ΗΠΑ κατά Κίνας. 'Ισως η Ελλάδα να αρχίσει να τηρεί ίσες αποστάσεις για το συμφέρον της.

 

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Η ομιλία χθες του Μπλίνκεν στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσιγκτον ίσως δυναμίτισε τις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών. Τόνισε στην ομιλία του ότι το Πεκίνο αντιπροσωπεύει τον πιο σοβαρό κίνδυνο αμφισβήτησης της διεθνούς τάξης. "Η Κίνα είναι η μόνη χώρα με την πρόθεση να αναδιαμορφώσει την διεθνή τάξη και ολοένα και περισσότερο έχει την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη να το κάνει. Το όραμα του Πεκίνου θα μας απομακρύνει από τις παγκόσμιες αξίες που είχαν διατηρήσει τόσο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προόδου τα τελευταία 75 χρόνια".                                                                       

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου. Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι "στόχος της ομιλίας ήταν, να περιστείλει και να εμποδίσει την ανάπτυξη της Κίνας και να διατηρήσει την αμερικανική ηγεμονία και ισχύ. Η ομιλία διέδωσε ψευδείς πληροφορίες, υπερέβαλε την κινεζική απειλή και αποτέλεσε ανάμιξη στην εσωτερική όπως και την εξωτερική πολιτική της. Η Κίνα γνωστοποιεί την ισχυρή της δυσαρέσκεια και την κατηγορηματική αντίθεση της.''  

Πράγματι η πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανθρωπότητα. Με ανοικτό το μέτωπο της Ρωσίας. οι ΗΠΑ ανοίγουν νέο μέτωπο με την Κίνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ειρήνη και οικονομία. Και ο δορυφόρος των ΗΠΑ, η άμοιρη Ελλάδα θα ακολουθήσει την καταστρεπτική πολιτική ή θα προσπαθήσει να τηρήσει ίσες αποστάσεις; Με την Κίνα η Ελλάδα συνδέεται από την αρχαιότητα και γι’ αυτό έχουμε τον σεβασμό της. Μου έλεγαν στο Πεκίνο το 1992 οι κινέζοι συνάδελφοι "Οι ΗΠΑ τι ξέρουν ,είναι ένα κράτος 300 ετών. Μας λένε να κάνουμε δημοκρατία και τους απαντούμε, βεβαίως εάν μας εφοδιάζετε τότε με τροφή για τον πληθυσμό μας. Και αλλάζανε αμέσως κουβέντα τότε."

Δεν αποκλείεται εάν οι σχέσεις με την Κίνα χειροτερεύσουν, οι ΗΠΑ να μας ζητήσουν να κλείσουμε την επένδυση της Κόσκο. Θα το κάνουμε; Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Εκτός από το να τηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων, μπορεί να δώσει ζωή ξανά στο Φόρουμ των Αρχαίων πολιτισμών, που έχει να συνεδριάσει από το 2020,για να δείξει ότι με την πρωτοβουλία σύγκλησης του Φόρουμ, όπου συμμετέχει και η Κίνα και το Ιράν, αναλαμβάνει να προωθήσει την ειρήνη στον κόσμο.

Η Ελλάδα δεν είναι τόσο μικρή για να μη μπορεί να το κάνει. Ίσως οι ηγεσίες της να είναι μικρές, αλλά αυτές μπορεί να αλλάξουν.    
                                           
* Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος,  Πρέσβης επί τιμή   
Αίγιο 27.5.22

 Πηγή: Leonidas Chrysanthopoulos στο facebook

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου