Μπίζνες με τα προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του Facebook

 

Μετά το μπλακ-άουτ σε Facebook,Instagram, Whatsapp και Messenger βγαίνουν στοιχεία για το εμπόριο προσωπικών δεδομένων 1,5 δισ. χρηστών του Facebook

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και οι κωδικοί περίπου 1,5 δισ. χρηστών του Facebook,σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας για την ιδιωτική ζωή στο Διαδίκτυο, Privacy Affairs, γίνονται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής σε φόρουμ χάκερς.


Πληροφορίες της Privacy Affairs αναφέρουν πως χάκερς και κακόβουλοι διαφημιστές “βουτούν” τα χέρια τους σε μία δεξαμενή ευαίσθητων στοιχείων γύρω από τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο Ιντερνετ με σκοπό το κέρδος και την εκμετάλλευση.


Όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα σε θέματα ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο αυτό συνιστά “την μεγαλύτερη και πιο σημαντική διαρροή δεδομένων από το Facebook ως σήμερα“. Επισημαίνει δε πως πρότερη διαρροή προσωπικών δεδομένων 500 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές τρέχοντος έτους “ωχριά μπροστά στο σημερινό φαινόμενο”.


Η αποκάλυψη βγαίνει λίγες ώρες αφότου κατέρρευσαν σήμερα, λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), οι ιστοσελίδες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του ομίλου του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Facebook, Ιnstagram, Whatsapp και Messenger.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Privacy Affairs φαίνεται πως βγαίνουν στο σφυρί προσωπικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την αρχή του 2021 και αφορούν:

  • Περίπου 1,5 δισ. χρήστες του Facebook, σχετικά με το ονοματεπώνυμό τους, τον τηλεφωνικό αριθμό τους, email, θέση διαμονής και εργασίας, φύλο, όνομα χρήστη στο ΜΚΔ.
  • Αυθεντικά προσωπικά δεδομένα που εμπορευματοποιούνται.
  • Τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες ηλεκτρονικές απάτες, “ψάρεμα” στοχευμένων θυμάτων ηλεκτρονικής εξαπάτησης, “πειρατεία” προσωπικών λογαριασμών για κακόβουλες ενέργειες, κ.α.
Οι “έμποροι” της τεράστιας δεξαμενής δεδομένων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο φόρουμ, το οποίο δεν κατονομάζεται, φέρεται να κάνουν μπίζνες με αυτά τα δεδομένα εδώ περίπου τέσσερα χρόνια.


Το πολύωρο “μπλακ-άουτ” στη λειτουργία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εκτιμάται πως προκάλεσε μέσα στην πρώτη 1,5 ώρα ζημιές στη διεθνή οικονομία άνω των 161 εκατ. δολαρίων.

“Κλειδώθηκαν” ακόμη και οι…υπάλληλοι του Facebook!

Είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος των ΜΚΔ από την έναρξη λειτουργίας τους και προκάλεσε ήδη μείωση στην αξία μετοχών τους κατά τουλάχιστον 6%.

Το πολύωρο “κρασάρισμα” της λειτουργίας των ΜΚΔ δεν αποκλείεται να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προβλήματος. Η συντάκτρια των Τάιμς της Νέας Υόρκης για θέματα τεχνολογίας, Sheera Frenkel ανέφερε πως εργαζόμενοι της εταιρείας Facebook δεν μπορούν να μπουν στα γραφεία τους καθώς οι ηλεκτρονικές κάρτες δεν αναγνωρίζονται. 


Οι αποκαλύψεις για τις μπίζνες του Facebook

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο πως το “κρασάρισμα” των ιστοσελίδων του Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger σημειώθηκε σε λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου το πρώην στέλεχος του Facebook Φράνσις Χόγκεν με την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι ο αμερικανικός κολοσσός βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών.

Η Χόγκεν κατήγγειλε επίσης πως μετά την επαναφορά των προηγούμενων αλγορίθμων πολλοί χρήστες του Facebook χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να κινητοποιηθούν ενόψει των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου, που οδήγησαν στην εισβολή εκατοντάδων υποστηρικτών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου