Υπερδνειστερία και Κοσσυφοπέδιο: Τα «δεύτερα μέτωπα» που αναζητά το ΝΑΤΟ;

 

Του Θέμη Τζήμα

Η Υπερδνειστερία ίσως δεν είναι γνωστή σε πάρα πολλούς. Με πληθυσμό κοντά στις 500.000, επισήμως ανήκουσα σε μια από τις πιο φτωχές ευρωπαϊκές χώρες, τη Μολδαβία, στην πραγματικότητα de facto αποσχισθείσα δημοκρατία, με το σφυροδρέπανο ακόμα στη σημαία της, αποτελούσε μέχρι την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα από τα απομεινάρια της καταστροφικής αποσοβιετοποίησης.

Στριμωγμένη μεταξύ Μολδαβίας (δηλαδή εμμέσως Ρουμανίας) και Ουκρανίας φιλοξενεί μια ρωσική ειρηνευτική δύναμη και όπως προσφάτως μάθαμε, έναν από τους πιο μεγάλους χώρους φύλαξης πυρομαχικών στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του ΝΑΤΟ περί εξάντλησης της Ρωσίας δια στρατιωτικών συγκρούσεων (με στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Κρεμλίνο), την οποία έχουν εξαγγείλει ουκ ολίγοι δυτικοί αξιωματούχοι, το άνοιγμα επιπλέον στρατιωτικών μετώπων ικανών να δεσμεύσουν ρωσικές δυνάμεις είναι απολύτως αναγκαίο.

Έχουμε ήδη μιλήσει για αυτήν την πολιτική. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν ξαφνικά (ή όχι και τόσο ξαφνικά) την Τρίτη 26 Απριλίου εναντίον της πόλης Τιρασπόλ, πρωτεύουσας της Υπερδνειστερίας, ακόμα και με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων, προφανώς υπακούει σε αυτόν τον σχεδιασμό. Μια επίθεση εναντίον των Ρώσων που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία μπορεί πρώτον να δώσει ενισχυμένο απόθεμα πυρομαχικών στις ουκρανικές δυνάμεις και δεύτερον να αναγκάσει τις προελαύνουσες στην ανατολική και νότια Ουκρανία ρωσικές δυνάμεις, να αποσπαστούν από τους βασικούς στόχους τους. Επίσης, θα δώσει στην Ρουμανία και δια αυτής στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ την δυνατότητα να πλήξουν τα ρωσικά συμφέροντα και δυνάμεις στα εδάφη της Μολδαβίας.

Η Ρωσία δεν θέλει να εμπλακεί, όχι τώρα τουλάχιστον, σε ένα νέο μέτωπο, αλλά δεν θα αντέξει πολιτικά να αφήσει αναπάντητη μια επίθεση κατά της Υπερδνειστερίας, πολύ περισσότερο με δεδομένο ότι θα πρόκειται για ενέργεια ενταγμένη στο πλαίσιο του Ρωσο-νατοϊκού πολέμου.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι μόλις μία ημέρα πριν, τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο Κινέζος ομόλογός του επέστησαν εκ νέου την προσοχή ως προς το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ταυτοχρόνως, νέες εντάσεις ανακύπτουν στο Κοσσυφοπέδιο. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν εναντίον μιας περιπολίας από τις αυτοαποκαλούμενες υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και φωτογραφίες, αλβανικές ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην κατοικούμενη από Σέρβους, περιοχή της Μιτροβίτσα. Η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη σερβική πλευρά, εδώ και καιρό δεν δείχνει διάθεση διαπραγμάτευσης με τη σερβική πλευρά. Όλα αυτά, ενώ από καιρό τα Βαλκάνια έχουν αρχίσει εκ νέου να θεωρούνται πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας-Κίνας και ενώ η Σερβία έχει μπει εκ νέου και για τα καλά, στο μάτι των ΗΠΑ εξαιτίας της άρνησής της να προσχωρήσει στον αντιρωσισμό.

Σήμερα βεβαίως, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να επέμβουν ευθέως εναντίον της. Ωστόσο πάντα υπάρχουν πρόθυμοι και χρήσιμοι ηλίθιοι, διατεθειμένοι να σκοτωθούν για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για δύο ακόμα επεισόδια στην αναζήτηση από πλευράς ΗΠΑ, νέων μετώπων εναντίον της Ρωσίας. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία (και άρα το ΝΑΤΟ) δεν κερδίζει στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, για τις ΗΠΑ ο πόλεμος θα πρέπει να διευρυνθεί.

Θα έχει παρεμπιπτόντως, ενδιαφέρον να δούμε τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να ξεμπροστιάζονται ακόμα και όταν η φωτιά του πολέμου θα ανάβει εξόφθαλμα εξαιτίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου