Έγκλημα στο ΑΒΕΡΩΦ με θύμα την ελληνική αμυντική βιομηχανία

 

Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα με την Γαλλική πλευρά και αφορά τόσο την προμήθεια των Φρεγατών όσο και των υπολοίπων 6 Rafale συνιστά έγκλημα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. 

Όσοι ξέρουν βέβαια, το περίμεναν. Το περίμεναν γιατί έγινε μια μονομερής διαπραγμάτευση. Λίγο οξύμωρο αυτό το «μονομερής διαπραγμάτευση» αλλά έτσι είναι όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι να συζητήσεις για μία προμήθεια χωρίς μπούσουλα, έξω από νόμους και διαδικασίες. Εκεί οδήγησαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τα καθ΄ ύλην αρμόδια όργανα, επιτροπές κλπ) αφού πρώτα αποφασίστηκε το τι θα πάρουμε, το ανακοινώσαμε στον πωλητή και μετά τον καλέσαμε να γράψουμε, όχι να συμφωνήσουμε (συμφωνία σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν τις δικές τους θέσεις κατ΄αρχάς) κατά κανόνα με τα δικά του θέλω. Τα δικά τους θέλω μια και η επιτροπή «διαπραγματεύσεων» δεν κινείτο με βάση μιας εθνικής νομοθεσίας αφού η σχετική νομοθεσία, η οποία μάλιστα πρόσφατα από την παρούσα κυβέρνηση είχε επικαιροποιηθεί, τέθηκε εκτός διαδικασίας. Με άλλα λόγια  συντάξαμε συμφωνία χωρίς καμία αρχή και καμία ελάχιστη απαίτηση. Και για να είναι όλα «καλώς καμωμένα» -ακόμη και για την περίπτωση μελλοντικής έρευνας- ακολουθήσαμε τη  προσφάτως καθιερωθείσα προσφιλή μας τακτική την ένταξη της συμφωνίας σε νόμο. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ένα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτει βέβαια είναι εάν μέχρι την ψήφιση του νόμου-προμήθεια  η όλη διαδικασία ήταν παράνομη ή όχι. Η όλη ιστορία είναι κάτι σαν την εκ των υστέρων νομιμοποίηση παράνομου κτίσματος!

Η μεγαλύτερη ζημιά όμως, ζημιά σε επίπεδο εγκλήματος, είναι για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία η οποία από μία τόσο μεγάλη προμήθεια παίρνει ούτε καν ένα στοιχειώδες ποσοστό. Αναφερόμαστε σε ποσοστό γιατί σε διάφορες αγορεύσεις στην βουλή οι ιθύνοντες διαλαλούν  ότι οι Γάλλοι πρόκειται (sic) να συνεργαστούν με τόσες ελληνικές εταιρείες! Μήπως αντί για αριθμό εταιρειών θα μπορούσαν να μας πουν σε πόσο τοις εκατό του συνολικού κόστους αντιστοιχεί το έργο που θα αναλάβουν; Μήπως αυτό είναι μονοψήφιος αριθμός και μάλιστα πολύ χαμηλός μονοψήφιος αριθμός;   

Εδώ η ευθύνη, να μην κρυβόμαστε, είναι καθαρά της πολιτικής ηγεσίας σε αντίθεση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που αυτή τη φορά τουλάχιστον, έγκαιρα και ορθά προετοίμαζαν το κλίμα βλέποντας ένα πρόγραμμα με τεράστιες δυνατότητες εμπλοκής της εγχώριας βιομηχανίας τόσο στην αρχική δημιουργία του προϊόντος όσο και εξασφάλιση συμμετοχής στην εν συνεχεία υποστήριξη του. 

Αυτό φαίνεται ακόμη και από μια πρόχειρη αναδρομή στο site της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών & Επενδύσεων) όπου από το 2017 μέχρι και πρόσφατα, όπου εμφανίζεται έντονη δραστηριότητα των Γενικών Διευθυντών με ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των ομολόγων. Εν προκειμένω δε έτσι ενήργησαν τουλάχιστον τρείς στην σειρά, από τότε ανώτατοι εν αποστρατεία Γενικοί Διευθυντές απέδειξαν ότι υπάρχει συνέχεια στην υπηρεσία. Εκεί βλέπουμε ότι από το 2017 ακόμη πραγματοποιούντο συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογο, και τον Γενικό Διευθυντή συνόδευαν δεκάδες εταιρείες του χώρου για να εξετάσουν τις δυνατότητες συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και με επιπλέον διοργάνωση ημερίδων αμυντικοτεχνικής συνεργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε και έχουμε στην διάθεση μας επιστολή του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ (με ημερ. 20-8-19), ακόμη και λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές και πριν εκδιωχθεί , προς τον   Γενικό Γραμματέα της Γαλλικής ΓΔΑΕΕ (DGA) όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «….θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βούληση της Χώρας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών τύπου Beh@rra. Προκειμένου να είναι αυτό εφικτό, θα χρειαστεί κατ΄ αρχήν να εξευρεθεί κοινά αποδεκτός τρόπος με τον οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για λογαριασμό μας και το εύρος συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην υλοποίηση του. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις προτάσεις σας για τα δύο κρίσιμα για εμάς παραπάνω θέματα….»  

Ανάλογες επιστολές ή προσπάθειες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έγιναν και από τους στην συνέχεια Γενικούς Διευθυντές πλην όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τους έχοντες την περαιτέρω εξουσία στο θέμα δεν τους άγγιξε. Απλά, αυτοί, κατά περιόδους, στην Βουλή στην ΔΕΘ κλπ, λεκτικά, και μόνον «κόπτονται» για την αμυντική βιομηχανία και την πρόοδο τους.

Να υπενθυμήσουμε ότι ο προσανατολισμός για της Belh@rra ξεκίνησε όταν ο Μακρόν έριξε την ιδέα στον Τσίπρα (την εποχή που λεφτά ΔΕΝ υπήρχαν για την άμυνα) ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των ομολόγων που όφειλαν να επιστρέψουν στην χώρα μας. Βέβαια τότε οι κατευθύνοντες την Ευρώπη ανατρίχιασαν όταν το άκουσαν και φρόντισαν κάτι τέτοιο να μην γίνει.

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου