Το «τούρμπο» της κυβέρνησης έκαψε φλάντζα

 

Το... ρεκτιφιέ έγινε, αλλά το ταμείο- τούρμπο, βρίσκεται εκτάκτως στο συνεργείο, με τις ευχές ασφαλισμένων και συνταξιούχων για ταχεία επισκευή να το συνοδεύουν...

Του Δημήτρη Κωστάκου

«Το σαράβαλο δεν μπορεί να γίνει τούρμπο από την μια μέρα στην άλλη», υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να αιτιολογήσουν την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, τις δυσλειτουργίες στον ΕΦΚΑ, αλλά και την επιλογή τους να εμπλέξουν τον ιδιωτικό τομέα στην κοινωνική ασφάλιση.

Τα μέτρα ελήφθησαν, το… ρεκτιφιέ έγινε, αλλά το ταμείο- τούρμπο, βρίσκεται εκτάκτως στο συνεργείο, με τις ευχές ασφαλισμένων και συνταξιούχων για ταχεία επισκευή να το συνοδεύουν…

Τι συνέβη, όμως, στο κυβερνητικό super car της ασφάλισης;

Σύμφωνα με τους τεχνικούς:

  • Έπαθε λάστιχο: Οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές που συμμετέχουν στην έκδοση συντάξεων, είναι 458. Δηλαδή, ούτε το 10% όσων συμμετείχαν στους κατά καιρούς διαγωνισμούς πιστοποίησης.
Μόλις 20 υποθέσεις έχουν διεκπεραιωθεί (όχι χωρίς προβλήματα) και περίπου άλλες 400 έχουν αναληφθεί από τους ιδιώτες επαγγελματίες.

Οι 100 συμβασιούχοι, οι οποίοι προσελήφθησαν πριν από έναν μήνα, βρίσκονται στα κάγκελα (ήδη έχουν υποβληθεί παραιτήσεις), καθώς για να λάβουν το μάξιμουμ των μηνιαίων αποδοχών (900€ καθαρά), θα πρέπει να καταφέρουν να διεκπεραιώσουν το λιγότερο 200 συνταξιοδοτικούς φακέλους.

Παράλληλα,έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.300 κενές οργανικές θέσεις.

  • Σπασμένα φρένα: Διατηρείται ο αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος, παραγωγής…χρεών προς τους δικαιούχους σύνταξης και επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, υπολογίζονται στις 83.000 με τις οφειλές προς τους δικαιούχους να φθάνουν τα 278 εκατομμύρια €. Στις εκκρεμότητες δεν συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι 33.000 μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης του 2021.
  • Οι 110.000 επικουρικές συντάξεις.
  • Οι 40.000 συντάξεις παράλληλης ασφάλισης.
  • Οι 20.000 διεθνείς συντάξεις και
  • περίπου 30.000 εφάπαξ.
  • Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί η πλειονότητα των  191.000 αιτήσεων κύριας σύνταξης, οι οποίες υπεβλήθησαν το 2021 και φυσικά συνοδεύονται από αρκετές χιλιάδες αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.
  • Διαρροές: Μόλις ένας στους 20 οφειλέτες εντάχθηκε στη ρύθμιση των ασφαλιστικών «κορονοχρεών», σε 72 δόσεις, ενώ οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) αγγίζουν το ένα εκατομμύριο με το συνολικό χρέος να υπερβαίνει τα  2 δισ. €.
Το συνολικό χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει ανέλθει στα 41 δισ. €. Στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, από το σύνολο των 525.818 οφειλετών που έχουν ενταχθεί, περισσότεροι από τους μισούς (290.695), έχουν εξαιρεθεί εξαιτίας της μη ανταπόκρισης τους, με συνέπεια από τα 7,9 δισ. ευρώ προς ρύθμιση τα 6,84 δισ. €, να βρίσκονται πλέον εκτός της διαδικασίας σταδιακής αποπληρωμής.

  • Σήκωσε θερμοκρασία: Οι εργαζόμενοι, δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα κατά του νέου νόμου, ο οποίος προβλέπει την αλλαγή της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, με την συμμετοχή ιδιωτών στην λειτουργία αλλά ακόμη και στην διοίκηση του.
  • Ολισθαίνει: με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να υποστηρίζουν ότι η επιλογή της ένταξης ιδιωτών στον ΕΦΚΑ είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, προβάλλοντας ως παράδειγμα υποκατάστημα του ταμείου, το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά, δεδομένου ότι “η διευθύντρια προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα”. Σύμφωνα με έγκυρες συνδικαλιστικές πηγές, όμως, η συγκεκριμένη διευθύντρια, εργάζεται ως υπάλληλος στην Κοινωνική Ασφάλιση, από το 1989!
Ο δρόμος του ασφαλιστικού είναι κακοτράχαλος, με επικίνδυνες στροφές και κινδυνεύεις, ακόμη κι αν θεωρείς εαυτόν superman.

Κάπως έτσι, μια βόλτα με το τούρμπο, μετατρέπεται σε crash test


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου