«Φάτε παντεσπάνι» – Πουλάω τρέλα

 

Του Δημήτρη Κωστάκου

Κάνω τον τρελό για να αποφύγω μία κατάσταση, προσδοκώντας να τη βγάλω καθαρή.

Ανάλογα με τη συζήτηση, την πειστικότητα ή τον παραλογισμό, αυτός που πουλάει τρέλα μπορεί να προκαλέσει στους συνομιλητές του απλά γέλια ή ακόμα και να τους τρελάνει, που είναι και πιθανότερο.(από το slang.gr)

Παρακολουθώντας κυβερνητικά στελέχη να τοποθετούνται δημοσίως με στόμφο σχετικά με τη «μείωση της ανεργίας», την «αύξηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας», την «προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας» και τις «αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζόμενους», αισθάνομαι την αδήριτο ανάγκη να τσεκάρω ταυτότητα και διαβατήριο.

Κάθε φορά.

Αμείλικτα ερωτήματα στροβιλίζονται στο μυαλό μου:

  • Ζω στην Ελλάδα;
  • Ποιος είμαι;
  • Γνωρίζω γραφή και ανάγνωση;
  • Γιατί τα καταστήματα 24ωρης λειτουργίας ολόκληρη την εβδομάδα, έχουν ρολά;
  • Γιατί ο Ντόναλντ Ντακ, ενώ κυκλοφορεί γυμνός, όταν βγαίνει από το μπάνιο τυλίγει μια πετσέτα γύρω από τη μέση του;
  • …..
Και το βασανιστήριο, συνεχίζεται.

Λυτρώνομαι από την αγωνία μόνο όταν ξαναδιαβάζω τα επίσημα στοιχεία και αντιλαμβάνομαι ότι όσα συμβαίνουν γύρω μου, δεν είναι οφθαλμαπάτη.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 400.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 20% του συνόλου -εν μέσω κύματος ακρίβειας- λαμβάνει μηνιαίο μισθό έως 500 € μικτά, ενώ σχεδόν το 50% (1.017.728) δεν ξεπερνά τα 800 €, μικτά.

Συνολικά έως 1.000€ λαμβάνουν 1.376.032 εργαζόμενοι σε σύνολο 2.163.610.

Από 1.000 έως 2.000€ κυμαίνεται η αμοιβή για 610.854 εργαζόμενους, με μεγάλο μέρος (περίπου 238.000) να μην υπερβαίνει τα 1.200€. Μικτά.

Παράλληλα, από τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Ιανουάριο, προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης.

Πρόκειται για την δυσμενέστερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας για τον μήνα Ιανουάριο.

Το ισοζύγιο απασχόλησης του Ιανουαρίου ήταν αρνητικό κατά 25.804 θέσεις εργασίας και κατά 28.142 μικρότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Επιπλέον, μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 περισσότερες από μια στις δύο προσλήψεις (1.168.952) αφορούσαν ευέλικτη απασχόληση αντί για πλήρη εργασία, με αντίστοιχη συμπίεση των μισθών.

Την ίδια ώρα, ραγδαία αύξηση των καταγγελιών από καταναλωτές και δραστική μείωση των εισοδημάτων, καταγράφει έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, κατά την διετία της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία παρουσιάζει τη στατιστική ανάλυση των καταγγελιών, που έλαβε και διαχειρίστηκε η ΕΕΚΕ κατά την περίοδο της πανδημίας:

– Η αναστολή εργασιών ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, η συνεπακόλουθη αναστολή των συμβάσεων εργασίας που εφαρμόστηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας και η καταβολή του επιδόματος των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534€), οδήγησαν τα νοικοκυριά σε αδυναμία προκειμένου να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες/ υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΚΚΕ, το 2022 βρίσκει το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών με:

  • οφειλές προς τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας
  • πιθανή διακοπή παροχής ρεύματος
  • παράτυπες χρεώσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών
  • προβληματικές συναλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών
  • αντιμέτωπο με σειρά ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης
Στην κατηγορία των Ακινήτων εντοπίζεται αδυναμία εξόφλησης μισθωμάτων κατοικιών σε ποσοστό 87,5% και αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών κοινοχρήστων σε ποσοστό 8,3%.

Αρνητικά επηρεάστηκαν και οι Τραπεζικές Συναλλαγές, με κυρίαρχο ζήτημα τις δεσμεύσεις χρηματικών ποσών από ακατάσχετους λογαριασμούς, όπου οι καταγγελίες ανήλθαν τα έτη 2020 και 2021 σε ποσοστό 84,7% του συνόλου των καταγγελιών που έχει διαχειριστεί η ΕΕΚΕ στην κατηγορία αυτή.

Στην κατηγορία των Τηλεπικοινωνιών παρατηρείται διακοπή παροχής υπηρεσιών από την πλευρά των παρόχων, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους σε ποσοστό 12,2%. Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών αφορά στις παράτυπες χρεώσεις (47,6%) οι οποίες επί το πλείστον αφορούν το κόστος σύνδεσης καταναλωτών στο διαδίκτυο και την τηλεφωνία.

Στην κατηγορία των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας οι ρυθμίσεις οφειλών ανέρχονται σε 22,7% ενώ η άρνηση παροχής υπηρεσιών (διακοπή ρεύματος/νερού) σε ποσοστό 13,6%.

Κι όμως, είμαι σίγουρος ότι κάπου είχε μείνει λίγο παντεσπάνι…

*Κεντρική Φωτογραφία: Σκίτσο του Pedro X. Molina από τη Νικαράγουα.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου