αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία; Aν το έκαναν οι λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες γιατί “κάρφωσαν” τον εαυτό τους αναφέροντας το Φόρουμ των Δελφών; Τι δουλειά είχε η αναφορά στη Χαμάς; Γιατί το μέιλ ζητούσε τη διακοπή του πολέμου στη Γάζα, αφού αυτός είχε διακοπεί όταν εστάλη; Τι είναι αυτή η εταιρεία Proton που έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με τουλάχιστο τρεις μυστικές υπηρεσίες;

Αλλά είχαμε και άλλα δείγματα του “εμφυλίου”. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν, που στο ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα ανήκουν μάλλον στο διεθνές “κόμμα Μπάιντεν” – πληροφορήθηκαν στην Ε.Ε. πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητές τους. Νόμισαν ότι μετά την συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν επιτρέπεται και στην Ευρώπη να κάνει το ίδιο. Για να διαπιστώσουν όμως ότι το διεθνές “κόμμα του πολέμου” έχει αρκετή δύναμη μέσα στην Ε.Ε., ώστε να βάλει ακόμα και τη μικρούλα Λιθουανία να τραβήξει το αυτί της καγκελαρίου!

Αποκαλύφθηκε επίσης πρόσφατα ότι η Ολλανδία, μια από τις χώρες που είπαν “Όχι” στη Μέρκελ εντός Ε,Ε,, είχε πρωταγωνιστήσει και αυτή σε αντίστοιχο με το βρετανικό επεισόδιο με το ρωσικό ναυτικό.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το ινστιτούτο BESA, των Ισραηλινών ιεράκων, έχει απευθύνει την περασμένη άνοιξη μια ελάχιστα συγκαλυμμένη απειλή στον ίδιο τον αρχηγό της CIA που διόρισε ο Μπάιντεν.

Ας ελπίσουμε πάντως ότι ο εξαιρετικά ανόητος στον τυχοδιωκτισμό του εκπρόσωπος των πειρατικών καταβολών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας να λειτούργησε στην πραγματικότητα ως προειδοποίηση για το πόσο εύκολο είναι να πάμε σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και επομένως όλες οι πλευρές να πάρουν τα μέτρα τους για να μη συμβεί μείζων καταστροφή μέσα στο καλοκαίρι. Ίδωμεν.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου