Υπερωρίες πανδημίας

 

«Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»... κι άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα επιλέγουν εργοδότες και κυβέρνηση για την αντιμετώπιση (;) της υγειονομικής κρίσης

Του Δημήτρη Κωστάκου

Δύο ευρείας κυκλοφορίας φαρμακευτικά σκευάσματα επιλέγουν εργοδότες και κυβέρνηση για την αντιμετώπιση (;) της υγειονομικής κρίσης.

Η εργοδοτική πλευρά, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID- 19 το “ΝΤΕΠΟΝ” (“πάρε ένα ντεπόν και έλα”). Αν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν φέρει αποτελέσματα, τότε επιστρατεύονται βαρύτερα φάρμακα, όπως η απειλή της απόλυσης που κινητοποιεί ακόμη και τον ασθενή εργαζόμενο.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες από την πλευρά τους, προτιμούν να κρατούν τους εργαζόμενους σε… ηρεμία, χρησιμοποιώντας διαβεβαιώσεις – «ΒΑΛΙΟΥΜ», σχετικά με την διενέργεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Η πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public, αποτυπώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το καθεστώς που επικρατεί σε αρκετούς χώρους εργασίας, οι οποίοι είναι… αόρατοι για τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

«Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»…

Αυτές οι λέξεις στάλθηκαν με sms από προϊστάμενο σε εργαζόμενη, η οποία παρουσίαζε συμπτώματα και τελικά βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Αργότερα βρέθηκε θετικό και σχεδόν το μισό προσωπικό του καταστήματος.

Εξαίρεση; Μάλλον, όχι.

Ήδη από τον δεύτερο μήνα της πανδημίας, τα συνδικάτα έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες καταγγελίες σχετικά με εργοδοτικές αυθαιρεσίες, απειλές σε βάρος εργαζομένων, επικίνδυνα ελλιπής  εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων υγειονομικής προστασίας και εκκωφαντική… απουσία του κράτους.

Μάλιστα, το ΠΑΜΕ συνέταξε «Μαύρη Βίβλο» για τους χώρους εργασίας, η οποία περιελάμβανε:

– Απόκρυψη κρουσμάτων από το προσωπικό και τους πελάτες

– Απασχόληση θετικών στον COVID- 19 εργαζομένων

– Μετακίνηση θετικών εργαζομένων σε παραρτήματα της ίδιας επιχείρησης

– Μη τήρηση στοιχειωδών υγειονομικών μέτρων

– Χορήγηση κανονικής άδειας αντί για άδεια ειδικού σκοπού, προκειμένου ο εργαζόμενος να μην απουσιάσει.

– Απειλή απόλυσης προκειμένου ο εργαζόμενος να προσέλθει, χωρίς να είναι σίγουρος αν είναι αρνητικός ή ακόμη κι αν είναι θετικός στον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει ότι η επιθεώρηση εργασίας διενεργεί ελέγχους, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία αλλά κυρίως μεγέθη μετρήσιμα ως προς την αποτελεσματικότητα των όποιων παρεμβάσεων.

Στον αντίποδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (ΠΟΣΕΠΕ), με δημόσιες τοποθετήσεις της έχει καταγγείλει επιτελικό χάος, ζητώντας σαφείς οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση των ειδικών περιπτώσεων που άπτονται των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών εργασίας που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορονοϊού. Επιπλέον η Ομοσπονδία ζητούσε να χορηγηθεί κατάλληλος και επαρκής εξοπλισμός για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως είναι οι ειδικές στολές σε βιομηχανικούς χώρους.

Ακόμη κι όταν οι αρμόδιοι αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν την εμπλοκή της Επιθεώρησης Εργασίας, αυτό έγινε -σύμφωνα με τους Επιθεωρητές- με «γενικές και αόριστες εντολές, χωρίς να υφίσταται κανένας σχεδιασμός και καμία εξειδίκευση».

Κάθε φορά που η πανδημία έπαιρνε κεφάλι, η κυβέρνηση κοιτάζοντας τους χώρους εργασίας, αλληθώριζε προς άλλες εκφάνσεις του δημόσιου βίου, τις οποίες παρουσίαζε ως το… υπέρτατο κακό:

-Νέοι σε πλατείες

-Ανυπάκουοι ηλικιωμένοι

-Ιδιωτικά “κορονο-πάρτυ”

-Περίπτερα (ως χώροι συγκέντρωσης πολιτών)

-Ανεμβολίαστοι

-Διασκέδαση – εστίαση

Κι ο COVID-19, να γράφει υπερωρίες…

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου