Ο Ερντογάν παίρνει δις «δίνει» συνεννόηση σε όλους εκτός Ελλάδας και αυξάνει τις εξαγωγές στο Ισραήλ!

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Ο Ερντογάν παίρνει δισεκατομμύρια από τα ΗΑΕ και σε αντάλλαγμα «στρογγυλεύει τις γωνίες» και δείχνει έτοιμος «να τα βρει» με όσους μέχρι χθες ονόμαζε εχθρούς της Τουρκίας. Με όλους εκτός από την Ελλάδα, η οποία παραδόξως απουσιάζει από όλες τις αναλύσεις που γίνονται για την περιοχή, τον ρόλο της Τουρκίας και τις κινήσεις που ετοιμάζει ο Ερντογάν.

Τελευταία απόδειξη αυτής της «απουσίας» μία ανάλυση που δημοσιεύεται στo The Arab Weekly.

Η ανάλυση ασχολείται με την επίσκεψη του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι στην Άγκυρα και ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν παίρνει δις και δίνει «συνεννόηση» με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Δεν γίνεται καμία αναφορά για όσα κάνει και λέει στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Είναι σα να μην απασχολούν όλα αυτά…

Το ενδιαφέρον της ανάλυσης είναι προς το τέλος της ανάλυσης ,όταν γίνεται αναφορά στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και το ενδεχόμενο να δούμε επίσκεψη Ερντογάν στο Ισραήλ:

«Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επίσκεψή του στο Ισραήλ του μπορεί να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα. Παρά τη ρητορική για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων, ο Ερντογάν έχει διατηρήσει ισχυρή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών με το Ισραήλ. Οι συναλλαγές μεταξύ ισραηλινών και τουρκικών εταιρειών έχουν επίσης προχωρήσει απρόσκοπτα.

Οι αναλυτές προσθέτουν ότι το Ισραήλ δεν δίνει μεγάλη σημασία στις δηλώσεις του για την Ιερουσαλήμ ή τη Γάζα, αλλά παρακολουθεί στενά τον ρυθμό της συνεργασίας του με τη Χαμάς και θέλει η Άγκυρα να κλείσει όλα τα γραφεία της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος.

Για πολλά χρόνια, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ βασίζονται στον διαχωρισμό των οικονομικών δεσμών από την πολιτική.

Επίσημα στοιχεία που εκδόθηκαν από το Ινστιτούτο Στατιστικής και την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνουν ότι οι οικονομικές σχέσεις και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν έχουν διακοπεί, αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί, όπως και ο όγκος των άμεσων επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2020, η Τουρκία είχε εξαγωγές  4,7 δισεκατομμυρίων δολάριων στο Ισραήλ. Αυτό έκανε το Ισραήλ τον ένατο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό του.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ αυξήθηκαν σε 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 35%  σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι».

Δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει «επενδύσει» πολλά στη σχέση με το Ισραήλ και δεν εννοούμε μόνο «επένδυση ελπίδων». Το Ισραήλ έχει πάρει τη μεγάλη και αμφιλεγόμενη όπως εξελίσσεται δουλειά για το αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και είναι «μέσα σε πολλά άλλα προγράμματα». Θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα αυτές οι «επενδύσεις» ή θα ακούσουμε και από το Ισραήλ την προτροπή «να τα βρούμε με την Τουρκία»;

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου