Η μαύρη λίστα του Facebook


 
Η ιστοσελίδα The Intercept δημοσίευσε τη μαύρη λίστα του Facebook με 4.000 άτομα και οργανώσεις. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως εννοεί την τρομοκρατία η Ουάσινγκτον. Έτσι, εκτός από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, στη μαύρη λίστα περιλαμβάνονται και παλαιστινιακές οργανώσεις. Η λεγόμενη λίστα των Επικίνδυνων Ατόμων και Οργανώσεων (DIO από τα αρχικά «Dangerous Individuals and Organizations») άρχισε να συντάσσεται από το Facebook επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και σήμερα περιλαμβάνει περίπου 4.000 καταχωρίσεις που αναφέρονται σε πολιτικούς, τρομοκρατικές και φασιστικές οργανώσεις αλλά και νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αν και στην πλειονότητά τους οι οργανώσεις που περιλαμβάνονται αποτελούν πράγματι απειλή, είναι πρόδηλο ότι το Facebook αναπαράγει τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως προς το τι συνιστά σήμερα «απειλή» για την ανθρωπότητα.

Όπως προκύπτει από τη λίστα, η εταιρεία είναι ιδιαίτερα επιθετική και απέναντι στους Παλαιστίνιους και όσους καταδικάζουν τα εγκλήματα που πραγματοποιεί το ισραηλινό κράτος εναντίον τους. Σχετικά πρόσφατα, η πλατφόρμα μπλόκαρε κάθε αναφορά σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχε η διάσημη Παλαιστίνια Λέιλα Χαλέντ, η οποία είχε συμμετάσχει σε αναίμακτες αεροπειρατείες πριν από… 52 χρόνια. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και όσοι καταδικάζουν την κρατική βία που ασκεί το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ με το πρόσχημα ότι τα σχόλια ανέφεραν τη λέξη Αλ Ακσά (το ιερό τέμενος των μουσουλμάνων, που τυχαίνει να αποτελεί και όνομα φιλανθρωπικής οργάνωσης που υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους). 

Άνιση, επίσης, είναι η αντιμετώπιση των χρηστών καθώς ένας λευκός εθνικιστής που καλεί σε εγκλήματα μίσους εναντίον μουσουλμάνων είναι πολύ πιθανό να μείνει ατιμώρητος, σε αντίθεση με έναν μουσουλμάνο ο οποίος για μια αντίστοιχη πράξη θα δει τα μηνύματα ή και ολόκληρο το λογαριασμό του να μπλοκάρεται!

Πρόβλημα υπάρχει και με το Αφγανιστάν όπου αρκετοί αναλυτές και πανεπιστημιακοί δεν μπορούν να συζητήσουν στην πλατφόρμα για τις εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση των Ταλιμπάν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το Facebook ουσιαστικά λέει ότι οι χρήστες επιτρέπεται να μιλούν για οντότητες της κατηγορίας 1, αρκεί αυτή η ομιλία να είναι ουδέτερη ή κριτική. Οποιοδήποτε σχόλιο που θεωρείται θετικό και θα μπορούσε να εκληφθεί ως «έπαινος», διαγράφεται. Οι χρήστες του Facebook απαγορεύεται να κάνουν οτιδήποτε «επιδιώκει να κάνει τους άλλους να σκεφτούν πιο θετικά» ή να «νομιμοποιήσουν» ένα επικίνδυνο άτομο ή ομάδα της κατηγορίας 1 ή να «ευθυγραμμιστούν» μαζί του. Οι αναφορές συνεπώς υπέρ των Παλαιστινίων μπορεί να μην είναι επιτρεπτές, εφόσον θεωρούνται «έπαινος» «τρομοκρατικής οργάνωσης». Το τι συνιστά «έπαινο» και «δοξολογία» έναντι της επιτρεπόμενης «ουδέτερης ομιλίας», οι συντονιστές του Facebook το αποφασίζουν οι ίδιοι. Οι ίδιοι κρίνουν τι είναι «ακαδημαϊκή συζήτηση» και «ενημερωτικός, εκπαιδευτικός λόγος» και τι όχι.

Οι κατηγορίες της μαύρης λίστας είναι τρεις:

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται άτομα και ομάδες που κατηγορούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις ή κηρύγματα μίσους, για τις οποίες οι χρήστες του Facebook δεν μπορούν να κάνουν καμία αναφορά που μπορεί να εκληφθεί ως υποστηρικτική ή ενθαρρυντική της δράσης τους. Η δεύτερη κατηγορία, αναφέρεται σε «βίαιους μη κυβερνητικούς δρώντες», περιλαμβάνει ως επί το πλείστον ομάδες ανταρτών που στρέφονται εναντίον κρατικών αρχών χωρίς να πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό. Στην τρίτη κατηγορία συναντάμε ομάδες που δεν είναι βίαιες αλλά προωθούν το μίσος και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βίαιες πράξεις.

Οι ερευνητές της ιστοσελίδας Intercept διαπίστωσαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις το Facebook έχει αντιγράψει αυτούσια αποσπάσματα από επίσημα κείμενα του αμερικανικού Υπουργείου Eξωτερικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην πρώτη κατηγορία, με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συναντάμε ως επί το πλείστον ομάδες από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ασία, ενώ υπάρχουν αναλογικά ελάχιστες καταχωρίσεις για τρομοκρατικές ομάδες λευκών εθνικιστών, που δρουν ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Αντίστοιχα στην υποκατηγορία των εγκληματικών οργανώσεων υπερεκπροσωπούνται συμμορίες μαύρων και λατινόφωνων που ζουν στην Αμερική αλλά και καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο το Facebook στηρίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι οι ειδικές εντολές που έχει δώσει στους λογοκριτές του για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις μεγάλου μεγέθους πολεμικές επιχειρήσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας, η προτροπή σε βία δεν πρέπει να λογοκρίνεται εάν αφορά τοποθεσίες που «ξεπερνούν σε μέγεθος ένα χωριό». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος ζητά το βομβαρδισμό ή την εισβολή στη Λιβύη, η ανάρτησή του δεν θα λογοκριθεί, με το σκεπτικό ότι έτσι «επιτρέπεται ο διάλογος σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική και τον πόλεμο», δυο στοιχεία που σύμφωνα με το Facebook «αποτελούν αντικειμενική πραγματικότητα στον κόσμο που ζούμε».

Ένα έγκλημα δηλαδή των ΗΠΑ εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο θα στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, αποτελεί «νόμιμο» θέμα συζήτησης σε αντίθεση ακόμη και με τη σκέψη μιας βίαιης ενέργειας που θα μπορούσε να στραφεί εναντίον κάποιου θεσμού σε χώρα της Δύσης.

Οι Έλληνες στη μαύρη λίστα του Facebook

Ο κατάλογος περιλαμβάνει αναφορές σε ελληνικές ομάδες και οργανώσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ανήκει στην άκρα δεξιά (Χρυσή Αυγή, η φιλο-χιτλερική ΑΡΜΑ, η Γενιά της Ταυτότητας, τα νεοναζιστικά μουσικά συγκροτήματα Bannerwar, Der Sturmer κ.ά.).

Πληροφορίες: The Intercept 

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου