Στη χώρα του αυταρχικού…Παραλογιστάν

 

Του Μιχάλη Ψύλου *

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι μετείχαν τις τελευταίες ημέρες σε 168 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό :«Ελευθερία» και «Όχι υγειονομική δικτατορία» είναι τα συνθήματα που κυριάρχησαν, μεταξύ των διαδηλωτών που κάνουν λόγο για διακρίσεις λόγω του «υγειονομικού πάσου». Σε πολλές περιπτώσεις , οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν μάλιστα με την αστυνομία , που απάντησε με υπέρμετρη βία. Γεγονός που δείχνει ότι οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες. Κάποιοι πολίτες απορρίπτουν την πολιτική των κυβερνήσεων , πιστεύοντας οτι καταπατώνται θεμελίωση δικαίωματά τους . «Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς καθιστά την ανοσία αγέλης ανέφικτη» σημειώνει η ισπανική La Vanguardia . Και φυσικά , δεν αποδέχονται να πληρώνουν οι ίδιοι από τη τσέπη τους τα μοριακά τεστ. Έτσι το «Μακρόν, παραιτήσου» προστέθηκε πλέον στα συνθήματα. Αλλωστε , πρώτος εξήγγειλε σε όλη την Ευρώπη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:Οποιος θέλει να πάει σε ένα εστιατόριο, μπαρ ή να μπει σε τρένο θα χρειαστεί ένα δελτίο υγείας .Ο Γάλλος πρόεδρος σκέφτεται μάλιστα να επεκτείνει την υποχρέωση αυτή σε όλους τους πολίτες. «Ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση , θα πρέπει να αναρωτηθούμε για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους Γάλλους» ,δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του στην τηλεόραση.

Στη Γηραιά Ηπειρο ,τουλάχιστον πέντε κυβερνήσεις έχουν επιλέξει αυτό το μονοπάτι ή πλησιάζουν να το ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Στην Αγγλία , θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας από τον Οκτώβριο. Μια επιλογή που ισχύει ήδη στην Ιταλία από τον περασμένο Μάρτιο για τους υγειονομικούς, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών. Εκείνοι που αρνούνται, απειλούνται με πειθαρχικές κυρώσεις όπως η αναστολή εργασίας και η μείωση ή μη καταβολή του μισθού. H Vanguardia τονίζει και σωστά-ότι «η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, φαίνεται να αντιμετωπίζει έναν …τοίχο που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί» Το ίδιο και στην Ελλάδα. Αλλωστε , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί εδώ και χρόνια ανοικτή γραμμή με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Από τότε που εξελέγη αρχηγός της ΝΔ και ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομικών! Και σήμερα, η νεοφιλελεύθερη πολιτική Μακρόν ,ακολουθείται κατά γράμμα και στη χώρα μας…Αλλά ,και άλλες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης παρόμοιων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας , που βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα μέτρα αυταρχισμού που επιβάλει σε πολλούς τομείς…Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας αναμένεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για κοινωνικές κατηγορίες υψηλού κινδύνου από τον Αύγουστο.

Διχασμένη η Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται πάντως διχασμένες στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ,για παράδειγμα ,πήρε ακριβώς την αντίθετη θέση. «Εμείς δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Γαλλίας (ως προς την υποχρεωτικότητα).Δεν νομίζω ότι θα κερδίζουμε σε εμπιστοσύνη αλλάζοντας αυτό που είπαμε, ότι δηλαδή δεν θα εισαγάγαμε τον εμβολιασμό ως υποχρεωτικό μέτρο. Νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε σε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία ,πείθοντας τους πολίτες για την ανάγκη να εμβολιαστούν», τόνισε η Μέρκελ.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εγείρει ορισμένα ηθικά ζητήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας : «Δεδομένου ότι οι πολιτικές που υπαγορεύουν τη δράση ή τη συμπεριφορά επηρεάζουν την ατομική ελευθερία και αυτονομία, πρέπει να επιδιώκουν να εξισορροπήσουν την ευημερία της κοινότητας με τις ατομικές ελευθερίες», τονίζει η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών. «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν πρέπει να επιβάλλεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας» ,αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει: «Εάν ένας τέτοιος στόχος δημόσιας υγείας (για παράδειγμα, η ανοσία αγέλης, η προστασία των πιο ευάλωτων), μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο καταναγκαστικές ή παρεμβατικές πολιτικές παρεμβάσεις, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα ήταν δεοντολογικά δικαιολογημένο».

Πρόεδρος στο …Παραλογιστάν

Το θέμα είναι βέβαια γιατί φτάνουν οι διάφορες κυβερνήσεις να μιλάνε για υποχρεωτικό εμβολιασμό; Γιατί δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν ; «Κρύος ιδρώτας έχει καταλάβει τη γαλλική ηγεσία» ,γράφει το περιοδικό Marianne, κάνοντας λόγο για πανικό! Για «ταξίδι του Μακρόν στη χώρα του Παραλογιστάν»(!), γράφει η συντηρητική ιστοσελίδα Contrepoints .«Αντί η κυβέρνηση να ακολουθήσει τη λογική μέθοδο που προτίμησε η Γερμανία με πρωτοβουλία της Ανγκελα Μέρκελ και να καταστήσει τους εμβολιασμένους πρεσβευτές του εμβολιασμού στους συγγενείς τους- βυθίζεται σε σκληρά μέτρα ,ρίχνει το φταίξιμο στους πολίτες, προσπαθώντας να ελέγξει τη ζωή των άλλων», γράφει η γαλλική ιστοσελίδα.

Ο παραλογισμός είναι τέτοιος ,που ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράντ ,που είναι μέλος του κόμματος Μακρόν, απέρριψε πρόταση 50 βουλευτών να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τα μέλη της Βουλής. Ο λόγος ; Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν αντίθετο με όλους τους κανόνες της δημοκρατίας μας και το Συνταγματικό Συμβούλιο θα μπορούσε να το ακυρώσει, δήλωσε ο Φεράντ στο γαλλικό περιοδικό L`Opinion. Για τους πολίτες φυσικά, άλλα μέτρα και άλλα σταθμά… Αλλωστε , στη Γαλλία τόσο η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL), ακόμη και το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν παρέλειψαν να τονίσουν πώς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτελεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών.

Όπως γράφει το Marianne πάντως, ο πανικός που διακατέχει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν έχει να κάνει περισσότερο με τον ορατό πλέον κίνδυνο να μην επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου. Γι` αυτό προσπαθεί με αυταρχικά μέτρα να καλύψει την αποτυχία του στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Να εμφανιστεί δήθεν ως δυναμικός και όχι αδύναμος πρόεδρος , όπως πραγματικά είναι. «Ενώ η κυβέρνηση πίστευε ότι έβλεπε επιτέλους φως στο βάθος της σήραγγας, η έκρηξη της μετάλλαξης Δέλτα, επανέφερε τα προβλήματα υγείας στο προσκήνιο.

Η δημοκρατία αποδέχεται τους φόβους των πολιτών

Και η κατάθλιψη κερδίζει έδαφος στην …Μακρονία , φέρνοντας στην επιφάνεια τα χειρότερα σενάρια». Κάτι που βλέπουμε επίσης στην Ελλάδα, με τα σπασμωδικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ,προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία. Αποτέλεσμα και εδώ της αποτυχημένης πολιτικής Μακρόν, που ακολουθείται…

«Γαλλία και Ελλάδα έχουν εισάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Είναι λογικά και ηθικά δικαιολογημένο;» διερωτάται ο Γερμανός ειδικός Στέφαν Τρόεντλε.

«Οι κυβερνήσεις μπορούν να απαιτούν από τους ανθρώπους να φορούν μάσκες για να προστατεύσουν το ευρύ κοινό, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί με τους εμβολιασμούς», λέει ο Γερμανός ειδικός και εξηγεί: «Ο εμβολιασμός είναι ιατρική παρέμβαση. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναγκάσει τους πολίτες του να το πράξουν. Εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς και προτιμούν να περιμένουν, τότε πρέπει να το καταλάβουμε, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να μην μας αρέσει ή να ακούγεται παράλογο. Αυτή είναι η δημοκρατία μας, η οποία πρέπει επίσης να αποδέχεται τους φόβους των πολιτών», τονίζει ο Γερμανός ειδικός.

* από την ιστοσελίδα newscenter.gr

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου