Στο «τραπέζι» νέα μέτρα που ανακυκλώνουν την ίδια χρεοκοπημένη «συνταγή»

 

Την ίδια χρεοκοπημένη «συνταγή» που έφερε το λαό σε αυτή την άθλια κατάσταση, να μετράει όλο και περισσότερα θύματα από την πανδημία και να απειλείται από νέες μεταλλάξεις, ανακυκλώνει συνεχώς η κυβέρνηση.

Μετά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα, τα οποία επί της ουσίας αφορούν τη χρήση μάσκας και κανένα άλλο μέτρο πρόληψης, προαναγγέλλεται η επόμενη φουρνιά που θα είναι «μια από τα ίδια», μπροστά στην επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον». 

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό μίλησε για «ήπιες παρεμβάσεις» που θα αφορούν τη βραδινή διασκέδαση και θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

«Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης, αλλά είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση», είπε. Υπογράμμισε πως τα μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένα, «αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων» όπως αυτά που υπήρξαν στο παρελθόν για την όρθια διασκέδαση. «Τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», πρόσθεσε.

 Δεν «βλέπουν» κρούσματα στα σχολεία!

Σε μια περίοδο που τα σχολεία έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης λόγω των απαράδεκτων πρωτοκόλλων και της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων, ο Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε προκλητικά πως «στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων»!!!

Υπενθυμίζουμε πως για να κλείσει ένα τμήμα, με βάση το πρωτόκολλο, θα πρέπει να νοσήσει τουλάχιστον το 50% των παιδιών. Την ίδια ώρα, είναι κοινό μυστικό ότι τα self test, σε πολλές περιπτώσεις δηλώνονται μόνο στα χαρτιά, χωρίς δηλαδή να γίνονται, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που έχει μια τέτοια διαδικασία.

Εντούτοις, ο υπουργός επέμεινε πως «τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο» και ξεκαθάρισε πως «τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο».

Μάλιστα, ενώ είναι αναγκαία τα μαζικά και δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό, εάν θέλουμε να υπάρχει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, αυτή επαφίεται στην αυτοδιάγνωση των self test που μοιράστηκαν ενόψει των γιορτών.

Αποψιλώνουν όλο και περισσότερα το δημόσιο σύστημα Υγείας

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τις απειλές για απολύσεις των υγειονομικών που είναι σε αναστολή. «Είμαστε κοντά στο να αποφασίσουμε να γίνει μόνιμη διαδικασία ο εμβολιασμός για κορονοϊό στους υγειονομικούς», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν υπάρξει αυτό το πρωτόκολλο, αυτό σημαίνει ότι για να μείνεις σε αυτή την υπηρεσία πρέπει να είσαι εμβολιασμένος». Κάλεσε δε όσους είναι σε αναστολή να εμβολιαστούν έως τις 31 Μάρτη, «καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να πούμε ή μένετε στο σύστημα υγείας εμβολιασμένοι ή βρίσκεστε εκτός ΕΣΥ».

Επί της ουσίας, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, κι ενώ υπάρχει πλέον πλούσια εμπειρία από τους επιστήμονες, η συζήτηση περιστρέφεται στα ίδια και στα ίδια, δηλαδή στο «μείγμα» των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα:

  • Ενώ είναι πιο αναγκαίες από ποτέ οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, προαναγγέλλονται απολύσεις καταρχήν για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, συμβάλλοντας στο περαιτέρω ξεχαρβάλωμα των δημόσιων νοσοκομείων, με τους ιδιώτες να τρίβουν και πάλι τα χέρια τους.

  • Ενώ είναι αναγκαία τα μαζικά και δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό, για μια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, αυτή επαφίεται στην καλύτερη περίπτωση στην «αυτοδιάγνωση» μέσω self test.

  • Ενώ αποδεικνύεται αναγκαία η γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπει μόνο περικοπές, στέλνοντας περισσότερη πελατεία σε κλινικάρχες και άλλους εμπόρους της Υγείας.

  • Ενώ αποδεικνύεται πιο αναγκαίο από ποτέ να επαναλειτουργήσουν τα 8 δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν πριν από σχεδόν 10 χρόνια και όλες οι κυβερνήσεις κράτησαν κλειστά, το λουκέτο παραμένει. Μάλιστα, το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης περιλαμβάνει νέες «συγχωνεύσεις», δηλαδή λουκέτα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη».

  • Ενώ κάθε μέρα γίνεται και πιο φανερή η ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αυτός παραμένει «ανέγγιχτος» και ελεύθερος να θησαυρίζει, «επενδύοντας» στα τραγικά αδιέξοδα του δημόσιου συστήματος. Ετσι, μπορεί χιλιάδες ασθενείς με άλλες νόσους που «κρεμάνε» δυο χρόνια τώρα να έχουν ανάγκη νοσηλείας χωρίς λεπτό αναμονής, η επιχειρηματική δράση στην Υγεία όμως επιβάλλει να μένουν κενές χιλιάδες κλίνες επειδή ανήκουν σε ιδιώτες κλινικάρχες που τις μοσχοπουλάνε.

  • Ενώ είναι αναγκαία η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να στηριχτεί και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αυτή ρημάζει όλο και περισσότερο, και η κατάσταση θα χειροτερέψει, από τις περικοπές του προϋπολογισμού.

  • Ενώ γίνεται αναγκαίος ο εμβολιαστικός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει συνδυασμένα μέτρα προσωποποιημένης ενημέρωσης, παρακολούθησης του πληθυσμού, προληπτικές εξετάσεις και ουσιαστική φαρμακοεπαγρύπνηση, όλα αυτά εξαντλούνται στο 15λεπτο αναμονής στο εμβολιαστικό κέντρο.

Σε όλα τα βάσανα του λαού ίδιος ο ένοχος

Ολα τα παραπάνω δεν είναι ούτε «αβλεψίες» της κυβέρνησης ούτε «ιδεοληπτικές εμμονές», όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν της ζητάει «από κοινού διαχείριση της πανδημίας». Δεν είναι ούτε «εξαιρέσεις» σε έναν κατά τ' άλλα «άρτιο σχεδιασμό» για την αποτελεσματική προστασία του λαού ούτε «αποκλίσεις από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», όπως έλεγε στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν οφείλονται ούτε στο «καινούριο» του ιού ούτε στη νέα επικίνδυνη μετάλλαξη ούτε στο γεγονός ότι μια έκθεση δεν έφτασε στο Μαξίμου ή έφτασε και ...την έκρυψαν.

Είναι αποτελέσματα της πιστής εφαρμογής της στρατηγικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, του «εξορθολογισμού του κόστους», της μείωσης των κρατικών δαπανών, των εργαλείων με τα οποία διευκολύνονται οι επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους και στον τομέα της Υγείας. Και φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τη «μεγάλη εικόνα»: Οτι κάθε βήμα για τη θωράκιση των κερδών του κεφαλαίου, για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας υψώνει περισσότερα αδιέξοδα στον λαό, διαμορφώνει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερα εγκλήματα, όπως αυτό που είναι σε εξέλιξη με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο μεγάλος ένοχος, λοιπόν, είναι η στρατηγική του κεφαλαίου και στον τομέα της Υγείας, που αποτελεί το «κοινό πρόγραμμα» για όλες τις κυβερνήσεις. Αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» που επιχειρούν να κρύψουν οι δικομματικοί καβγάδες στη Βουλή και που πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων, δυναμώνοντας τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Πηγή: 902.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου