Γιατί αποτυγχάνουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Η ανάλυση του Spectator

 
MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / POOL

Της Θέας Μανούρα

Ένας μήνας πολέμου και είναι αλήθεια ότι οι Ρώσοι μετά τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν από τη Δύση, δεν μπορούν πλέον να πάρουν ένα Big Mac και τα δυτικά είδη πολυτελείας έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια.

Μόλις άρχισαν να εφαρμόζονται οι πρώτες κυρώσεις παρατηρήθηκαν κλυδωνισμοί στο ρούβλι βυθίζοντάς το αμείλικτα, ισχύει όμως ακόμα αυτο;

Ανέκαμψε το ρούβλι

Σύμφωνα με ανάλυση του The Spectator, μία μέρα πριν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, ένα ρούβλι άξιζε 0,012 δολάρια. Μέχρι τις 8 Μαρτίου είχε πέσει σχεδόν κατά το ήμισυ, στα 0,007 δολάρια. Αλλά μετά; Το ρούβλι έχει επανέλθει εκεί που ήταν πριν από την εισβολή.

Ωστόσο, το ρωσικό χρηματιστήριο μετά και το κλείσιμό του για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν απολαμβάνει ακόμα την ίδια ανάκαμψη. Αλλά από τότε που άνοιξε μερικώς την περασμένη εβδομάδα, έχει και αυτό επίσης επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας ανήλθε στις 3.646 μονάδες στις 16 Φεβρουαρίου. Βυθίστηκε σχεδόν κατά το ήμισυ το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, φθάνοντας τις 1.943. Ωστόσο, το πρωί της 29ης Μαρτίου ανερχόταν σε 2.377 μονάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ρωσικές μετοχές ήταν μία από τις καλύτερες επενδύσεις την τελευταία εβδομάδα, πράγμα αξιοσημείωτο δεδομένων των ολοένα και πιο προφανών ενδείξεων ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βυθιστεί σε τέλμα για πολλά χρόνια.


Βαρύ «χαρτί» της Ρωσίας η ενέργεια

Όπως γράφει ο αναλυτής Ρος Κλαρκ στο The Spectator, «υπολογίσαμε υπερβολικά τη δική μας (σ.σ. ΗΠΑ) οικονομική δύναμη. Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πλούσιοι Ρώσοι βρίσκουν τα αγαθά πολυτελείας μας απαραίτητα, η ενέργεια είναι αυτή που οδηγεί τη ρωσική οικονομία. Και αυτή είναι μια αρκετά καλή επιχείρηση ακόμα και σε αυτή την χρονική στιγμή».

Και συνεχίζει: «Μπορεί να αγοράζουμε λιγότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε αναγκασμένοι να αγοράσουμε το φυσικό αέριο της. Αντίθετα, η Κίνα και η Ινδία επωφελούνται από τις εκπτώσεις που προσφέρονται από τη Μόσχα για αγορές ορυκτών καυσίμων».


Βρήκε νέες αγορές

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ινδία έχει υπογράψει συμβάσεις για την αγορά έξι εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τη Ρωσία – τα μισά από όσα αγόρασε καθ ' όλη τη διάρκεια του 2021. Γιατί;

Επειδή το ρωσικό πετρέλαιο έχει έκπτωση περίπου 30 δολάρια το βαρέλι. Μεταξύ αυτών, η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν εύκολα να αγοράζουν όσο πετρέλαιο η Δύση αρνείται να αγοράσει από τη Ρωσία - και αν αυτές οι χώρες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι 'αυτό», αναφέρεται στην ανάλυση.

Ο Πούτιν έχει δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι η Ρωσία δέχεται επίθεση από τη Δύση. Η Δύση, μέχρι στιγμής, από πλευράς της, έχει καταφέρει να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας στέλνοντας όπλα στη χώρα. Αυτό ήταν μια επιτυχία. Οι οικονομικές κυρώσεις ωστόσο, αν και αρχικά φάνηκε να πλήττουν τη Ρωσία, λειτουργούν - όπως φαίνεται - πολύ λιγότερο τώρα πια.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου